Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
16.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βούτυρο: Τι θα συμβεί όταν μειώσετε την κατανάλωση

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΒούτυρο: Τι θα συμβεί όταν μειώσετε την κατανάλωση
spot_img

Ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση της αντικατάστασης των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα, μέσω αναλύσεων των λιπιδίων στο αίμα.

Η μετάβαση από μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα ζωικά λίπη σε μια πλούσια σε ακόρεστα λίπη φυτικής προέλευσης επηρεάζει τη σύνθεση του λίπους στο αίμα, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο ασθένειας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine , που διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers στη Σουηδία, το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής, στη Γερμανία και πολλά άλλα πανεπιστήμια (Ισπανία, ΗΠΑ, Δανία, Σουηδία)δείχνει ότι είναι δυνατό να μετρηθούν με ακρίβεια οι αλλαγές λίπους στο αίμα που σχετίζονται με τη διατροφή και τα συνδέουν άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

- Advertisement -

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα προφίλ λίπους στο αίμα επιβεβαιώνουν τα οφέλη για την υγεία από την αντικατάσταση του βουτύρου με φυτικά έλαια υψηλής ποιότητας . «Η μελέτη μας επιβεβαιώνει με ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα τα οφέλη για την υγεία μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα φυτικά λίπη, όπως η μεσογειακή διατροφή και θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή στοχευμένων διατροφικών συμβουλών σε όσους θα ωφεληθούν περισσότερο από την αλλαγή των διατροφικών τους συνηθειών», λέει ο Clemens Wittenbecher, επικεφαλής της έρευνας. στο Chalmers University of Technology και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπογραμμίζει τη σημασία της υγιεινής διατροφής για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, συνιστώντας την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λίπη φυτικής προέλευσης για τη μείωση του καρδιομεταβολικού κινδύνου. Ωστόσο, η βεβαιότητα αυτών των κατευθυντήριων γραμμών είναι μέτρια λόγω των περιορισμών στις υπάρχουσες μελέτες.

Αυτή η μελέτη αντιμετωπίζει αυτούς τους περιορισμούς αναλύοντας προσεκτικά τα λίπη στο αίμα, γνωστά και ως λιπίδια, με μια μέθοδο που ονομάζεται λιπιδομική. Αυτές οι πολύ λεπτομερείς μετρήσεις λιπιδίων επέτρεψαν στους ερευνητές να συνδέσουν τη διατροφή και την ασθένεια σε έναν καινοτόμο συνδυασμό διαφορετικών τύπων μελέτης. Αυτή η νέα προσέγγιση συνδυάζει μελέτες διατροφικής παρέμβασης (που χρησιμοποιούν εξαιρετικά ελεγχόμενες δίαιτες), με μελέτες κοόρτης που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν με μακροπρόθεσμη παρακολούθηση της υγείας.

Δοκιμές διατροφής για την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο οι αλλαγές στην κατανάλωση τροφής επηρεάζουν το λίπος στο αίμα

Μέρος αυτής της έρευνας διεξήχθη σε μια μελέτη διατροφικής παρέμβασης στο Πανεπιστήμιο του Reading, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία συμμετείχαν 113 συμμετέχοντες. Για 16 εβδομάδες, η μία ομάδα κατανάλωνε μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα ζωικά λίπη, ενώ η άλλη ομάδα ακολούθησε μια διατροφή πλούσια σε ακόρεστα φυτικά λίπη. Τα δείγματα αίματος αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας λιπιδομικά για να ταυτοποιηθούν συγκεκριμένα μόρια λιπιδίων που αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές δίαιτες που κατανάλωνε κάθε συμμετέχων.

“Συνοψίσαμε τις επιδράσεις στα λιπίδια του αίματος με βαθμολογία πολλαπλών λιπιδίων (MLS). Ένα υψηλό MLS υποδηλώνει ένα υγιές προφίλ λίπους στο αίμα και η υψηλή πρόσληψη ακόρεστων φυτικών λιπαρών και η χαμηλή πρόσληψη κορεσμένου ζωικού λίπους μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη τέτοιων θετικών επιπέδων MLS », λέει ο Fabian Eichelmann από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής Potsdam-Rehbruecke και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Αυτά τα αποτελέσματα MLS από τη μελέτη διαιτητικής παρέμβασης σχετίστηκαν στη συνέχεια στατιστικά με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2 σε μεγάλες μελέτες παρατήρησης που είχαν πραγματοποιηθεί προηγουμένως. Αυτές οι μεγάλες μελέτες κοόρτης παρακολούθησαν αρχικά υγιείς συμμετέχοντες για αρκετά χρόνια. Αυτή η ανάλυση των δεδομένων και από τις δύο ομάδες μελετών έδειξε ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερο MLS, το οποίο υποδηλώνει μια ευεργετική σύνθεση διατροφικού λίπους, είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιομεταβολικές ασθένειες.

Η μετάβαση σε μια πιο υγιεινή διατροφή, μπορεί να έχει τα πιο έντονα οφέλη για την υγεία 

Επιπλέον, η μελέτη εξέτασε εάν τα άτομα με χαμηλά επίπεδα MLS, που υποδηλώνουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή, ωφελήθηκαν συγκεκριμένα από μια πιο υγιεινή διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή εστιάζει στην παροχή περισσότερων ακόρεστων φυτικών λιπαρών και χρησιμοποιήθηκε σε μία από τις μεγάλες δοκιμές παρέμβασης, γνωστή ως δοκιμή PREDIMED. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρόληψη του διαβήτη ήταν πράγματι πιο έντονη σε άτομα με χαμηλά επίπεδα MLS στην αρχή της μελέτης.

«Η διατροφή είναι τόσο περίπλοκη που είναι συχνά δύσκολο να αντληθούν πειστικά στοιχεία από μία μόνο μελέτη. Η προσέγγισή μας να χρησιμοποιούμε λιπιδομικά για να συνδυάσουμε μελέτες παρέμβασης με εξαιρετικά ελεγχόμενες δίαιτες και προοπτικές μελέτες κοόρτης με μακροπρόθεσμη παρακολούθηση της υγείας μπορεί να ξεπεράσει τους τρέχοντες περιορισμούς στη διατροφική έρευνα», εξηγεί ο Clemens Wittenbecher.

Σχετικά με τις προηγούμενες μεγάλες μελέτες κοόρτης και παρέμβασης :

1. Γερμανική μελέτη EPIC-Potsdam – Σκανδιναβική διατροφή, μεσογειακή διατροφή και κίνδυνος χρόνιων ασθενειών: η μελέτη EPIC-Potsdam 

2. Μελέτες Υγείας Νοσηλευτών του Χάρβαρντ – Η Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας και η Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας ΙΙ είναι από τις μεγαλύτερες έρευνες σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για μείζονες χρόνιες ασθένειες στις γυναίκες 

3. Δοκιμή PREDIMED – Πρωτογενής Πρόληψη Καρδιαγγειακών Νόσων με Μεσογειακή Διατροφή Συμπληρωμένη με Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς 

Για να δαιβάσετε ολόκληρη την έρευνα πατήστε ΕΔΩ

Περισσότερα για την έρευνα:

Η έρευνα παρουσιάζεται στην εργασία: « Οι αλλαγές στο λιπίδιο λόγω της βελτιωμένης ποιότητας του διατροφικού λίπους συμβάλλουν στη μείωση του καρδιομεταβολικού κινδύνου και στη διατροφή ακριβείας . » δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell

Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα