Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιο είδος κρασιού δεν πρέπει να μεταγγίζετε ΠΟΤΕ σε κρυστάλλινες κανάτες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠοιο είδος κρασιού δεν πρέπει να μεταγγίζετε ΠΟΤΕ σε κρυστάλλινες κανάτες
spot_img

Κίνδυνος από την μεταφορά του κρασιού από το μπουκάλι σε κρυστάλλινες κανάτες.

Η μετάγγιση του κρασιού από το μπουκάλι στην κανάτα δεν είναι μόνο θέμα τελετουργίας και εμφάνισης. Ο λόγος πίσω από αυτή τη διαδικασία είναι ότι το κρασί παίρνει λίγο αέρα ώστε να αναδυθούν οι γεύσεις και το άρωμά του. Είναι επίσης καλό για την αφαίρεση ιζημάτων από αφιλτράριστα και παλαιωμένα κρασιά ή vintage Portο. Οι ουσιώδεις αυτοί λόγοι δεν αναιρούν και την αίσθηση της πολυτέλειας που δίνουν οι κρυστάλλινες καράφες σε ένα δείπνο.

Ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να το αγνοήσετε σε καμία περίπτωση. Οι κρυστάλλινες κανάτες, όπως και όλα τα κρυστάλλινα σκεύη, κρύβουν κάποιους κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια τροφίμων, όταν μέσα σε αυτά αποθηκεύονται γλυκά, ποτά κτλ. Τα κρυστάλλινα είδη σερβιρίσματος, όπως κανάτες, καράφες, πιατέλες, πιάτα γλυκού, μπολ παγωτού, φοντανιέρες, κλπ έχουν υποστεί επεξεργασία με μόλυβδο και ενδέχεται να απελευθερώσουν μόλυβδο στα τρόφιμα και τα ποτά με τα οποία έρχεται σε επαφή. Τα κρύσταλλα περιέχουν έως και 24% μόλυβδο (Pb) και ακόμη και μικρές ποσότητες μολύβδου μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Εάν αποθηκεύετε όξινα τρόφιμα ή ποτά με χαμηλό pH σε κρύσταλλο, όπως το κρασί πόρτο σε μια κρυστάλλινη καράφα, ο μόλυβδος θα μεταναστεύσει από το ποτήρι στο ποτό. Όσο πιο όξινο είναι το ποτό, τόσο περισσότερος μόλυβδος μπορεί να απελευθερωθεί.

To γεγονός αυτό έχει αποδειχτεί σε πολλές μελέτες. Μελέτη για την απελευθέρωση μολύβδου (Pb) κρασί που περιείχε 89 μg Pb/I όταν μεταφέρθηκε σε κρυστάλλινη καράφα η περιεκτικότητα σε Pb του κρασιού αυξήθηκε σταθερά στα 3518 μg/l μετά από 4 μήνες. Τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που ήταν αποθηκευμένα σε κρυστάλλινες καράφες για μεγάλο χρονικό διάστημα περιείχαν Pb σε συγκεντρώσεις έως και 21 530 μg/l ενώ σε ένα βραχυπρόθεσμο πείραμα το λευκό κρασί απελευθέρωσε ποσότητες Pb από κρυστάλλινα ποτήρια μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης μολύβδου στην υγεία

Ο μόλυβδος είναι τοξικός για τον άνθρωπο και μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας ή κατάστασης υγείας. Η έκθεση σε μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα υγείας του εγκεφάλου, των νεφρών και της αναπαραγωγικής υγείας σε ενήλικες. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μόλυβδο περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, κράμπες στο στομάχι, δυσκοιλιότητα, πόνο στους μύες/αρθρώσεις, προβλήματα ύπνου, κόπωση, ευερεθιστότητα και απώλεια σεξουαλικής ορμής.

Ποια κρασιά είναι όξινα

Η οξύτητα δίνει στο κρασί την τραγανότητά του στον ουρανίσκο. Η οξύτητα του κρασιού εξαρτάται από την ποικιλία των σταφυλιών, το κλίμα, τον καιρό και το έδαφος. Επίσης ορισμένοι οινοποιοί επιλέγουν να προσθέσουν οξύ στο κρασί για να επηρεάσουν τα χρώματα, τα αρώματα και τις γεύσεις.  Τα ψυχρότερα κλίματα τείνουν να παράγουν κρασιά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε οξύ από τα θερμότερα κλίματα. Το ίδιο το οξύ προέρχεται από τον πολτό του σταφυλιού. Το επίπεδο οξύτητας είναι στο υψηλότερο επίπεδο όταν τα σταφύλια μόλις αρχίζουν να ωριμάζουν. Καθώς η εποχή προχωρά, η οξύτητα μειώνεται και η περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυξάνεται. Η γλύκα και η οξύτητα ισορροπούν το ένα το άλλο. Ένα ξηρό κρασί χρειάζεται καλά επίπεδα οξέος για να προσφέρει ζωντάνια και ισορροπία, ενώ τα γλυκά κρασιά χρειάζονται οξύτητα, ώστε να μην φαίνονται υπερβολικά γλυκά. Γενικά, τα λευκά κρασιά τείνουν να παρουσιάζουν περισσότερη οξύτητα από τα κόκκινα κρασιά. Για τα κόκκινα κρασιά, τα ελαφρύτερα στυλ τείνουν να έχουν υψηλή οξύτητα, ενώ τα κόκκινα κρασιά με πιο βαρύ σώμα τείνουν να έχουν χαμηλότερη οξύτητα. 

Συμπερασματικά δεν χρειάζεστε κρυστάλλινη καράφα, όσο όμορφη κι αν είναι. Μια φθηνότερη έκδοση απλής γυάλινης κανάτας είναι καταλληλότερη για να μεταγγίσετε το κρασί σας.

Ελαχιστοποίηση του κινδύνου

Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε την έκθεσή σας σε μόλυβδο από τα κρυστάλλινα είδη σερβιρίσματος:

  • Αποφύγετε την παρατεταμένη επαφή τροφίμων με το κρύσταλλο (καράφες με κρασί, πιατέλες με γλυκά, κλπ)
  • Στις επόμενες αγορές σας επιλέξτε κρύσταλλα χωρίς μόλυβδο αν θα σερβίρετε τρόφιμα και ποτά σε αυτά (lead free crystal)
  • Αποφύγετε την χρήση για όξινα ποτά και τρόφιμα (κρασί, αναψυκτικά τουρσί, σαλάτες, κλπ)
  • Μουλιάστε τα νέα κρυστάλλινα σκεύη σε ξύδι για 24 ώρες και ξεπλύντε τα καλά πριν τα χρησιμοποιήσετε
  • Πλύνετε τα κρυστάλλινα σκεύη στο χέρι χρησιμοποιώντας ένα ήπιο απορρυπαντικό. τα απορρυπαντικά πλυντηρίων πιάτων μπορεί να βλάψουν την επιφάνεια του κρυσταλλικού σκεύους, προκαλώντας την απελευθέρωση περισσότερου μολύβδου (και καδμίου, εάν υπάρχει) την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιηθεί το κρυσταλλικό σκεύος
  • Αποφύγετε την χρήση κρυστάλλινων ειδών όταν σερβίρετε παιδιά ή εγκύους

Πηγές:

https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/matproduksjon/matkontaktmaterialer/sjekk-om-emballasjen-er-egnet

https://www.totalwine.com/discover/learn/wine-acidity

https://www.thewinesociety.com/discover/wine-basics/serve-store-taste/decanting-chilling-pouring-heres-how-to-serve-wine

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο