Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
25.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποντίκια και κατσαρίδες σε εστιατόρια: Υποψιασμένοι πλέον οι θαμώνες με “βροχή” από καταγγελίες σε όλον τον κόσμο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠοντίκια και κατσαρίδες σε εστιατόρια: Υποψιασμένοι πλέον οι θαμώνες με "βροχή" από καταγγελίες σε όλον τον κόσμο
spot_img

Πολλά πλέον τα περιστατικά καταγγελιών για παρουσία ποντικιών και κατσαρίδων στα εστιατόρια.

Κάθε λεπτό, 44 άνθρωποι –πάνω από 23 εκατομμύρια ετησίως– αρρωσταίνουν από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και υπολογίζεται ότι 4700 χάνουν τη ζωή τους ετησίως. σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το 2022 σημειώθηκαν 5.763 τροφιμογενείς εστίες στην ΕΕ – αύξηση 44% σε σύγκριση με το 2021 με 48.605 ασθένειες, 2.783 νοσηλεία και 64 θανάτους. Στις ΗΠΑ σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), εκτιμάται ότι 48 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ αρρωσταίνουν από τροφιμογενή νοσήματα κάθε χρόνο, με 128.000 να χρειάζονται νοσηλεία. Υπολογίζεται ότι 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω τροφιμογενών ασθενειών.

Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν τη σημασία του καθαρισμού και της απολύμανσης στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας τροφίμων για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των πελατών και για τον επηρεασμό των επιλογών των θαμώνων.

Τι συμβαίνει στα εστιατόρια

Η έρευνα της P&G Professional διαπίστωσε ότι πάνω από το 92% των Αμερικανών δηλώνουν ότι είναι πολύ σημαντικό να βλέπουν ένα εμφανώς καθαρό εστιατόριο όταν γευματίζουν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και όταν παραγγέλνουν φαγητό σε πακέτο. Όταν οι άνθρωποι βλέπουν κάποια κατσαρίδα σε ένα εστιατόριο, το 82% λέει ότι χάνουν αμέσως την όρεξή τους. Επιπλέον, το 70% των Αμερικανών θέλει τα εστιατόρια να είναι διαφανή σχετικά με τα προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιούν.

Ο καθαρισμός και η απολύμανση στα εστιατόρια αποτελεί βασικό μέρος της ασφάλειας των τροφίμων. Οι στρατηγικές και οι τεχνολογίες των εστιατορίων βελτιώνονται συνεχώς, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μετατροπή και τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των τροφίμων.

Ποντίκια και κατσαρίδες στα εστιατόρια

Τα ποντίκια και οι κατσαρίδες είναι όλα “άγρια” ζώα και αναζητούν συνεχώς τροφή και καταφύγιο για να επιβιώσουν. Όλα μπορούν εύκολα να βρουν το δρόμο τους στην κουζίνα, τις αποθήκες και τους κοινόχρηστους χώρους σας, αν δεν επιστρατευτούν επαγγελματίες της υπηρεσίας καταπολέμησης παρασίτων για να ληφθούν οι σωστές προφυλάξεις.

Επιπλέον, αυτά τα είδη μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα έξω από την επιχείρησή, ιδιαίτερα κοντά στους χώρους απορριμμάτων. Κακές πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων τροφίμων – ανοιχτές σακούλες απορριμμάτων, χυμένα ψίχουλα και υπολείμματα κ.λπ. – θα προσελκύσουν τα παράσιτα πολύ γρήγορα. Εάν συμβεί αυτό, είναι θέμα χρόνου να βρουν το δρόμο τους στο εσωτερικό του κτιρίου, όπου η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη.

Πρόσφατα παραδείγματα

Μια πρόσφατη ανάλυση αποκάλυψε ότι στις ΗΠΑ το Νιου Τζέρσεϊ κατέχει την διόλου τιμητική “διάκριση” ότι έχει τα πιο βρώμικα εστιατόρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από κριτικές του TripAdvisor, το Νιου Τζέρσεϊ είχε συντριπτικό αριθμό παραπόνων σχετικά με την καθαριότητα των εστιατορίων, ξεπερνώντας κατά πολύ άλλες πολιτείες.

Η μελέτη, που διεξήχθη από την Affordable Seating, ανέλυσε κριτικές που αναφέρουν θέματα υγιεινής όπως “βρώμικο εστιατόριο”, “αρουραίοι”, “κατσαρίδες” και “τρίχες στο φαγητό”. Το Νιου Τζέρσεϊ ηγήθηκε της ομάδας με το εκπληκτικό αριθμό των 320.520 καταγγελιών για βρώμικα εστιατόρια – 854% υψηλότερο από τον μέσο όρο στις 10 πιο βρώμικες πολιτείες. Το Νιου Τζέρσεϊ είχε 1.883 κριτικές που ανέφεραν τρίχες στο φαγητό και 810 καταγγελίες για αρουραίους και κατσαρίδες.

Τα τρωκτικά άλλωστε ήταν και η αφορμή κλεισίματος 21 εστιατορίων στη Τσεχία αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας. Υπενθυμίζουμε πως πρόσφατα και η Ιρλανδία είχε ανακοινώσει ίδιο αριθμό κλειστών εστιατορίων αλλά μόνο για τον Απρίλιο λόγω παρασίτων και ποντικιών.

Τέλος, για να μη πηγαίνουμε πιο μακριά, είναι χαρακτηριστική η αδιαφορία που επιδεικνύουν ορισμένες ελληνικές επιχειρήσεις για τους κανόνες υγιεινής που συνδέονται με τη παρουσία μολυσματικών ζώων, με πρόσφατο παράδειγμα τη καταγγελία ενός περιστατικού εσφαλμένης αντιμετώπισης μιας κατσαρίδας σε εστιατόριο στο Μικρολίμανο του Πειραιά.

Οι κανονισμοί υγιεινής

Ο κανονισμός αριθ. 852/2004 της ΕΕ για την υγιεινή των τροφίμων θεσπίζει διατάξεις σχετικά με τις γενικές και ειδικές απαιτήσεις υγιεινής, την ανάλυση κινδύνων και τα κρίσιμα σημεία ελέγχου, τους επίσημους ελέγχους, την εγγραφή και την έγκριση των εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων τροφίμων και τις απαιτήσεις υγιεινής των εισαγόμενων, εξαγόμενων και επανεξαγόμενων τροφίμων.

Οι αρχές δημόσιας υγείας και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν την εξουσία να κλείσουν προσωρινά ή και μόνιμα ένα κατάστημα εστίασης, εάν διαπιστώσουν έλλειψη συμμόρφωσης με οποιαδήποτε από τις νομοθετικές διατάξεις.

Οι επιχειρήσεις όχι μόνο θα χάσουν έσοδα και κέρδη κατά τη διάρκεια του κλεισίματος, αλλά η πίστη των πελατών θα υπονομευθεί ακόμη και μετά την επαναλειτουργία τους. Πιθανόν θα αντιμετωπίσουν εξοντωτικά πρόστιμα και θα αναγκαστούν να αναλάβουν τυχόν νομικά έξοδα που σχετίζονται με την υπόθεση – για να μην αναφέρουμε περαιτέρω οικονομικές απώλειες που σχετίζονται με την αντικατάσταση τυχόν κατεστραμμένων ή μολυσμένων προϊόντων ή εξοπλισμού.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.

Εγκρίθηκε στην ΕΕ το πρώτο ρινικό σπρέι αδρεναλίνης για επείγουσα θεραπεία αναφυλαξίας

Το Eurneffy (επινεφρίνη) είναι μια εναλλακτική λύση στα ενέσιμα σκευάσματα για τις αλλεργικές αντιδράσεις.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα