Δηλητηριώδες μέλι σε κυκλοφορία. Περιέχει νευροτοξίνες και προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Ο διανομέας γνωρίζει τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία
Πριν από ένα χρόνο ανακοινώθηκε κρούσμα δηλητηρίασης από «τρελό μέλι» με θύμα έναν 50χρονο που εμφάνισε ζάλη, έμετο και δύσπνοια περίπου 30 λεπτά μετά την κατανάλωση μελιού. Τώρα άλλη μία υπόθεση διακίνησης «τρελού μελιού» που περιέχει γραιανοτοξίνες, απασχολεί τις Ευρωπαϊκές Αρχές. Η Γερμανία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για μέλι που αναγράφει στην ετικέτα του ότι «το προϊόν πρέπει να καταναλώνεται με ευθύνη του καταναλωτή»!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έλληνας ερευνητής στο Λονδίνο αποκαλύπτει ότι ο καφές, μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να σας κρατά ξύπνιους
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 12 πασίγνωστα αρώματα στη νέα λίστα επικίνδυνων προϊόντων RAPEX – Περιέχουν απαγορευμένη τοξική ουσία
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τις Γερμανικές Αρχές, «Ο διανομέας αναγράφει στη συσκευασία ότι το προϊόν περιέχει γραιανοτοξίνες και ότι το προϊόν πρέπει να καταναλώνεται με ευθύνη του καταναλωτή (μόνο στα Αγγλικά). Επομένως, μπορεί να υποτεθεί ότι ο διανομέας γνωρίζει τους κινδύνους των Grayantoxins. Όπως έχει ήδη εξηγηθεί, οι γκραϊνοτοξίνες είναι φυσικές τοξίνες που μεταφέρονται στο μέλι που παράγεται από το νέκταρ. Λόγω των διακυμάνσεων στα επίπεδα γκραϊνοτοξίνης που περιγράφονται παραπάνω, η κατανάλωση τέτοιου μελιού μπορεί, στη χειρότερη περίπτωση, να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως ζάλη, παράλυση ή ναυτία, τα οποία μπορεί να είναι ακόμη και απειλητικά για τη ζωή, αν δεν παρασχεθεί άμεσα επείγουσα ιατρική φροντίδα». Η Γερμανία προχώρησε σε απαγόρευση εμπορίας και πωλήσεων του προϊόντος.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμβόλια COVID-19: Νέες προειδοποιήσεις από τον FDA για καρδιακούς κινδύνους από Pfizer και Moderna
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αποσύρεται εμφιαλωμένο νερό μετά από καταγγελία καταναλωτή – Ευρωπαϊκή ειδοποίηση
Τι είναι οι grayanotoxins. Αξιολόγηση κινδύνου της EFSA
Οι grayanotoxins είναι μία ομάδα νευροτοξινών που εντοπίζονται σε ορισμένα είδη μελιού από φυτά Ericaceae. Σύμφωνα με εκτίμηση κινδύνου της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, EFSA Η από του στόματος έκθεση σχετίζεται με οξεία δηλητηρίαση στον άνθρωπο. Τα αρχικά συμπτώματα της οξείας δηλητηρίασης είναι ζάλη, ναυτία, έμετος, σιελόρροια, εφίδρωση και αδυναμία, ακολουθούμενα από διάρροια, παραισθησία, θολή όραση και τυπικά υπόταση και βραδυκαρδία. Υψηλότερες δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πλήρη κολποκοιλιακό αποκλεισμό, σπασμούς, ψυχική σύγχυση, διέγερση, απώλεια συνείδησης και αναπνευστική καταστολή. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και η έναρξη των σημείων αναφέρθηκε ότι εξαρτώνται από την ποσότητα του μελιού που καταναλώνεται. Για τις οξείες επιδράσεις, η ομάδα CONTAM κατέληξε σε σημείο αναφοράς (RP) 15,3 μg/kg σωματικού βάρους για το άθροισμα των GTX I και III βάσει BMDL 10 για μειωμένο καρδιακό ρυθμό σε αρουραίους
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνο ρύζι: Ανάκληση 6 διαφορετικών συσκευασιών μεγάλης εταιρείας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται επειγόντως σοκολατάκια με μη δηλωμένα συστατικά – Ποιοι κινδυνεύουν
Στη Γερμανία, πέντε περιπτώσεις οξειών δηλητηριάσεων που σχετίζονται με κατανάλωση μελιού που περιέχει γραγιανάνες έχουν καταγραφεί από το 1990 έως το 2021 στην Εθνική Βάση Δεδομένων Δηλητηριάσεων του BfR. Τρία από αυτά τα μέλια είχαν τουρκική προέλευση και δύο ήταν άγνωστης προέλευσης. Στη Γαλλία, αναφέρθηκαν πέντε περιπτώσεις δηλητηριάσεων από το «τρελό μέλι» από το 2000 έως το 2020 και αφορούσαν τέσσερις ενήλικες άνδρες και μία γυναίκα. Τα δύο πιο πρόσφατα κρούσματα ήταν μέλια από το Νεπάλ (2019–2020) και τα άλλα τρία από την Τουρκία.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι σημαίνει όταν η ελιά μου βγάζει τρίχες; Πρέπει να ανησυχώ;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν δοκιμάζουμε καινούριο μαγιό
Οι επιδράσεις του «τρελού μελιού» έχουν καταγραφεί, από τον Έλληνα πολεμιστή-συγγραφέα Ξενοφώντα το 401 π.Χ. στην Ανάβασή του «… αλλά τα σμήνη των μελισσών στη γειτονιά ήταν πολλά και οι στρατιώτες που έτρωγαν από το μέλι όλοι πήγαν από το κεφάλι τους και υπέφεραν από εμετό και διάρροια, και κανένας από αυτούς δεν μπορούσε να σηκωθεί, αλλά όσοι είχαν φάει λίγο ήταν σαν άνθρωποι πολύ μεθυσμένοι, ενώ εκείνοι που είχαν φάει πολύ έμοιαζαν με τρελοί, ή ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις, ετοιμοθάνατοι άνδρες. Έτσι ξάπλωσαν εκεί σε μεγάλους αριθμούς σαν να είχε υποστεί μια ήττα ο στρατός και επικράτησε μεγάλη απελπισία. Την επόμενη μέρα, όμως, κανείς δεν είχε πεθάνει, και περίπου την ίδια ώρα που είχαν φάει το μέλι άρχισαν να συνέρχονται. και την τρίτη ή τέταρτη μέρα σηκώθηκαν».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μια ζωή τρώμε τις μπανάνες λάθος! Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τον μόνο σωστό τρόπο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ταμεία αυτοεξυπηρέτησης στα σούπερ μάρκετ – Γιατί απειλούν περισσότερο την υγιεινή των τροφίμων;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 65 τόνοι μορταδέλας – Το λάθος που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.
