Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που προκαλεί τοξινώσεις του εντέρου και ενδέχεται να προκαλέσει συμπτώματα όπως διάρροια, εμετό, στομαχικές κράμπες, πυρετό και πονοκέφαλο.
Αν και η σοκολάτα θεωρείται από πολλούς ένα ασφαλές και «καθαρό» τρόφιμο, δεν παύει να είναι ένα βιομηχανικά επεξεργασμένο προϊόν που μπορεί να κρύβει κινδύνους, ειδικά όταν δεν τηρούνται αυστηρά οι όροι υγιεινής στην αλυσίδα παραγωγής. Η παρουσία του βακτηρίου σαλμονέλα σε σοκολατούχα προϊόντα, όπως έχει διαπιστωθεί σε επανειλημμένες ανακλήσεις τα τελευταία χρόνια, αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, με συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπιες στομαχικές διαταραχές έως επικίνδυνες γαστρεντερικές λοιμώξεις, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δημοφιλής κρέμα μαλλιών που παράγεται στην Ελλάδα περιέχει απαγορευμένη χημική ουσία – Παρέμβαση των Ευρωπαϊκών Αρχών
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μην τα φάτε!» – Και στην Ελλάδα ξηροί καρποί γνωστής εταιρείας με καρκινογόνες επιδράσεις – Συναγερμός σε 37 χώρες (Δείτε φωτογραφία)
Η γαλλική εταιρεία Nougalet προχώρησε σε εθελοντική ανάκληση του προϊόντος σοκολάτας “Tablettes Caramel” (κωδικός 32012), εξαιτίας πιθανής παρουσίας του παθογόνου βακτηρίου σαλμονέλα σε ένα από τα συστατικά του προϊόντος – τη σοκολάτα γάλακτος με καραμέλα. Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποιο κρούσμα μόλυνσης, η εταιρεία αποφάσισε να αποσύρει άμεσα τα επηρεαζόμενα προϊόντα για προληπτικούς λόγους, δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία της δημόσιας υγείας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καρπούζι: Μην αγνοήσετε αυτό το σημάδι και πετάξτε το χωρίς δεύτερη σκέψη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο €2.000 σε μεγάλη ελληνική αλυσίδα καλλυντικών για παραπλανητική ετικέτα σε βερνίκι νυχιών
Η ανάκληση αφορά σοκολάτες 100 γραμμαρίων σε ατομική συσκευασία, αλλά και μεγαλύτερες συσκευασίες του 1 κιλού. Οι παρτίδες που εντοπίστηκαν με πιθανό πρόβλημα είναι οι αριθμοί 0905, 1185 και 1425, οι οποίες διακινήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας μεταξύ 6 Μαρτίου και 4 Ιουνίου 2025. Η διάρκεια ισχύος της διαδικασίας ανάκλησης ορίζεται μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2025. Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που προκαλεί τοξινώσεις του εντέρου και ενδέχεται να προκαλέσει συμπτώματα όπως διάρροια, εμετό, στομαχικές κράμπες, πυρετό και πονοκέφαλο. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως μέσα σε 6 έως 72 ώρες από την κατανάλωση του μολυσμένου προϊόντος. Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μεγαλύτερος για ευάλωτες ομάδες, όπως βρέφη, ηλικιωμένοι, έγκυες και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται από 12 μεγάλα σουπερμάρκετ δημητριακά Nestlé
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα ανάκληση: 10 είδη δημοφιλείς πίτες εκτός αγοράς
Οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα προϊόντα των επηρεαζόμενων παρτίδων καλούνται να μην τα καταναλώσουν. Η Nougalet συστήνει την επιστροφή των σοκολατών στα σημεία αγοράς, όπου και θα γίνει πλήρης αποζημίωση ή αντικατάσταση. Όσοι έχουν ήδη καταναλώσει τις σοκολάτες και εμφανίζουν συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στον γιατρό τους, αναφέροντας την πιθανή κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα σύμπτωμα τις επτά πρώτες ημέρες μετά την κατανάλωση, δεν κρίνεται απαραίτητη η ιατρική παρέμβαση. Παράλληλα, στους επαγγελματίες διανομείς και πωλητές δίνεται οδηγία να διακόψουν άμεσα την πώληση των συγκεκριμένων παρτίδων, να ελέγξουν τυχόν αποθέματα και να ενημερώσουν τους πελάτες τους. Η Nougalet θα παρέχει έντυπα επιστροφής και σχετικές οδηγίες.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | H διαμαρτυρία της Midea για την δημοσίευση της ανάκλησης κλιματιστικών της, στην αγορά των ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μακαρόνια: Πότε πρέπει να τα ξεπλένουμε μετά το βράσιμο και πότε όχι
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | BAZAAR: Πρόστιμο για παράβαση ασφάλειας τροφίμων – Πρόστιμο και σε “ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ” στη Νέα Σμύρνη για τον ίδιο λόγο
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.
Πραγματικά πολύ χρήσιμα τα άρθρα σας και σας ευχαριστώ αλλά αν οι 9 στις 10 ειδήσεις σας αφορούν προϊόντα που διανέμονται σε άλλες χώρες άρα και στην ουσία δεν με ενδιαφέρουν αφού δεν κινδυνεύω από αυτά, πολύ φοβάμαι ότι θα με κουράσει να τα διαβάζω.