Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα φονικά πεπόνια: 13 θανάτους άφησε πίσω της η επιδημία σαλμονέλα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤα φονικά πεπόνια: 13 θανάτους άφησε πίσω της η επιδημία σαλμονέλα
spot_img

Υπολογίζεται πως τα θύματα σαλμονέλωσης από πεπόνια που ξεκίνησε τον Νοέμβριο είναι 16.000!

13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 571 δηλητηριάστηκαν εκ των οποίων οι 219 νοσηλεύτηκαν, μετά την κατανάλωση πεπονιών μολυσμένων με σαλμονέλα σε ΗΠΑ και Καναδά. Η πλειοψηφία των ατόμων που αρρώστησαν είναι παιδιά ηλικίας 5 ετών ή μικρότερα ή ενήλικες 65 ετών και άνω. Και ενώ στις ΗΠΑ σύμφωνα με την ενημέρωση η επιδημία έληξε, στον Καναδά παραμένει σε ισχύ όπως αναφέρει το Public Health Agency of Canada.

 Οι αρχές από τη  έναρξη της επιδημίας, στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου είχαν δηλώσει πως ο  πραγματικός αριθμός των ασθενών είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος  καθώς υπολογίζεται πως για κάθε επιβεβαιωμένο ασθενή σε ξέσπασμα σαλμονέλας, υπάρχουν γενικά 28 μη επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 16.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν νοσήσει σε αυτό το ξέσπασμα σαλμονέλωσης.

Τα πεπόνια που έχουν ανακληθεί είναι της μάρκας Malichita και Rudy πρoέλευσης Μεξικού, ενώ έχουν εκδοθεί πρόσθετες δευτερεύουσες ανακλήσεις για προϊόντα που παρασκευάστηκαν από αυτά τα πεπόνια και για προϊόντα που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία μαζί με τα ανακληθέντα πεπόνια. Τα ύποπτα φρούτα πωλούνταν από μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ όπως η Aldi.

Υπενθυμίζεται ότι και στην Ευρώπη το 2021 σήμανε συναγερμός από σαλμονέλα σε πεπόνια με 348 κρούσματα εκ των οποίων οι 68 χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Τα πεπόνια εισήχθησαν σε 12 Ευρωπαϊκέ χώρες από την Ονδούρα έναν από τους κύριους εξαγωγείς πεπονιών στην Ευρώπη. Μια έρευνα στην εταιρεία παραγωγής στην Ονδούρα ανέφερε ότι βρέθηκε το στέλεχος της επιδημίας στην επιφάνεια μιας δεξαμενής πλυσίματος όπου συσκευάζονταν τα πεπόνια Galia. 

Η σαλμονέλωση εμφανίζεται συνήθως μέσα σε 12 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και συνήθως διαρκεί τέσσερις έως επτά ημέρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρές λοιμώξεις. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με  βακτήρια Salmonella  μπορούν να μεταδώσουν  τη Salmonella  σε άλλα άτομα αρκετές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες αφού έχουν μολυνθεί, ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα. Η σαλμονέλα  μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο και από μολυσμένες επιφάνειες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο