Αποτελέσματα έρευνας σε 829 εστιατόρια της Δανίας.
Όπως αναφέρεται στην «Ετήσια έκθεση για τις ζωονόσους στη Δανία» ο νοροϊός ήταν η πιο κοινή αιτία τροφιμογενών εστιών τόσο το 2021 όσο και το 2022. Η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων Fødevarestyrelsen, έκανε έρευνα σε υπεύθυνους της κουζίνας εστιατορίων για το τι κάνουν για να αποτρέψουν τα κρούσματα τροφιμιμογενών ασθενειών και κυρίως την πρόληψη της ασθένειας από νοροϊό.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας κατά του νοροϊού, η Υπηρεσία πραγματοποίησε 829 επισκέψεις ελέγχου και καθοδήγησης από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του 2023. Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε κουζίνες που παράγουν έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Οι έλεγχοι έδειξαν ότι οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι έχουν γενικά καλό έλεγχο στις απαιτήσεις για εγκαταστάσεις και για προσωπική υγιεινή, αλλά και ότι ορισμένοι διευθυντές κουζίνας πρέπει να εισαγάγουν διαδικασίες και να καθοδηγούν τους εργαζόμενους στην αντιμετώπιση του νοροϊού και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται μέσω των τροφίμων.
Τι απάντησαν σεφ σε εστιατόρια
Ορισμένοι διευθυντές κουζίνας απάντησαν ότι δεν έχουν θεσπίσει ακόμη διαδικασίες για τον χειρισμό του νοροϊού και, ως εκ τούτου, δεν έχουν δώσει οδηγίες στους υπαλλήλους για το τι πρέπει να κάνουν εάν έχουν προσβληθεί από νοροϊό ή από άλλη τροφιμογενή ασθένεια. Ορισμένοι διευθυντές κουζίνας είπαν ότι δεν είναι σίγουροι “πόσο μακριά” μπορούν να φτάσουν σε θέματα που αφορούν την ασθένεια και την υγεία ενός υπαλλήλου. Επίσης περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες δεν γνώριζαν ότι οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) δεν τους εμποδίζουν να ρωτήσουν για τα πιθανά συμπτώματα ενός υπαλλήλου. Τέλος σε δύο περιπτώσεις, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι οι χώροι δεν διέθεταν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις ώστε οι εργαζόμενοι να διατηρούν υψηλό επίπεδο προσωπικής υγιεινής. Και στις δύο περιπτώσεις, υπήρχε έλλειψη εγκαταστάσεων πλυσίματος χεριών.
Συμβουλές προστασίας των πελατών από τροφιμογενείς ασθένειες
Η Fødevarestyrelsen έδωσε οδηγίες στους υπεύθυνους κουζίνας σύμφωνα με τις οποίες εάν οι σεφ ή το προσωπικό αρρωστήσουν με νοροϊό, μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεις πολύ μετά τη διακοπή των συμπτωμάτων. Στην πραγματικότητα, πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από συμπτώματα για τουλάχιστον 48 ώρες μέχρι να ξαναγίνει ασφαλής ο χειρισμός τροφίμων από τους ίδιους, είπε η επικεφαλής της ομάδας Lene Mølsted Jensen, της Δανικής Υπηρεσίας Κτηνιατρικών και Τροφίμων. Όταν οι επικεφαλής σεφ ή οι υπάλληλοι της κουζίνας ετοιμάζουν φαγητό για άλλους, δεν είναι μοναδικός σκοπός η γεύση και η εμφάνιση των πιάτων, αλλά και καθήκον τους να είναι ενημερωμένοι για τις ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των τροφίμων. Ακριβώς επειδή ένας άρρωστος υπάλληλος μπορεί να είναι κίνδυνος για την ασφάλεια των τροφίμων, ο διευθυντής της κουζίνας μπορεί να ρωτήσει για τα συμπτώματα εάν ο υπάλληλος αναφέρει ότι είναι άρρωστος με στομαχικές διαταραχές, όπως ο υπάλληλος έχει επίσης καθήκον να ενημερώσει το αφεντικό για στομαχικές διαταραχές.