Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συστάσεις της ΠΕΤΕΤ στους καταναλωτές για την ασπαρτάμη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυστάσεις της ΠΕΤΕΤ στους καταναλωτές για την ασπαρτάμη
spot_img

Η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων ΠΕΤΕΤ τοποθετήθηκε σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του ΠΟΥ να κατατάξει το γλυκαντικό ασπαρτάμη στην κατηγορία των “πιθανώς καρκινογόνων” τροφίμων.

Σχετικά με τον πρόσφατο θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με την χρήση της ασπαρτάμης ως τεχνητού γλυκαντικού σε μία σειρά προϊόντων, η Επιστημονική Επιτροπή της ΠΕΤΕΤ, με αίσθημα υπευθυνότητας και με γνώμονα την ασφάλεια του καταναλωτή έχει την παρακάτω γνώμη:

  • Η χρήση της ασπαρτάμης και των ομοειδών από χημικής σύστασης προϊόντων διέπεται από τον Κανονισμό 1333/2008, στον οποίο αναφέρονται επακριβώς οι εφαρμογές και το επίπεδο χρήσης του προσθέτου για κάθε μία από αυτές. Μέχρι σήμερα αυτές οι υποχρεωτικές διατάξεις για την χρήση της ασπαρτάμης και των ομοειδών απο χημικής σύστασης προϊόντων, ΔΕΝ έχουν τροποποιηθεί.
  • Τα αποδεκτά ασφαλή επίπεδα πρόσληψης του προσθέτου έχουν οριστεί ήδη από το 1981 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε κατά ανώτερο 40 mg/κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. (https://apps.who.int/food-additives-contaminants-jecfa-database/Home/Chemical/62).
  • Επίσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας Τροφίμων (EFSA) εξέφρασε παρόμοια γνώμη (https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/131210). Χαρακτηριστικά, αυτό σημαίνει ότι θεωρείται ασφαλής η ημερήσια κατανάλωση περίπου 15 δόσεων αναψυκτικού των 330 ml με περιεκτικότητα σε ασπαρτάμη 200 mg/ανά συσκευασία, για ενα άτομο βάρους 75 κιλών. Μέχρι σήμερα, αυτή η αξιολόγηση ημερήσιας πρόσληψης (ADI) ΔΕΝ έχει τροποποιηθεί.
  • Η συνεχής επαναξιολόγηση των προσθέτων αποτελεί υποχρέωση της EFSA, σύμφωνα με το Aρθρο 23 του Κανονισμού που διέπει την χρήση των προσθέτων στην ΕΕ, ΕΚ 1333/2008, και αυτό γίνεται.
  • Σήμερα, ανακοινώθηκε η τοποθέτηση της ασπαρτάμης από τον WHO, στην Κατηγορία 2Β του εναρμονισμένου καταλόγου (https://monographs.iarc.who.int/…/iarc-monographs…/) και με γραφική απεικόνιση (https://www.iarc.who.int/…/Infographic_IARC_Vol_134_web…). Η κατηγορία 2Β ορίζεται ως το σύνολο των ουσιών αλλά και των εργασιών και της έκθεσης σε παράγοντές που δυνατον (possible) να προκαλέσουν καρκίνο.
  • Για να γίνει αντιληπτή η σημασία του παραπάνω ορισμού, αναφέρουμε ότι μεταξύ των άλλων στοιχείων του Καταλόγου 2Β περιλαμβάνεται η δραστηριότητα της ξυλουργικής, η έκθεση σε υγρά καύσιμα, το εκχύλισμα Aloe Vera, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και η παραγωγή υφασμάτων, καθώς και άλλα.
  • Επίσης διευκρινίζεται η διαφορά μεταξύ των καταλόγων 2Α και 2Β, με την έννοια ότι τα περιλαμβανόμενα στον Κατάλογο 2Α είναι πιθανό (probable) να προκαλέσουν καρκίνο (άρα η πιθανότητα εμφάνισης του κινδύνου είναι υψηλή), ενώ τα στοιχεία του Καταλόγου 2Βείναι δυνατόν (possible) να προκαλέσουν καρκίνο (άρα η πιθανότητα εμφάνισης του κινδύνου δεν έχει καθοριστεί και είναι αβέβαια) [Group 2B: The agent is possibly carcinogenic to humans. This category is used when there is limited evidence for cancer in humans and less-than-sufficient evidence for cancer in experimental animals. It may also be used when the evidence regarding cancer in humans does not permit a conclusion to be drawn (referred to as inadequate evidence) but there is sufficient evidence for cancer in experimental animals or strong mechanistic evidence].

Με βάση όλα τα παραπάνω η Επιστημονική Επιτροπή της ΠΕΤΕΤ συνιστά στους καταναλωτές και τους συναδέλφους την ψύχραιμη αντιμετώπιση της εξέλιξης αυτής, την αναμονή της έκφρασης της υπεύθυνης γνώμης της EFSA για την περαιτέρω χρήση του προσθέτου και την παρακολούθηση του θέματος στενά, μεν, αλλά χωρίς βεβιασμένες κινήσεις και ενέργειες. Η Επιστημονική Επιτροπή της ΠΕΤΕΤ παρακολουθεί το θέμα από κοντά, εκμεταλλευόμενη την συμμετοχή της στα Διεθνή και Ευρωπαϊκά όργανα στα οποία είναι μέλος, καθώς και την πρόσβαση της στην EFSA, και θα παρέχει υπεύθυνη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση όποτε καταστεί αυτή διαθέσιμη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο