Τι λένε οι τεχνολόγοι τροφίμων και τι οι chef για το πλύσιμο των μανιταριών.
Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πως τα μανιτάρια αποτελούνται κυρίως από νερό και συμπεριφέρονται σαν σφουγγάρια λένε οι τεχνολόγοι τροφίμων. Απορροφούν δηλαδή οποιοδήποτε υγρό τα περιβάλλει. Τα μανιτάρια έχουν υψηλή υγρασία και η απορρόφηση επιπλέον νερού, θα αλλάξει την συμπεριφορά στο μαγείρεμά τους. Δεν συνίσταται λοιπόν το σαπούνισμα, αλλά και το πλύσιμο με μπόλικο νερό ή την εμβάπτιση τους σε νερό και ειδικά αφού έχει αφαιρεθεί ο μίσχος (πόδι) τους. Επιπλέον όποιο πλύσιμο επιχειρηθεί θα πρέπει να γίνει σε ολόκληρο το μανιτάρι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μαύρο ψωμί είναι το ίδιο με το ψωμί ολικής αλέσεως;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Blue Monday: Γιατί η αυριανή Δευτέρα, είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου – Τι προτείνουν οι Ιταλοί
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα φθηνότερα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα, έχουν περισσότερη ζάχαρη – Αναλύσεις της Foodwatch σε 400 προϊόντα
Σχετικά με τα καλλιεργημένα μανιτάρια που βρίσκουμε στο λιανεμπόριο τυποποιημένα σε δισκάκια, δεν είναι εκτεθειμένα στο χώμα μια και καλλιεργούνται σε κλειστούς χώρους πάνω σε ειδικά υποστρώματα συνήθως από σανό και όχι στο χώμα. Μεγαλώνουν δηλαδή προστατευμένα, κάθετα και χωρίς επαφή με το χώμα.
Στην περίπτωση αυτή μπορούν να καθαριστούν στεγνά με ένα βουρτσάκι και μετά με βρεγμένο καθαρό πανί καθαρίζουμε την επιφάνειά τους. Αλλιώς θα μπορούσαν να ξεπλυθούν με σκέτο νερό σε ένα σουρωτήρι με γρήγορες όμως κινήσεις και μετά στέγνωμα με χαρτί κουζίνας.
Οι επαγγελματίες chef επιμένουν πως το μόνο που καθαρίζουμε είναι η άκρη στο μίσχο, την οποία κόβουμε με μαχαίρι. Κυρίως για τα ιδιαίτερα αρωματικά μανιτάρια πορτομπέλο, αυτά τα σαρκώδη μανιτάρια με το σκούρο χρώμα, προτείνουν να μην τα πλένετε ποτέ αν θέλετε να βγάλουν όλη την γεύση και την γήινη νοστιμιά τους στο φαγητό σας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βούτυρο: Τι θα συμβεί όταν μειώσετε την κατανάλωση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πως αντέδρασαν οι κολοσσοί τροφίμων στην απαγόρευση του καρκινογόνου πρόσθετου στις ΗΠΑ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έκπληξη, το πιάτο που ψηφίστηκε ως το καλύτερο στον κόσμο και άφησε στη 2η θέση την πίτσα
Το μόνο που μπορείτε να κάνετε σε αυτά, κι αυτό δεν είναι απαραίτητο, είναι να αφαιρέσετε με ένα κουτάλι το εσωτερικό μαύρο φύλλωμα κάτω από το «καπέλο» του μανιταριού. Συνήθως το αφαιρούμε όταν είναι μεγάλα κι όταν πρόκειται να μπουν σε ανοιχτόχρωμα φαγητά. Αυτό το μαύρο φύλλωμα βγάζει το χρώμα του και σκουραίνουν πολύ τα ανοιχτόχρωμα φαγητά. Είτε το αφαιρέσετε είτε όχι δεν έχει καμία αλλαγή στην γεύση. Συμπερασματικά με ένα βρεγμένο πανί έχετε τελειώσει με το καθάρισμα τους και όλη η πλούσια γεύση τους θα βγει στο πιάτο σας ή στην σαλάτα σας χωρίς η περιττή υγρασία να αλλοιώνει το αποτέλεσμα.
από το άρθρο :
Τα μανιτάρια έχουν υψηλή υγρασία και η απορρόφηση επιπλέον νερού,
θα αλλάξει την συμπεριφορά στο μαγείρεμά τους.
.
Παρακαλώ μην διαιωνίζετε μυθολογίες και αμαθείς ισχυρισμούς.
(ΣΗΜ. καλλιεργώ μανιτάρια εδώ και πολλά χρόνια,
έχω δε ΤΕΡΑΣΤΙΟ αρχείο σχετικά)
Ιωσήφ
.
—————-
https://www.cooksinfo.com/mushrooms
…
THE MYTH ABOUT SOAKED MUSHROOMS ABSORBING WATER
The myth goes back to at least the 1937 edition of Larousse Gastronomique.
Noted food researcher Harold McGee has disproved this.
For his 1990 book, the Curious Cook,
‘he soaked 252 g of mushrooms in water for five minutes,
blotted off any surface moisture, then weighed them again.
They’d soaked up a mere 6 g, or a sixteenth of a teaspoon each
– so briefly rinsing mushrooms is unlikely to make much difference at all.’
[See page 182 of McGee, Harold.
The Curious Cook. New York: Hungry Minds Inc. 1990] [3]
.
—————-
Harold McGee describes an experiment in which
he soaked 252 grams of mushrooms for 5 minutes,
blotted the moisture of the surface and re-weighed them.
In total, they had soaked up only 6 grams of water.
Their moisture content had increased by only 1/5 of 1%!
.
—————-
https://www.mashed.com/317630/the-hilarious-way-alton-brown-just-busted-this-common-mushroom-myth/
The Hilarious Way Alton Brown Just Busted This Common Mushroom Myth
By Kate Hagan Gallup – Jan. 22, 2021
.
—————-
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2010/jan/18/should-you-wash-mushrooms
Should you wash mushroooms?
18 Jan 2010
…
Beckoning me from the blue are the hip young guns for whom rules
are as old hat as Gordon himself – among them,
the scientifically-minded food writer Harold McGee
and his disciple Heston Blumenthal,
who dismiss this ancient prohibition as ‘nonsense’.
Go on, they urge, give them a good old rinse.
…
McGee investigated the subject with characteristic thoroughness
for his New York Times column some two decades ago,
and concluded there was not. In this initial experiment,
he soaked 252g of mushrooms in water for five minutes,
blotted off any surface moisture, then weighed them again.
They’d soaked up a mere 6g, or a sixteenth of a teaspoon each
– so briefly rinsing mushrooms is unlikely to make much difference at all.
…
—————-
https://vintagecookbook.com/how-to-clean-mushrooms-from-curious-cook-harold-mcgee-1990/