Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Να πλένουμε ή όχι τα μανιτάρια πριν τα μαγειρέψουμε; Τι λένε Τεχνολόγοι Τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝα πλένουμε ή όχι τα μανιτάρια πριν τα μαγειρέψουμε; Τι λένε Τεχνολόγοι Τροφίμων
spot_img

Τι λένε οι τεχνολόγοι τροφίμων και τι οι chef για το πλύσιμο των μανιταριών.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πως τα μανιτάρια αποτελούνται κυρίως από νερό και συμπεριφέρονται σαν σφουγγάρια λένε οι τεχνολόγοι τροφίμων. Απορροφούν δηλαδή οποιοδήποτε υγρό τα περιβάλλει. Τα μανιτάρια έχουν υψηλή υγρασία και η απορρόφηση επιπλέον νερού, θα αλλάξει την συμπεριφορά στο μαγείρεμά τους. Δεν συνίσταται λοιπόν το σαπούνισμα, αλλά και το πλύσιμο με μπόλικο νερό ή την εμβάπτιση τους σε νερό και ειδικά αφού έχει αφαιρεθεί ο μίσχος (πόδι) τους. Επιπλέον όποιο πλύσιμο επιχειρηθεί θα πρέπει να γίνει σε ολόκληρο το μανιτάρι.  

- Advertisement -

Σχετικά με τα καλλιεργημένα μανιτάρια που βρίσκουμε στο λιανεμπόριο τυποποιημένα σε δισκάκια, δεν είναι εκτεθειμένα στο χώμα μια και καλλιεργούνται σε κλειστούς χώρους πάνω σε ειδικά υποστρώματα συνήθως από σανό και όχι στο χώμα. Μεγαλώνουν δηλαδή προστατευμένα, κάθετα και χωρίς επαφή με το χώμα.

Στην περίπτωση αυτή μπορούν να καθαριστούν στεγνά με ένα βουρτσάκι και μετά με βρεγμένο καθαρό πανί καθαρίζουμε την επιφάνειά τους. Αλλιώς θα μπορούσαν να ξεπλυθούν με σκέτο νερό σε ένα σουρωτήρι με γρήγορες όμως κινήσεις και μετά στέγνωμα με χαρτί κουζίνας.

Οι επαγγελματίες chef επιμένουν πως το μόνο που καθαρίζουμε είναι η άκρη στο μίσχο, την οποία κόβουμε με μαχαίρι. Κυρίως για τα ιδιαίτερα αρωματικά μανιτάρια πορτομπέλο, αυτά τα σαρκώδη μανιτάρια με το σκούρο χρώμα, προτείνουν να μην τα πλένετε ποτέ αν θέλετε να βγάλουν όλη την γεύση και την γήινη νοστιμιά τους στο φαγητό σας.

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε σε αυτά, κι αυτό δεν είναι απαραίτητο, είναι να αφαιρέσετε με ένα κουτάλι το εσωτερικό μαύρο φύλλωμα κάτω από το «καπέλο» του μανιταριού. Συνήθως το αφαιρούμε όταν είναι μεγάλα κι όταν πρόκειται να μπουν σε ανοιχτόχρωμα φαγητά. Αυτό το μαύρο φύλλωμα βγάζει το χρώμα του και σκουραίνουν πολύ τα ανοιχτόχρωμα φαγητά. Είτε το αφαιρέσετε είτε όχι δεν έχει καμία αλλαγή στην γεύση. Συμπερασματικά με ένα βρεγμένο πανί έχετε τελειώσει με το καθάρισμα τους και όλη η πλούσια γεύση τους θα βγει στο πιάτο σας ή στην σαλάτα σας χωρίς η περιττή υγρασία να αλλοιώνει το αποτέλεσμα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. από το άρθρο :
    Τα μανιτάρια έχουν υψηλή υγρασία και η απορρόφηση επιπλέον νερού,
    θα αλλάξει την συμπεριφορά στο μαγείρεμά τους.
    .
    Παρακαλώ μην διαιωνίζετε μυθολογίες και αμαθείς ισχυρισμούς.
    (ΣΗΜ. καλλιεργώ μανιτάρια εδώ και πολλά χρόνια,
    έχω δε ΤΕΡΑΣΤΙΟ αρχείο σχετικά)
    Ιωσήφ
    .
    —————-
    https://www.cooksinfo.com/mushrooms

    THE MYTH ABOUT SOAKED MUSHROOMS ABSORBING WATER
    The myth goes back to at least the 1937 edition of Larousse Gastronomique.
    Noted food researcher Harold McGee has disproved this.
    For his 1990 book, the Curious Cook,
    ‘he soaked 252 g of mushrooms in water for five minutes,
    blotted off any surface moisture, then weighed them again.
    They’d soaked up a mere 6 g, or a sixteenth of a teaspoon each
    – so briefly rinsing mushrooms is unlikely to make much difference at all.’
    [See page 182 of McGee, Harold.
    The Curious Cook. New York: Hungry Minds Inc. 1990] [3]
    .
    —————-
    Harold McGee describes an experiment in which
    he soaked 252 grams of mushrooms for 5 minutes,
    blotted the moisture of the surface and re-weighed them.
    In total, they had soaked up only 6 grams of water.
    Their moisture content had increased by only 1/5 of 1%!
    .
    —————-
    https://www.mashed.com/317630/the-hilarious-way-alton-brown-just-busted-this-common-mushroom-myth/
    The Hilarious Way Alton Brown Just Busted This Common Mushroom Myth
    By Kate Hagan Gallup – Jan. 22, 2021
    .
    —————-
    https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2010/jan/18/should-you-wash-mushrooms
    Should you wash mushroooms?
    18 Jan 2010

    Beckoning me from the blue are the hip young guns for whom rules
    are as old hat as Gordon himself – among them,
    the scientifically-minded food writer Harold McGee
    and his disciple Heston Blumenthal,
    who dismiss this ancient prohibition as ‘nonsense’.
    Go on, they urge, give them a good old rinse.

    McGee investigated the subject with characteristic thoroughness
    for his New York Times column some two decades ago,
    and concluded there was not. In this initial experiment,
    he soaked 252g of mushrooms in water for five minutes,
    blotted off any surface moisture, then weighed them again.
    They’d soaked up a mere 6g, or a sixteenth of a teaspoon each
    – so briefly rinsing mushrooms is unlikely to make much difference at all.

    —————-
    https://vintagecookbook.com/how-to-clean-mushrooms-from-curious-cook-harold-mcgee-1990/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι κρύβεται πίσω από τη δημοφιλή ενεργειακά ποτά που καταναλώνουν παιδιά και έφηβοι; Ανησυχητικά ευρήματα του Ökotest

Πόσα ενεργειακά ποτά μπορούμε να ανεχτούμε πριν γίνει η κατανάλωση πραγματικά επικίνδυνη;

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα