Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε κρουαζιερόπλοια το 2023 είναι περισσότερα από όλο το 2019!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε κρουαζιερόπλοια το 2023 είναι περισσότερα από όλο το 2019!
spot_img

Μήπως οι κρουαζιέρες έχουν γίνει πιο ανθυγιεινές ή υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος δηλητηρίασης;

Μέσα σε μόλις πέντε μήνες το 2023 οι επιδημίες γαστρεντερικών ασθενειών σε αμερικάνικα κρουαζιερόπλοια έχουν ξεπεράσει τον συνολικό αριθμό του 2019 πριν ξεσπάσει πανδημία . Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί ασθένειες σε 12 κρουαζιερόπλοια όταν ολόκληρο το 2019 ήταν μόλις 10.

Μέχρι σήμερα, πλοία από τις Celebrity Cruises, Holland America Line, Princess Cruises, Royal Caribbean International και P&O Cruises έχουν αναφέρει όλα κρούσματα. Συνολικά έχουν εμπλακεί 11 κρουαζιερόπλοια, με το Royal Caribbean’s Enchantment of the Seas να αναφέρει δύο κρούσματα σε δύο διαδοχικά δρομολόγια – τις κρουαζιέρες της 11ης και της 23ης Μαρτίου.

Στο Celebrity Summit , συνολικά 80 επιβάτες (3,81%) και 19 μέλη πληρώματος (1,95%) ανέφεραν συμπτώματα, ενώ στο Nieuw Amsterdam , το σύνολο ήταν 213 επιβάτες (10,8%) και 35 μέλη πληρώματος (4,29%). Τα κρουαζιερόπλοια υποχρεούνται να αναφέρουν οποιοδήποτε ξέσπασμα στο CDC όταν το 3% ή περισσότερο των επιβατών ή του πληρώματος έχουν γαστρεντερικές ασθένειες, που χαρακτηρίζονται συνήθως από εμετό, διάρροια ή σοβαρές κράμπες. 

Δημοσίευμα του cruisehine αναρωτιέται, μήπως οι κρουαζιέρες έχουν γίνει πιο ανθυγιεινές ή υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τέτοιες εστίες; Μπορεί αρχικά να φαίνεται ανησυχητική η εμφάνιση τόσων πολλών κρουσμάτων μόνο τους πρώτους μήνες του έτους, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να σημειωθεί ότι η ευαισθητοποίηση για τις μεταδοτικές ασθένειες μετά την πανδημία είναι πιο υψηλή από ό,τι πριν από την πανδημία COVID-19.

Παλαιότερα, είναι πολύ πιθανό ότι λιγότεροι επισκέπτες θα ανέφεραν τέτοια συμπτώματα, τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν εσφαλμένα ως τροφική δηλητηρίαση, γενική στομαχική γρίπη ή άλλες αιτίες, ενώ σήμερα, οι ταξιδιώτες γνωρίζουν περισσότερο τους πιθανούς κινδύνους τέτοιων ασθενειών και μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Οι γαστρεντερικές ασθένειες μπορεί να προέρχονται από διάφορες πηγές, μία από τις πιο κοινές από τις οποίες είναι ο νοροϊός. Αυτός και άλλοι ιοί τυπικά επιβιώνουν σε επιφάνειες και μπορούν εύκολα να μεταδοθούν αγγίζοντας τα χερούλια των θυρών, τα σκεύη σερβιρίσματος, τα τραπέζια, τα κιγκλιδώματα, τα κουμπιά του ανελκυστήρα και άλλες επιφάνειες υψηλής χρήσης.

Είναι κρίσιμο να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ούτε οι νοροϊοί ούτε οι γαστρεντερικές ασθένειες εμφανίζονται μόνο σε ταξίδια κρουαζιέρας. Σύμφωνα με στοιχεία του CDC , κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ, καταγράφονται περίπου 2.500 κρούσματα νοροϊών, τα οποία μπορεί να φτάσουν τα 20 εκατομμύρια ή περισσότερα κρούσματα, πιο συχνά από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο.

Τα κρούσματα νοροϊού αναφέρονται συνήθως σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και γηροκομεία, εστιατόρια, εκδηλώσεις με τροφοδοσία και σχολεία. Μόνο το 1% περίπου των αναφερόμενων κρουσμάτων νοροϊού συμβαίνουν σε κρουαζιερόπλοια.

Ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από νοροϊό ή άλλες ασθένειες σε ένα κρουαζιερόπλοιο είναι να εφαρμόζετε καλή υγιεινή των χεριών με συχνό πλύσιμο ή χρησιμοποιώντας απολυμαντικό χεριών, αποφεύγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιφάνειες με υψηλή αφή και λαμβάνοντας άλλα μέτρα για να παραμείνετε υγιείς συνολικά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο