Η Ρουμανική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων έχει εντείνει τους ελέγχους για το κρέας πουλερικών και τα αυγά, με επίκεντρο την Πολωνία.
Η Εθνική Αρχή Υγιεινής Κτηνιατρικής και Ασφάλειας Τροφίμων (ANSVSA) ανέφερε ότι η κίνηση αυτή έρχεται έπειτα από ανίχνευση Salmonella Enteritidis και Salmonella Typhimurium σε κρέας πουλερικών από την Πολωνία.
Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι έλαβε αρκετές ειδοποιήσεις alert μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) για προϊόντα που είχαν σταλεί στη Ρουμανία.
Σύμφωνα με το ANSVSA, σημειώθηκε φέτος αύξηση περίπου 40% για την περίοδο Αύγουστος – Οκτώβριος, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σε καταχωρίσεις που αφορούσαν προϊόντα κρέατος πουλερικών από την Πολωνία.
Από τις αρχές του έτους, έχουν ληφθεί 28 αναφορές από τη Ρουμανία μέσω του RASFF, σχετικά με κρέας πουλερικών ή αυγά, επιμολυσμένα με Salmonella Enteritidis ή Salmonella Typhimurium, όπως ανέφεραν Ρουμάνοι αξιωματούχοι.
Ευρύτερο θέμα
Όπως αναφέρει το FoodSafetyNews, υπήρξαν σχεδόν 50 αναφορές σχετικά με Salmonella σε προϊόντα κρέατος πουλερικών από την Πολωνία στην πύλη RASFF, που αφορούσαν το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2021.
Η πλειοψηφία αυτών, αναρτήθηκε από την Πολωνία, στο πλαίσιο των δικών της επίσημων ελέγχων, αλλά η Γαλλία, η Ελβετία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Λετονία και η Γερμανία επίσης εξέδιδαν σχετικές ειδοποιήσεις. Σχεδόν οι μισές από αυτές κρίθηκαν όχι υψηλής σοβαρότητας, καθώς ο τύπος Salmonella που εμπλεκόταν ήταν η Salmonella Newport, Derby ή Infantis. Ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το νωπό κρέας πουλερικών αναφέρει μόνο την ανίχνευση της Salmonella Enteritidis ή της Typhimurium ως μη συμμόρφωση προϊόντος.
Μετά από αξιολόγηση της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων (FSIS) του USDA, η Πολωνία έλαβε πρόσφατα έγκριση για την εξαγωγή προϊόντων πουλερικών στις Ηνωμένες Πολιτείες,. Το USDA επιτρέπει την πώληση πουλερικών που είναι μολυσμένα με Salmonella Infantis καθώς δεν το θεωρεί παθογόνο.
Η Πολωνία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πουλερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εξωτερικής Γεωργίας του USDA, οι εξαγωγές ξεπέρασαν τους 1,4 εκατομμύρια τόνους το 2019.
Η ANSVSA έχει ξεκινήσει εντατικούς επίσημους ελέγχους σε καταστήματα, εγκαταστάσεις logistics των σούπερ μάρκετ, μονάδες ανασυσκευασίας πουλερικών και εγκαταστάσεις κοπής πουλερικών, για να μειώσει τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Θα συλλέγονται δείγματα για τον εντοπισμό παρτίδων νωπού κρέατος πουλερικών, πιθανώς επιμολυσμένου με Salmonella Enteritidis ή Salmonella Typhimurium, τα οποία θα αναλυθούν στο δίκτυο των διαπιστευμένων εργαστηρίων.
Η ANSVSA ανέφερε ότι σκοπός πρόσθετων ελέγχων είναι ο εντοπισμός μη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για την εμπορία κρέατος πουλερικών και αυγών, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα αυτά που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού.