Η Lidl Fr ανακάλεσε από 178 καταστήματα, προϊόν στο οποίο βρέθηκε επικίνδυνο βακτήριο.
Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας με δύο ειδοποιήσεις ανακοίνωσε την ανάκληση δυο προϊόντων από 178 καταστήματα της αλυσίδας σουπερμάρκετ Lidl. Πρόκειται για τον μοσχαρίσιο κιμά L’étal du Boucher 15% λιπαρά με αριθμούς παρτίδας 20928681 41850277 και ημερομηνία λήξης 07/12/2024 και για μοσχαρίσιο κιμά L’étal du Boucher 5% λιπαρά με αριθμούς παρτίδας 4056489513902 41850122 και με ημερομηνία λήξης επίσης στις 7 Δεκεμβρίου 2024.
Ο κιμάς των Lidl βρέθηκε θετικός στο παθογόνο βακτήριο E. coli STEC. Οι καταναλωτές κλήθηκαν να μην καταναλώσουν τα παραπάνω προϊόντα και να τα επιστρέψουν στα σημεία πώλησης, ή να τα καταστρέψουν.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου τρεις μήνες, δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία από E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC) και 26 καταναλωτές αρρώστησαν σοβαρά, ενώ ο μοσχαρίσιος κιμάς ήταν η αιτία 27 τροφικών δηλητηριάσεων και ενός θανάτου, από E. coli τον Ιούνιο του 2023 στη Βρετανία.
Δείτε επίσης: Εντοπίστηκε η εταιρεία αλλαντικών που ευθύνεται για 2 θανάτους και 33 νοσηλείες – Ανακλήθηκαν πάνω από 94 τόνοι προϊόντων
Οι περισσότερες από τις ασθένειες που συνδέονται με την κατανάλωση κιμά, προέρχονται από το E. coli. Ο κιμάς του βοείου κρέατος μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος από την μπριζόλα και άλλα προϊόντα βοείου κρέατος, επειδή τα παθογόνα διαδίδονται κατά τη διαδικασία άλεσης. Τον Απρίλιο του 2022 στις ΗΠΑ ανακλήθηκαν περισσότεροι από 54 τόνοι προϊόντων μοσχαρίσιου κιμά (burger) λόγω ανίχνευσης E. coli. Το 2019, το CDC των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα ξέσπασμα E. coli που μόλυνε 246 άτομα και προκλήθηκε από κιμά.
- Δείτε επίσης: Οι ελλείψεις τροφίμων στο Ολυμπιακό Χωριό PARIS 2024 και το ξέσπασμα του Πύρρου Δήμα στο ΑΘΗΝΑ 2004
Το τοξογόνο Shiga Escherichia coli (STEC) μπορεί να προκαλέσει διάρροια, μερικές φορές αιματηρή διάρροια, κοιλιακό άλγος και έμετο, συνοδευόμενο ή όχι από πυρετό, την εβδομάδα μετά την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ακολουθούνται (5 έως 8% των περιπτώσεων) από σοβαρές νεφρικές επιπλοκές, κυρίως στα παιδιά.
Σε γενικές γραμμές, οι υγειονομικές αρχές υπενθυμίζουν ότι ως προφύλαξη για πιο ευαίσθητους πληθυσμούς όπως παιδιά, ηλικιωμένοι ή ανοσοκατεσταλμένοι και έγκυες γυναίκες, συνιστάται να μαγειρεύετε καλά τον κιμά και τα προϊόντα (70°C). Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε την κατανάλωση νωπού γάλακτος και προϊόντων νωπού γάλακτος. Θα πρέπει να προτιμάτε μαγειρεμένα πατημένα τυριά (όπως Emmental, Comté κ.λπ.), επεξεργασμένα τυριά που μπορούν να επαλείψουν και παστεριωμένα τυριά γάλακτος. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ανεπαρκώς μαγειρεμένων προϊόντων με βάση το αλεύρι (ζύμη μπισκότων, ζύμη πίτσας κ.λπ.). Τα φρούτα και λαχανικά πρέπει να πλένονται καλά.