Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη τροφική δηλητηρίαση παγκοσμίως από γαλακτοκομικά – Νέα κρούσματα σαλμονέλας από γάλα στις ΗΠΑ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣε εξέλιξη η μεγαλύτερη τροφική δηλητηρίαση παγκοσμίως από γαλακτοκομικά - Νέα κρούσματα σαλμονέλας από γάλα στις ΗΠΑ
spot_img

Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη επιδημία που συνδέεται με μη παστεριωμένο γάλα για πάνω από δύο δεκαετίες – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές παγκοσμίως.

Τα 171 έφθασαν τα καταγεγραμμένα κρούσματα της επιδημίας σαλμονέλας που συνδέεται με μη παστεριωμένο γάλα της εταιρείας «Raw Farm» και νοσηλεύτηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Μαρτίου 2024, σύμφωνα με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνιας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη επιδημία που συνδέεται με μη παστεριωμένο γάλα εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, η οποία ήρθε στο φως πριν από λίγες ημέρες και μετά από μια προκαταρκτικής καταμέτρησης 165 κρουσμάτων.  Πριν από αυτό, οι τελευταίες δημόσιες ανακοινώσεις για το μέγεθος της επιδημίας ήταν στις 25 Οκτωβρίου 2023 και ανέφεραν 19 περιπτώσεις στην κομητεία του Σαν Ντιέγκο και στην κομητεία του Όραντζ.

«H επιδημία μπορεί να αφορά πολλαπλάσια κρούσματα από αυτά που έχουν καταγραφεί», δήλωσε ο Michael Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής για τις Λοιμώδεις Ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Οι άνθρωποι δεν επισκέπτονται πάντα γιατρό όταν αρρωσταίνουν, και αν το κάνουν, μπορεί να μην εξετάζονται για ασθένειες που μεταδίδονται μέσω τροφίμων ή να μην συνεργάζονται με τις έρευνες δημόσιας υγείας», είπε χαρακτηριστικά.

Σχεδόν το 40 τοις εκατό των ατόμων που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας ήταν ηλικίας κάτω των 5 ετών, ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές της Καλιφόρνιας, ενώ κρούσματα αναφέρθηκαν και στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον, το Νέο Μεξικό, την Πενσυλβάνια και το Τέξας.

Οι πωλήσεις μη παστεριωμένου γάλακτος, το οποίο δεν έχει θερμανθεί σε θερμοκρασία που θα σκότωνε τα δυνητικά επιβλαβή βακτήρια, είναι παράνομες ή αυστηρά περιορισμένες σε αρκετές πολιτείες. Ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις είναι νόμιμες στην Καλιφόρνια και σε άλλες πολιτείες.

Οι κίνδυνοι από το μη παστεριωμένο γάλα

Οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η κατανάλωση νωπού γάλακτος μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα, ιδίως για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις έγκυες γυναίκες και όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε ηπιότερες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως διάρροια, κράμπες στο στομάχι και εμετό.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το πόσο λίγο φαίνεται να κατανοεί το κοινό τη σοβαρότητα αυτών των κινδύνων. Σε έρευνα που διεξήχθη τον Ιούνιο σε 1.031 ενήλικες στις ΗΠΑ, το 24% των ερωτηθέντων πίστευε ότι το νωπό γάλα ήταν εξίσου ασφαλές ή ασφαλέστερο από το παστεριωμένο γάλα και το 30% δεν ήταν σίγουρο.

Raw Farm: Εταιρεία με ιστορία στις μολύνσεις

Η Raw Farm ανακάλεσε οικειοθελώς γάλα και κρέμα γάλακτος για μία εβδομάδα τον Οκτώβριο καθώς τα περισσότερα κρούσματα  σαλμονέλας εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Οι αξιωματούχοι της κρατικής υγειονομικής υπηρεσίας δήλωσαν ότι «βρήκαν ισχυρά στοιχεία που συνδέουν την επιδημία με τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Raw Farm». Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που αρρώστησαν ανέφεραν ότι κατανάλωσαν νωπό γάλα από το γαλακτοκομείο και οι γενετικές αλληλουχίες της σαλμονέλας στους μολυσμένους ανθρώπους ταυτίζονταν με εκείνες του γάλακτος της Raw Farm.

Η Raw Farm συνδέθηκε και με επιδημία E. coli σε ωμό τυρί Cheddar νωρίτερα φέτος, και το 2023, και προχώρησε σε ανακλήσεις ωμού τυριού Cheddar λόγω σαλμονέλας και μη παστεριωμένου γάλακτος για καμπυλοβακτηρίδιο που προκαλεί γαστρεντερίτιδες.

Αλλά και με την προηγούμενη ονομασία της, ως  Organic Pastures Dairy Company, η φάρμα είχε εμπλακεί σε επιδημίες E. coli που σημειώθηκαν το 2016, το 2011 και το 2006, και είχε προχωρήσει σε πολλαπλές ανακλήσεις όταν είχαν βρεθεί σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο και λιστέρια στα προϊόντα της.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο