Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μολυσμένα τρόφιμα ύποπτα για έξαρση γαστρεντερίτιδας από E. albertii σε μαθητές

ΑρχικήΝέαΜολυσμένα τρόφιμα ύποπτα για έξαρση γαστρεντερίτιδας από E. albertii σε μαθητές
spot_img

Οι λοιμώξεις από Escherichia albertii προκαλούν συνήθως υδαρή διάρροια, κοιλιακό άλγος και πυρετό

Ένα βακτήριο που σχετίζεται στενά με το E. coli, το Escherichia albertii, προκάλεσε μια έξαρση γαστρεντερίτιδας σε μαθητές Γυμνασίου, στο Hangzhou, στην επαρχία Zhejiang στην Κίνα το 2023, όπου τουλάχιστον 22 από αυτούς εμφάνισαν έντονα συμπτώματα.

Τι είναι και τι προκαλεί το Escherichia albertii

Το Escherichia albertii είναι ένα Gram-αρνητικό είδος βακτηρίων του ίδιου γένους με το E. coli . Αναγνωρίστηκε ότι προκαλεί ασθένεια αφού απομονώθηκε από τα κόπρανα παιδιών με διάρροια στο Μπαγκλαντές και αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν το Hafnia alvei με βάση βιοχημικές αναλύσεις. Το βακτήριο επαναταξινομήθηκε το 2003 ως νέο είδος με βάση τα γενετικά του χαρακτηριστικά, και ονομάστηκε E. albertii προς τιμήν του μικροβιολόγου που περιέγραψε πρώτος το είδος. Το E. albertii διαφέρει από το τυπικό E. coli ως μη κινητικό και ανίκανο να ζυμώσει τη λακτόζη.

Ως ανθρώπινο γαστρεντερικό παθογόνο, το E. albertii συνδέεται συχνά με εστίες ασθενειών που μεταδίδονται από τα τρόφιμα ή το νερό, και μπορεί να προκαλέσει σποραδικές περιπτώσεις βακτηριαιμίας. Το είδος μπορεί να αναγνωριστεί εσφαλμένα ως Εντεροπαθογόνο E. coli λόγω της παραγωγής ιντιμίνης . Είναι επίσης υπεύθυνο για ασθένειες ή υποκλινική μόλυνση σε οικόσιτα και άγρια ​​πτηνά, όπου μπορεί να είναι δεξαμενή για ανθρώπινη ασθένεια.

Οι λοιμώξεις από Escherichia albertii προκαλούν συνήθως υδαρή διάρροια, κοιλιακό άλγος και πυρετό, με τις περισσότερες περιπτώσεις να υποχωρούν χωρίς επιπλοκές. Το E. albertii έχει συχνά εσφαλμένα αναγνωριστεί ως εντεροπαθογόνο ή εντεροαιμορραγικό E. coli (EPEC ή EHEC), οδηγώντας σε υποεκτίμηση των λοιμώξεων. Η περίοδος επώασης για τη μόλυνση κυμαινόταν από 24 έως 43 ώρες.

Πώς κατέληξαν οι επιστήμονες στο συγκεκριμένο βακτήριο

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έρευνα, και οι 770 μαθητές ήταν στην τρίτη τάξη και είχαν το ίδιο δείπνο μια μέρα του Φεβρουαρίου από εταιρεία διανομής τροφοδοσίας. Δυστυχώς, δεν κρατήθηκαν δείγματα τροφίμων για ανάλυση.

Τα μαθήματα διακόπηκαν και οι μαθητές στάλθηκαν στο σπίτι, με μόνο άτομα που εμφάνιζαν σοβαρά συμπτώματα να εγγράφονται στη μελέτη.

Λήφθηκαν δεκαέξι περιβαλλοντικά επιχρίσματα – συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων από επιφάνειες γραφείου, εσωτερικά ψυγεία και εξόδους διανομής νερού – και 12 από δείγματα τροφίμων που παρασχέθηκαν άλλες δύο ημέρες τον Φεβρουάριο.

Τα γεύματα για δευτεροετείς και τριτοετείς φοιτητές παραδόθηκαν από δύο διαφορετικές εταιρείες τροφίμων. Μόνο οι μαθητές της τρίτης τάξης επηρεάστηκαν από το ξέσπασμα. Οι επιστήμονες είπαν ότι αν και το E. albertii δεν ανιχνεύθηκε σε δείγματα τροφίμων, τα μολυσμένα τρόφιμα ήταν το πιο πιθανό όχημα για την επιδημία.

Τα στελέχη Escherichia albertii απομονώθηκαν από επιχρίσματα πρωκτού που συλλέχθηκαν από έξι ασθενείς. Κάθε προϊόν απομόνωσης ταξινομήθηκε ως τύπου αλληλουχίας ST2686.

Για να αξιολογήσουν τις σχέσεις μεταξύ των στελεχών της επιδημίας στη μελέτη και άλλων στελεχών E. albertii, οι επιστήμονες ανέσυραν 43 γονιδιώματα E. albertii από τη βάση δεδομένων του NCBI και όλες τις διαθέσιμες επιδημιολογικές πληροφορίες. Τα 43 στελέχη απομονώθηκαν από διαφορετικές πηγές σε 13 χώρες μεταξύ 1983 και 2022, συμπεριλαμβανομένων τριών στελεχών ST2686 και έξι στελεχών που σχετίζονται με προηγούμενα κρούσματα.

Τα έξι απομονωμένα στελέχη από αυτή τη μελέτη συγχωνεύτηκαν σε ένα ενιαίο, εξαιρετικά γενετικά σχετικό σύμπλεγμα. Αυτό συνεπάγεται κοινή προέλευση για τα απομονωμένα στελέχη. Τα απομονωμένα στελέχη ήταν διαφορετικά από τα στελέχη που σχετίζονται με έξι κρούσματα στην Ιαπωνία. Αυτά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κανένας γνωστός ή κυρίαρχος τύπος E. albertii δεν είναι προγνωστικός για εστίες και στελέχη από πολλαπλές πηγές μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν ασθένεια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Epidemiology and Infection .

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο