Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγωτά μηχανής: 3+1 λόγοι για να τα αποφύγετε

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠαγωτά μηχανής: 3+1 λόγοι για να τα αποφύγετε
spot_img

Γιατί είναι εύκολο η απόλυτη απόλαυση να μετατραπεί σε… εφιάλτη.

Τι πιο δροσιστικό και νόστιμο από ένα παγωτό στη ζέστη του καλοκαιριού! Οικογενειακό, ατομικό ή μαλακό και κρεμώδες από τη μηχανή του ζαχαροπλαστείου… Κι αυτή η τελευταία επιλογή είναι πραγματικά δελεαστική. Είναι όμως εξίσου υγιεινή; Μάλλον όχι! Και παρακάτω παραθέτουμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να την αποφεύγουμε!

Οι μηχανές μαλακού παγωτού μπορούν να φιλοξενήσουν επικίνδυνα βακτήρια

Δεδομένου ότι το μαλακό παγωτό προέρχεται από μηχανή είναι ευάλωτο σε μολύνσεις, εφόσον αυτή δεν απολυμανθεί σωστά. Σύμφωνα με την Janilyn Hutchings, πιστοποιημένη καθηγήτρια ασφάλειας τροφίμων από το State Food Safety, «οι μηχανές μαλακού παγωτού θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται κάθε 10-24 ώρες». Εάν οι υπεύθυνοι εστιατορίων ή οι πωλητές παγωτού δεν είναι επιμελείς στον τακτικό καθαρισμό, οι μηχανές γρήγορα αναπτύσσουν μούχλα και γίνονται έδαφος αναπαραγωγής για κάθε είδους αόρατα βακτήρια.

Ο καθαρισμός των μηχανών είναι δύσκολη διαδικασία

Ο καθαρισμός των μηχανών δεν είναι μια απλή διαδικασία. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτά τα μηχανήματα συχνά περιλαμβάνουν εξαρτήματα που πρέπει να αφαιρεθούν και να καθαριστούν, ενώ άλλα μέρη πρέπει να καθαριστούν πάνω στο ίδιο το μηχάνημα. Η εκπαίδευση των εργαζομένων να αποσυναρμολογούν και να καθαρίζουν σωστά τα μηχανήματα μπορεί να αποτελεί πρόκληση, και ακόμη κι αν οι εργαζόμενοι ξέρουν πώς να το κάνουν σωστά, η Janilyn Hutchings λέει ότι αυτή η εργασία «συνήθως ξεχνιέται κατά την καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού των εργαζομένων σε χώρους εστίασης».

Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιθανό η μηχανή από την οποία προέρχεται το παγωτό σας να μην έχει καθαριστεί καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ίδιο το μείγμα μαλακού παγωτού μπορεί επίσης εύκολα να γεμίσει βακτήρια

Πολλά μαλακά παγωτά παρασκευάζονται με μη παστεριωμένη βάση που πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία ψυγείου – ακριβώς κάτω από το μηδέν. Αυτό όμως είναι ένα απίστευτα συγκεκριμένο και δύσκολο όριο. Υπάρχει λοιπόν, μεγάλη πιθανότητα το παγωτό σας να έχει εκτεθεί σε κάθε είδους βακτηριακή ανάπτυξη προτού προσγειωθεί στη βάφλα σας.

Τα βακτήρια από μαλακό παγωγό μπορούν να σας ρίξουν στο κρεβάτι

Τις τελευταίες δεκαετίες, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης που προκαλείται από μαλακό παγωτό. Το 2005, περισσότεροι από 120 άνθρωποι στο Οχάιο αρρώστησαν όταν μια παγωτομηχανή μολύνθηκε με σταφυλόκοκκο.

Σε ένα πιο πρόσφατο περιστατικό από το 2016, δύο νοσηλευόμενοι ασθενείς στο Σιάτλ αρρώστησαν από μιλκσέικ στην καφετέρια του νοσοκομείου. Στην τελευταία περίπτωση, τα μιλκσέικ τους είχαν μολυνθεί με λιστέρια, η οποία είναι ακόμη πιο επικίνδυνη αφού μπορεί να αποβεί μοιραία.

Η λιστέρια είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τα τρόφιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί να αποβεί μοιραία για οποιονδήποτε, και κυρίως για τις εγκύους αφού προκαλεί πρόωρο τοκετό και θάνατο στο βρέφος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο