Οδηγίες για μείωση της σπατάλης τροφίμων από των Σύνδεσμο Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών.
Πρόεδρος ΣΕΚΛΑ, Νίκος Καλόγρης. «Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μείζον ζήτημα, με σοβαρό αντίκτυπο στην οικιακή οικονομία και το περιβάλλον ενώ εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες. Κάνουμε ανάληψη ευθύνης, υιοθετώντας απλές, καθημερινές συνήθειες»
Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αποτελεί η κλιματική κρίση και η συνακόλουθη δυσκολία πρόσβασης εκατομμυρίων ανθρώπων σε επαρκή θρεπτική τροφή, καθώς και η επισιτιστική ανασφάλεια. Είναι αδήριτη η ανάγκη, για να προστατεύσουμε τον πλανήτη αλλά και την υγεία μας, να μη σπαταλάμε τρόφιμα, αλλά να διαχειριζόμαστε με σύνεση τις αγορές μας καθώς και να αποθηκεύουμε/συντηρούμε σωστά τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Μπορούμε να αποφύγουμε τη σπατάλη κάνοντας προγραμματισμό αγορών, αποθηκεύοντας ορθώς τα τρόφιμα, μαγειρεύοντας σωστές ποσότητες φαγητού, επαναχρησιμοποιώντας υλικά και πρώτες ύλες.
Ως ΣΕΚΛΑ, καλούμε όλους τους καταναλωτές στην υιοθέτηση ενός βιώσιμου μοντέλου για κάθε νοικοκυριό αλλά και συνηθειών, οι οποίες θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα τον πλανήτη μας. Η καλή συντήρηση ξεκινά από τον προγραμματισμό και την προσεκτική επιλογή από τον πάγκο.
Προγραμματίζουμε τις αγορές μας, τι θα μαγειρέψουμε καθώς και ποια ποσότητα ενώ επιλέγουμε είδη τα οποία δε φέρουν χτυπήματα ή δυσχρωμίες στην επιφάνεια τους. Αναφορικά με τη συντήρηση των φρούτων και λαχανικών, επιλέγουμε το χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, τα ειδικά συρτάρια και θερμοκρασία έως και 10°C, ώστε να διατηρήσουν το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία. Τα αποθηκεύουμε άπλυτα καθώς η έξτρα υγρασία θα επιταχύνει την αλλοίωσή τους.
Τα λαχανικά πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ειδικές σακούλες και διαχωρισμένα από τα φρούτα, διότι τα δεύτερα εκπέμπουν μια ουσία που ονομάζεται αιθυλένιο και τα κάνει να ωριμάζουν ή/και να αλλοιώνονται πιο γρήγορα. Για τα φρέσκα βότανα (όπως μαϊντανός, άνηθος, κόλιανδρος, δυόσμος), αφαιρούμε το σπάγκο από το ματσάκι, και τα τυλίγουμε σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε πλαστικό σακουλάκι. Τα λαχανικά ρίζες (όπως τα καρότα, παντζάρια, οι πατάτες) διατηρούνται για πολύ περισσότερο χρόνο, είτε εντός είτε εκτός ψυγείου.
Κάθε γραμμάριο τροφής που καταλήγει σε ένα κάδο απορριμμάτων αντιστοιχεί σε πολύτιμους φυσικούς πόρους, οι οποίοι σπαταλούνται. «Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μείζον ζήτημα, με σοβαρό αντίκτυπο στην οικιακή οικονομία και το περιβάλλον ενώ εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες. Κάνουμε ανάληψη ευθύνης, υιοθετώντας απλές, καθημερινές συνήθειες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, Νίκος Καλόγρης.