Σε συνεγερμό οι Αρχές σε ΗΠΑ και Καναδά
Μια πολύ δύσκολη μάχη φαίνεται ότι δίνουν φέτος οι ΗΠΑ με τη λιστέρια στα τρόφιμα με τις ανακλήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη σε διαφορετικά είδη. Μετά την BrucePac με τα κρέατα και τα κοτόπουλα και την Boar’s Head με τα επεξεργασμένα κρέατα, χθες η Treehouse Foods επέκτεινε την ανάκλησή των προηγούμενων ημερών για τις κατεψυγμένες βάφλες στις οποίες οι δοκιμές έδειξαν μόλυνση με Listeria monocytogenes και στις τηγανίτες που έφτιαχνε στο συγκεκριμένο ένα εργοστάσιο.
Η ανάκληση καλύπτει τώρα συνολικά 192 κατεψυγμένα προϊόντα πρωινού που αποστέλλονται στις πολιτείες των ΗΠΑ και του Καναδά λόγω φόβου ότι έχουν μολυνθεί από το μολυσματικό βακτήριο, ανέφεραν η Treehouse και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΕΔΩ
Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Albertson’s, Aldi, Dollar General, Foodhold, HEB, Kroger, Publix, Target, Walmart είναι μερικά μόνο από τα καταστήματα που πωλούν τα εν λόγω προϊόντα. γοραστές μπορούν να δουν τον κωδικό προϊόντος στο πίσω μέρος του κουτιού. Οι αρχές συνιστούν στους καταναλωτές να επιστρέψουν το προϊόν στον τόπο αγορά προκειμένου να έχουν επιστροφή χρημάτων.
Τι είναι η λιστέρια και πώς εισέρχεται στα τρόφιμα;
Τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με Listeria monocytogenes μπορεί να μην φαίνονται ή να μη μυρίζουν αλλοιωμένα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις. Οποιοσδήποτε έχει φάει ανακληθείσες βάφλες και έχει εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης από λιστέρια θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική περίθαλψη και να ενημερώσει τους γιατρούς του για την πιθανή έκθεση στη λιστέρια.
Διαβάστε ακόμη: Lidl Fr: Ανάκληση δημοφιλούς νοστιμιάς από 450 σουπερμάρκετ – Κίνδυνος τραυματισμού
Η μόλυνση στα τρόφιμα μπορεί να εισαχθεί από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών, του περιβάλλοντος επεξεργασίας, των εργαζομένων ή/και των σταδίων μεταποίησης. Τα τροφιμογενή παθογόνα, όπως η Salmonella και η Listeria monocytogenes, δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε συστατικά τροφίμων με χαμηλή δραστηριότητα (aw) (όπως αλεύρι, σκόνες και μπαχαρικά), αλλά μπορούν να επιβιώσουν για μήνες έως χρόνια σε ξηρά περιβάλλοντα.
Τα παθογόνα που βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση σε ξηρά συστατικά όπως το αλεύρι θα μπορούσαν να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται όταν επανενυδατωθούν για να παρασκευαστεί το κουρκούτι ή η ζύμη και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένειες εάν τα κατάλληλα μέτρα προληπτικού ελέγχου δεν είναι αποτελεσματικά. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία τροφίμων να επικυρώσει όλους τους εφαρμοσμένους προληπτικούς ελέγχους για να διασφαλίσει την ασφάλεια των τελικών προϊόντων διατροφής.
Επίσης, όποιος έχει φάει κάποιο από τα ανακληθέντα προϊόντα θα πρέπει να παρακολουθεί τον εαυτό του για συμπτώματα κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, επειδή μπορεί να χρειαστούν έως και 70 ημέρες μετά την έκθεση στη λιστέρια για να αναπτυχθούν συμπτώματα λιστερίωσης.
Δείτε επίσης: Πώς θα καταλάβετε αν η κέτσαπ που αγοράζετε είναι νοθευμένη
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από λιστέρια μπορεί να περιλαμβάνουν εμετό, ναυτία, επίμονο πυρετό, μυϊκούς πόνους, έντονο πονοκέφαλο και δυσκαμψία στον αυχένα. Απαιτούνται ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση των λοιμώξεων από λιστέρια, οι οποίες μπορεί να μιμούνται άλλες ασθένειες.
Οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα όπως οι καρκινοπαθείς που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων, άλλων επιπλοκών και θανάτου. Παρόλο που οι μολυσμένες έγκυες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν μόνο ήπια, γριπώδη συμπτώματα, οι λοιμώξεις τους μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό, μόλυνση του νεογέννητου ή ακόμη και θνησιγένεια.
Δείτε επίσης: Καρκινογόνες ουσίες σε κινέζικα οικιακά σκεύη – Ειδοποίηση RASFF