Οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα. Ωστόσο, ξέρατε ότι πιθανότατα τις τρώμε λάθος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας αυξάνοντας τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε;
Συνήθως δεν θα δαγκώναμε ένα μήλο χωρίς να το πλύνουμε πρώτα. Αλλά τι γίνεται με τα φρούτα που έχουν παχιά φλούδα, όπως οι μπανάνες ή τα αβοκάντο; Σύμφωνα με ειδικούς στην ασφάλεια τροφίμων, και αυτά πρέπει να πλένονται. Η Τάμικα Σιμς, διευθύντρια επικοινωνίας στην Διεθνή Επιτροπή Πληροφοριών για τα Τρόφιμα, δήλωσε στο HuffPost πως το φρούτο με παχιά φλούδα πρέπει να πλένεται με καθαρό τρεχούμενο νερό, ακόμη και αν σκοπεύουμε να πετάξουμε τη φλούδα. «Αυτή είναι η καλύτερη πρακτική στην ασφαλή διαχείριση τροφίμων, ώστε να μειωθεί η μετάδοση βρωμιάς και μικροβίων που μπορεί να υπάρχουν στην επιφάνεια του φρούτου», εξηγεί.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πατατάκια Lay’s – Περιέχουν καρκινογόνες ουσίες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έλληνας ερευνητής στο Λονδίνο αποκαλύπτει ότι ο καφές, μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να σας κρατά ξύπνιους
Αν και η βρωμιά μπορεί να είναι ορατή, η Σιμς επισημαίνει πως υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή μικροοργανισμοί όπως η σαλμονέλα και η καμπυλοβακτηρίαση δεν είναι ορατοί με το μάτι, αλλά μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις. Γι’ αυτό πρέπει να πλένονται όλα τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσουμε, ακόμα και τα βιολογικά.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να διαλέγετε τα καλύτερα ψωμιά και κρουασάν, σύμφωνα με Γάλλο Σεφ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τέλος στο κρέας σκύλου στη Νότια Κορέα – Χιλιάδες σκύλοι προς… ευθανασία στο όνομα της διάσωσής τους!
Ο Τρέβορ Κρεϊγκ, ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων από τη Microbac Laboratories, αναφέρει ότι η παχιά φλούδα των φρούτων όπως το αβοκάντο και η μπανάνα είναι εξίσου ευαίσθητη σε βακτήρια όσο και η λεπτότερη φλούδα άλλων φρούτων και λαχανικών. Σημειώνει πως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει βρει σαλμονέλα και λιστέρια στην επιφάνεια αβοκάντο. Παρόλο που η παχιά φλούδα δυσκολεύει τη διείσδυση των βακτηρίων στο εσωτερικό του φρούτου, όταν κόβουμε μπανάνα ή αβοκάντο με μαχαίρι, μπορεί να μεταφερθούν μικρόβια στην εσωτερική, βρώσιμη σάρκα. Το πλύσιμο μειώνει σημαντικά αυτή την πιθανότητα. Όπως λέει ο Κρεϊγκ, το πλύσιμο δεν κάνει το φρούτο αποστειρωμένο, αλλά μειώνει τον κίνδυνο και απομακρύνει χώμα, έντομα, φυτοφάρμακα και κερί.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνο ρύζι: Ανάκληση 6 διαφορετικών συσκευασιών μεγάλης εταιρείας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση προϊόντος από τα LIDL Fr λόγω κινδύνου πυρκαγιάς
Για αυτό και ο Τζόσουα Ρέσνικ, σεφ του Ινστιτούτου Μαγειρικής Τέχνης, πλένει πάντα όλα τα τρόφιμα που πρόκειται να κόψει, ακόμα και εκείνα που ξεφλουδίζονται, όπως το καρότο ή το κρεμμύδι. Όπως εξηγεί, «ποτέ δεν ξέρεις από πού πέρασαν τα προϊόντα αυτά». Ακόμα και αν απλώς μεταφέρθηκαν σε ένα κουτί για να φτάσουν στην αγορά, μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με βρωμιά και ρύπους.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπισκότα: Ανακαλούνται σχεδόν 70.000 συσκευασίες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ταμεία αυτοεξυπηρέτησης στα σούπερ μάρκετ – Γιατί απειλούν περισσότερο την υγιεινή των τροφίμων;
Για το πλύσιμο, αρκεί το τρεχούμενο νερό και δεν χρειάζεται κανένα ειδικό καθαριστικό, σαπούνι ή απολυμαντικό. Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται λευκαντικά ή άλλα χημικά προϊόντα. Εναλλακτικά, για ψεκασμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί αραιωμένο ξίδι σε αναλογία 1 μέρος ξιδιού προς 4 μέρη νερού, που βοηθά στην εξόντωση ορισμένων βακτηρίων χωρίς να αφήνει ανεπιθύμητη γεύση ή χημικά υπολείμματα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι δεν πρέπει να κάνουν ΠΟΤΕ οι γυναίκες στο ντους, σύμφωνα με γυναικολόγο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καρκινογόνα ορυκτέλαια σε προτηγανισμένες πατάτες που πωλούνται σε μεγάλο σούπερ μάρκετ
Με λίγα λόγια, το πλύσιμο των φρούτων με παχιά φλούδα πριν την κατανάλωση είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να απολαμβάνουμε μπανάνες και αβοκάντο χωρίς κινδύνους για την υγεία.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται επειγόντως σοκολατάκια με μη δηλωμένα συστατικά – Ποιοι κινδυνεύουν
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ύπνος με ανεμιστήρα: Δροσιά ή παγίδα για την υγεία;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι σημαίνει όταν η ελιά μου βγάζει τρίχες; Πρέπει να ανησυχώ;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν δοκιμάζουμε καινούριο μαγιό