Νέα ανάκληση ανακοινώθηκε από την Γερμανική αλυσίδα Lidl, αυτή τη φορά στην Ολλανδία.
Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ολλανδία ανακοίνωσε την ανάκληση καπνιστού λουκάνικου λόγω παρουσίας ξένου σώματος και πιο συγκεκριμένα επειδή «υπάρχει πιθανότητα το προϊόν να περιέχει κομμάτια μετάλλου». Πρόκειται για το προϊόν «Καπνιστό Λουκάνικο Kipster». Η Γερμανική αλυσίδα κάλεσε τους καταναλωτές στην Ολλανδία, να μην καταναλώσουν αυτό το προϊόν, αλλά να το επιστρέψουν στο κατάστημα.
- Δείτε ακόμη: Υδροκυάνιο σε αλεύρι – Επείγουσα ανάκληση
- Δείτε ακόμη: Μονάδες γαλακτοκομικών – παράδειγμα προς… αποφυγή! Οι εικόνες σόκαραν ακόμη και τους Υγειονομικούς
Σκληρά ή αιχμηρά ξένα αντικείμενα στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό, συμπεριλαμβανομένου τραύματος και διάτρησης των ιστών του στόματος, της γλώσσας, του λαιμού, του στομάχου και του εντέρου καθώς και βλάβη σε δόντια και ούλα.
- Δείτε ακόμη: Μείγμα για κεφτεδάκια με μεταλλικά θραύσματα – Μπορούν να προκαλέσουν ρήξη στα πεπτικά όργανα

Βιομηχανία τροφίμων και ξένο σώμα: Μία διαχρονική ανησυχία
- Δείτε επίσης: Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες
Σε όλη τη βιομηχανία τροφίμων και διαχρονικά, το ξένο σώμα σε τρόφιμα αποτελεί μία μόνιμη ανησυχία και όχι άδικα, αφού η παρουσία κομματιών από πλαστικό, μέταλλο, ξύλο ακόμα και έντομα, κουκούτσια ή οστά, είναι το Νο1 στη λίστα των παραπόνων των καταναλωτών, ενώ είναι η αιτία, για μία στις 10 ανακλήσεις.
- Δείτε ακόμη: Σταφύλια τίγκα στα φυτοφάρμακα – Άμεση ανάκληση
- Δείτε ακόμη: Πίνουν νερό τα ψάρια;
Να θυμίσουμε μερικές μόνο από τις ανακλήσεις των τελευταίων ημέρων, λόγω παρουσίας ξένου σώματος σε προϊόντα όπως την ανάκληση μπισκότων της Mondelēz International λόγω πιθανής παρουσίας μικρών μεταλλικών σωματιδίων, την ανάκληση από τα Lidl Φινλανδίας κατεψυγμένης πίτσας λόγω μεταλλικών κομματιών, την ανάκληση βουτύρου στη Γερμανία επίσης λόγω παρουσίας κομματιών μετάλλου, τον συναγερμό σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες από πλαστικά κομμάτια σε μαρμελάδα, τα κομμάτια μετάλλου σε κουφέτα, ακόμα και την καταγγελία στο Cibum για ξύλο μήκους 3 cm σε μπισκότα μεγάλης ελληνικής εταιρείας.
- Δείτε ακόμη: Η δημοφιλής σοκολάτα που απαγορεύτηκε στο Μπάκιγχαμ
- Δείτε ακόμη: Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα
Μεταλλικά κομμάτια σε τρόφιμα
Παρά την ευρεία χρήση ανιχνευτών μετάλλων στις γραμμές παραγωγής στη βιομηχανία τροφίμων, τα μεταλλικά θραύσματα εξακολουθούν να αποτελούν μια κοινή πηγή παραπόνων για ξένα σώματα. Τα μεταλλικά ξένα σώματα μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα που εισέρχονται στη γραμμή παραγωγής μαζί με τις πρώτες ύλες, την αμέλεια των εργαζομένων ή την κακοτεχνία των μηχανημάτων και του εξοπλισμού. Πολλά ξένα σώματα εμφανίζονται σε πρώτες ύλες και ενδιάμεσα προϊόντα λόγω ακατάλληλης επεξεργασίας, καθαρισμού και διαλογής. Σύμφωνα με έρευνα δύο είναι τα κρίσιμα στάδια παραγωγής με κίνδυνο μόλυνσης από μεταλλικά σωματίδια: η παραλαβή των πρώτων υλών στο εργοστάσιο και η συσκευασία των τελικών προϊόντων.
- Δείτε ακόμη: Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε μαζί με ανανά
Τα μεταλλικά θραύσματα στα τρόφιμα μπορεί να προέρχονται από διάφορες πιθανές πηγές, όπως λευκοσίδηρος από κονσέρβα, ανοξείδωτος χάλυβας από εργοστασιακή αντλία ή εναλλάκτη θερμότητας με ξύσμα, επιθέματα καθαρισμού, επίστρωση χρωμίου ή νικελίου. Οι ανοξείδωτοι χάλυβες χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων και έτσι τα μεταλλικά ξένα σώματα μπορούν συχνά να προέρχονται από μηχανήματα τροφίμων.
- Δείτε ακόμη: Πώς θα καταλάβετε ότι το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα έχουν ψηθεί
- Δείτε ακόμη: Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πώς να διαλέξετε το καλύτερο κρασί από σουπερμάρκετ
Επιπλέον τα μεταλλικά κομμάτια μπορούν να φτάσουν στο φαγητό λόγω ακατάλληλων πρακτικών του προσωπικού των εργαζομένων, όπως η μη χρήση προστατευτικού ρουχισμού, η χρήση κοσμημάτων ή ο απρόσεκτος χειρισμός μεταλλικών στοιχείων.
Πώς ανιχνεύονται και εξαλείφονται οι φυσικοί κίνδυνοι στα τρόφιμα;
Υπάρχουν πολλαπλές τεχνικές για τον εντοπισμό ξένων αντικειμένων στις γραμμές παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων. Οι μέθοδοι αυτές περιλαμβάνουν:
- Τη χρήση μαγνητών για την προσέλκυση και την απομάκρυνση μεταλλικών στοιχείων από τα προϊόντα τροφίμων.
- Τα μηχανήματα ακτίνων Χ, είναι ικανά να εντοπίζουν διάφορους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των λίθων, των οστών, των σκληρών πλαστικών και των μετάλλων μέσα στα προϊόντα τροφίμων.
- Ανιχνευτές μετάλλων, οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία μετάλλων στα τρόφιμα και θα πρέπει να είναι βαθμονομημένοι ώστε να απορρίπτουν τα προϊόντα εάν ανιχνευθεί μέταλλο. Η τακτική συντήρηση αυτών των μηχανημάτων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ασφάλειας και την αποφυγή ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων.
- Τα συστήματα ραντάρ τροφίμων χρησιμοποιούν μικροκύματα χαμηλής ισχύος επιτρέποντας τον εντοπισμό ξένων αντικειμένων όπως μέταλλα, πλαστικά, κόκαλα ή πυρήνες μέσα στα τρόφιμα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.