Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Συνδεδεμένες” αγελάδες για καλύτερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων"Συνδεδεμένες" αγελάδες για καλύτερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα
spot_img

Το έργο CATTLECHAIN 4.0 έχει επινοήσει νέες λύσεις για τους αγρότες για την καλύτερη αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού ζώων, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα νέα προϊόντα θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν το επόμενο έτος.

Το να παραμείνεις κερδοφόρος στην αγελαδοτροφία, σημαίνει μια συνεχή ώθηση προς όλο και μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις και αρκετά έξοδα σε εξοπλισμό γεωργίας ακριβείας για την στενή παρακολούθηση της ποιότητας του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό φέρνει αρκετή πίεση ικανή να αποθαρρύνει πολλούς επίδοξους αγρότες, αλλά είναι επίσης απαραίτητο για όσους κάνουν αυτό το άλμα. Μόνο τότε μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των κυβερνήσεων και των καταναλωτών για διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Με το CATTLECHAIN 4.0 (Ενίσχυση της παραγωγικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας και της ευημερίας των βοοειδών με blockCHAIN), ο Carlos Callejero και η ομάδα του στοιχηματίζουν σε νέες συσκευές και αλγόριθμους Internet of Things (IoT) για να παρέχουν μια αξιόπιστη και οικονομικά αποδοτική λύση, ικανή να παρακολουθεί συνεχώς μεμονωμένα ζώα. Η τεχνολογία τους, η οποία έχει επικυρωθεί σε σενάρια που αφορούν έως και 5 000 αγελάδες, αλλάζει εντελώς τον τρόπο διαχείρισης των ζώων.

Ο Carlos Callejero δηλώνει: “Συνδυάσαμε συσκευές IoT – περιλαίμια και ετικέτες αυτιών – και εξωτερικούς αισθητήρες που ζύγιζαν τα ζώα και μετρούσαν την ποσότητα νερού που κατανάλωσαν. Οι αλγόριθμοί μας ελέγχουν τις ακόλουθες παραμέτρους καλής διαβίωσης των ζώων: πρόσβαση σε τρόφιμα, πρόσβαση σε νερό και επίπεδο δραστηριότητας (δηλαδή άγχος) του ζώου. Τελικά, μερικοί από τους αναπτυγμένους αλγορίθμους θα λειτουργήσουν από τις ίδιες τις συσκευές (οι λεγόμενοι υπολογιστές άκρων) και επομένως θα παρέχουν επεξεργασμένες πληροφορίες που είναι όσο πιο κοντά στην πηγή γίνεται. Συνολικά, μπορούμε να αναμένουμε ένα μέλλον με πιο έξυπνες συσκευές IoT που θα καταγράφουν πιο πολύτιμες πληροφορίες.”

Αυτή τη στιγμή, η ομάδα εργάζεται πάνω σε τρία εργαλεία, το καθένα με το δικό του σκοπό: ένα εργαλείο για την παρακολούθηση του χρόνου που ένα ζώο βρίσκεται εκτός βόσκησης, ένα εργαλείο για την ειδοποίηση των εκμεταλλεύσεων όταν το ζώο πίνει λιγότερο νερό από ό,τι θα έπρεπε ή έχει κερδίσει λιγότερο βάρος από το αναμενόμενο, και ένα εργαλείο για την παρακολούθηση των επιπέδων στρες και την ενεργοποίηση ειδοποιήσεων όταν καθίστανται μη κανονικά.

Τα νέα περιλαίμια και οι ετικέτες αυτιών είναι έτοιμα, όπως δηλώνει. Επικοινωνούν μεταξύ τους και έχουν αποδειχθεί ότι ελαχιστοποιούν το συνολικό κόστος παρακολούθησης της αγέλης. Έχουν επίσης αναπτύξει με επιτυχία μια νέα γενιά αλγορίθμων που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του ζώου.

“Σε επίπεδο blockchain, καταλήξαμε σε ένα εργαλείο που παρέχει στους καταναλωτές εξαντλητικές πληροφορίες σχετικά με την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων κρέατος. Αυτό το εργαλείο έχει επικυρωθεί με διαφορετικές εκμεταλλεύσεις που πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές. Καθώς αγοράζετε το κρέας σας, παίρνετε πολύτιμες πληροφορίες όπως ο τόπος προέλευσης, τα πιστοποιητικά καλής διαβίωσης των ζώων κ.λπ.”, προσθέτει ο Callejero.

Στα μελλοντικά σχέδια του project περιλαμβάνεται μια αναβαθμισμένη ετικέτα κολάρου και αυτιού με τις δυνατότητες υπολογισμού άκρων, η οποία αναμένεται να αλλάξει την κοινή αντίληψη ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει μόνο στον εντοπισμό. Θα εισαχθεί επίσης ένας αλγόριθμος για την παρακολούθηση της διατροφικής δραστηριότητας κατά τη βόσκηση. Οι τελευταίοι μήνες του έργου θα αφιερωθούν στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας blockchain στο FIWARE – μια κοινότητα και πλαίσιο συνιστωσών πλατφόρμας ανοιχτού κώδικα που στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης έξυπνων λύσεων – και τη συμπεριελάμβαναν σε ένα πανευρωπαϊκό αποκεντρωμένο δίκτυο όπως η Alastria.

“Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα μετατρέψει την ΕΕ σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τους πόρους και ανταγωνιστική οικονομία. Αυτή είναι μια πρόκληση για τις νεότερες γενιές κτηνοτρόφων. Ζητεί την ανάπτυξη τεχνικών και τεχνολογιών διαχείρισης που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με σεβασμό της καλής μεταχείρισης των ζώων και ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνδέονται με τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Η CATTLECHAIN προβλέπει αυτές τις προκλήσεις, με λύσεις που βοηθούν τους νέους αγρότες να τις αντιμετωπίσουν και εγγυώνται τη μακροζωία της δραστηριότητάς τους” δήλωσε ο Callejero.

Η IDELE (γαλλικό Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας) είναι εταίροι σε αυτό το έργο. Παρέχουν εμπειρογνωμοσύνη στη συμπεριφορά και την καλή μεταχείριση των ζώων, πρόσθεσε. Το ισπανικό ινστιτούτο IRTA είναι επίσης υπεργολαβία για τον καθορισμό των ορίων πέρα από τα οποία πρέπει να αναφέρονται περιστατικά που σχετίζονται με την καλή μεταχείριση των ζώων. Στόχος του Callejero και όλης την ομάδας, δεν είναι να καθορίσουν αυτά τα πρότυπα, αλλά να παράσχουμε μια τεχνολογία που να εγγυάται την εφαρμογή τους.

Πηγή: CORDIS

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο