Προϊόν πάπιας επισημάνθηκε ως μπακαλιάρος και το αντίστροφο.
Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF), για σοβαρό κίνδυνο από έτοιμο γεύμα πάπιας parmentier καθώς δεν είναι με πάπια αλλά με… μπακαλιάρο. Το προϊόν παρασκευάζεται στη Γαλλία και εξάγεται στο Βέλγιο.
Το λάθος οφείλεται στην εσφαλμένη επισήμανση (ετικέτα) του προϊόντος, και διαπιστώθηκε μετά από καταγγελία καταναλωτή. “Λανθασμένη επισήμανση του παρασκευάσματος parmentier πάπιας έναντι του parmentier μπακαλιάρου (αντιστροφή των αντίστοιχων ετικετών)” αναφέρει η ειδοποίηση RASFF. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι κυρίως λόγω πιθανότητας αλλεργικού σοκ.
Το parmentier είναι ένα δημοφιλές πιάτο της γαλλικής γαστρονομίας και παρασκευάζεται ή σερβίρεται με πατάτες και διάφορα είδη κρέατος ψιλοκομμένα.
Τα σφάλματα στην επισήμανση της συσκευασίας είναι συχνά η βασική αιτία μαζικών ανακλήσεων καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη αλλοίωση, διασταυρούμενη μόλυνση, ασθένεια των καταναλωτών και θάνατο, εάν το σφάλμα έγκειται κυρίως στις πληροφορίες αλλεργιογόνων. Τα λάθη στις ετικέτες οφείλονται κυρίως στις πολλαπλές ετικέτες, στις πληροφορίες της τελευταίας στιγμής και τις προωθητικές ενέργειες και σε ανθρώπινο λάθος. Στο ανθρώπινο λάθος οφείλεται κυρίως η λανθασμένη ημερομηνία λήξης η οποία είτε υπολογίστηκε λάθος είτε άλλαξε κατά τη ρύθμιση στο εκτυπωτή και σε εντοπίστηκε έγκαιρα.