Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως θα κρατήσετε “καθαρή” τη κουζίνα σας από τα μικρόβια του κοτόπουλου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠως θα κρατήσετε "καθαρή" τη κουζίνα σας από τα μικρόβια του κοτόπουλου
spot_img

Υπάρχουν πολλά απλά βήματα που πρέπει να ακολουθείτε κατά την προετοιμασία των ωμών πουλερικών για να είστε ασφαλείς από τροφιμογενείς ασθένειες.

Σε απάντηση σε ερωτήματα του κοινού σχετικά με τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια στο κρέας πουλερικών και στο κρέας πουλερικών, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, τη σημασία της υγιεινής της κουζίνας και την εξέλιξη των ποσοστών χρήσης αντιβιοτικών σε ζώα που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος.

Εάν το κρέας ψηθεί επαρκώς, τα βακτήρια αυτά θανατώνονται (70 °C για τουλάχιστον δύο λεπτά στο κέντρο). Επιπλέον, το ωμό κρέας και τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται σταθερά χωριστά το ένα από το άλλο.

Τα χέρια, τα σκεύη της κουζίνας και οι επιφάνειες προετοιμασίας πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά μετά την επαφή με ωμά τρόφιμα ζωικής προέλευσης και πριν από την προετοιμασία άλλων τροφίμων. Η κακή υγιεινή της κουζίνας μπορεί να οδηγήσει στη μεταφορά βακτηρίων σε άλλα τρόφιμα που δεν μαγειρεύονται πριν από την κατανάλωση, όπως η σαλάτα ή το ψωμί.

Οι συνέπειες εξαρτώνται από το είδος και τις ιδιότητες καθώς και την ποσότητα των βακτηρίων που μεταφέρονται, καθώς και από τα ατομικά χαρακτηριστικά του ατόμου που καταναλώνει το εν λόγω τρόφιμο.

Τα συχνότερα μέτρα αποστείρωσης

Τα δοχεία ή τα περιτυλίγματα στα οποία διατίθενται τα ωμά πουλερικά είναι συχνά μολυσμένα με βακτήρια. Μόλις ανοίξετε τη συσκευασία και αφαιρέσετε το κοτόπουλο, τοποθετήστε το σε μια καθαρή πλαστική σακούλα, ώστε το περιεχόμενό του να μην στάξει στο πάτωμα της κουζίνας σας ή στον κάδο απορριμμάτων όταν το πετάξετε.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα ωμά πουλερικά σας σε μια καθαρή σανίδα κοπής, ώστε να μπορείτε να τα προετοιμάσετε.

Αν κατά λάθος σας πέσουν υπολείμματα κρέατος στις επιφάνειες εργασίας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, σφουγγαρίστε τα με μια χαρτοπετσέτα, πετάξτε τα και στη συνέχεια καθαρίστε την επιφάνεια με αραιωμένη χλωρίνη ή ένα αντιβακτηριδιακό σπρέι. Στεγνώστε την επιφάνεια με μια καθαρή χαρτοπετσέτα. Ομοίως, αν τυχόν δοχεία μπαχαρικών που χρησιμοποιείτε για να καρυκεύσετε το κοτόπουλο το αγγίξετε πριν από το μαγείρεμα, φροντίστε να τα σκουπίσετε με ένα αντιβακτηριακό σπρέι.

Όταν τελειώσετε την προετοιμασία του κοτόπουλου, πλύνετε αμέσως τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό. Θα πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας κάτω από ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, καθώς αυτό θα σκοτώσει τυχόν βακτήρια στα χέρια σας.

Στη συνέχεια, πλύνετε το ξύλο κοπής και τα σκεύη σας. Είναι επίσης καλή ιδέα να απολυμάνετε τον περιβάλλοντα χώρο εργασίας με ένα αντιβακτηριδιακό σπρέι ή αραιωμένη χλωρίνη, την οποία θα πρέπει στη συνέχεια να στεγνώσετε με μια καθαρή χαρτοπετσέτα.

Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε τα βακτήρια από το κοτόπουλό σας, ή στην πραγματικότητα από οποιοδήποτε πουλερικό ή κρέας, πλένοντάς το. Ο μόνος τρόπος για να σκοτώσετε τα μικρόβια και να κάνετε το φαγητό ασφαλές για κατανάλωση είναι να το μαγειρέψετε.

Το μαγείρεμα των πουλερικών στη σωστή θερμοκρασία και για το σωστό χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για την πρόληψη πολλών τροφιμογενών ασθενειών. Αν και ο χρόνος και η θερμοκρασία ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το κοτόπουλό σας ή τη συνταγή που χρησιμοποιείτε, το κοτόπουλό σας θα πρέπει να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία περίπου 75°C. Αυτό είναι αποτελεσματικό στη θανάτωση βακτηριακών παθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων της σαλμονέλας και του καμπυλοβακτηριδίου.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε θερμόμετρο κρέατος για να ελέγξετε αν το κοτόπουλό σας είναι ασφαλές για κατανάλωση. Μια άλλη δοκιμή είναι να ελέγξετε τους χυμούς από το κοτόπουλο. Εάν τρέχουν καθαροί και δεν υπάρχει ίχνος αίματος, το κοτόπουλο είναι πιθανότατα αρκετά ψημένο.

Δεδομένου ότι το πλύσιμο δημιουργεί περιττό κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης, αν υπάρχει βρωμιά ή γλίτσα στην επιφάνεια του κοτόπουλου – ή αν το κοτόπουλο είναι βρεγμένο – απλά σκουπίστε το με μια χαρτοπετσέτα. Πετάξτε αμέσως τη χαρτοπετσέτα για να αποφύγετε τη μόλυνση.

Ενώ είναι αλήθεια ότι το κοτόπουλο περιέχει επιβλαβείς μικροοργανισμούς, το πλύσιμο πριν από το μαγείρεμα δεν τους απομακρύνει. Το πολύ-πολύ να απομακρύνει μόνο τα βακτήρια που βρίσκονται στην επιφάνεια. Όμως αυτή η πρακτική στην πραγματικότητα κάνει τον συνολικό κίνδυνο μόλυνσης από το ωμό κοτόπουλο σημαντικά χειρότερο, καθώς μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών που ξεπλένονται από το δέρμα του κοτόπουλου σε όλη την κουζίνα σας.

Ειδικά το κοτόπουλο φέρει φυσικά σαλμονέλα και καμπυλοβακτηρίδιο. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρή ασθένεια, με τις λοιμώξεις να προκαλούν συμπτώματα όπως πυρετό, ναυτία, εμετό, διάρροια και ενδεχομένως ακόμη και σηψαιμία (μόλυνση του αίματος).

Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με άλλες παθήσεις ή κακό ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν από αυτά τα βακτήρια. Αλλά ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους, οι λοιμώξεις από σαλμονέλα και καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία και θάνατο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο