Ο Βρετανικός Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) αποκάλυψε μερικά από τα κυριότερα λάθη υγιεινής τροφίμων που κάνουν οι καταναλωτές.
Το Consumer Insights Tracker είναι μια μηνιαία έρευνα που διενεργείται από την YouGov με τη συμμετοχή 2.000 ενηλίκων στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
Η έκδοση του Νοεμβρίου δείχνει ότι το 46% των ανθρώπων δεν ελέγχουν πάντα τις ημερομηνίες λήξης πριν από το μαγείρεμα ή την προετοιμασία των τροφίμων στο σπίτι και το 45% δηλώνει ότι θα ήταν πιθανό να αφήσει το φαγητό από το ψυγείο έξω μετά το σερβίρισμά του και να το φάει λίγες ώρες αργότερα.
Περίπου δύο στους πέντε ερωτηθέντες μαγειρεύουν τουλάχιστον περιστασιακά ωμό κρέας, όπως γαλοπούλα ή λουκάνικα, μετά την ημερομηνία λήξης. Η ημερομηνία λήξης αφορά την ασφάλεια, ενώ η ημερομηνία ανάλωσης σχετίζεται με την ποιότητα. Τα τρόφιμα δεν πρέπει να καταναλώνονται μετά την ημερομηνία λήξης. Σχεδόν το ένα τέταρτο δήλωσε ότι είναι απίθανο να ρωτήσει αν οι καλεσμένοι του έχουν τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες.
Ο Robin May, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Βρετανικού Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων (FSA), δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι αναλαμβάνουν περιττούς και αποφεύξιμους κινδύνους με τον τρόπο που μαγειρεύουν, προετοιμάζουν και αποθηκεύουν τα τρόφιμα.
«Σε κανέναν δεν αρέσει να αρρωσταίνει κατά τη διάρκεια των διακοπών, ειδικά σε μια εποχή που οι φίλοι και η οικογένεια έρχονται κοντά, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που είναι πιο ευάλωτα σε τροφική δηλητηρίαση, όπως οι ηλικιωμένοι συγγενείς ή όσες είναι έγκυες. Αν μαγειρεύετε για πλήθος κόσμου, υπάρχουν πολλά που πρέπει να σκεφτείτε και ίσως δεν υπάρχει πολύς χώρος στο ψυγείο».
Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δεν πλένει πάντα τα χέρια του πριν από το μαγείρεμα ή την προετοιμασία του φαγητού στο σπίτι και πάνω από το ένα τέταρτο δήλωσε ότι θα ήταν πιθανό να αποθηκεύσει τρόφιμα που θα έπρεπε να διατηρούνται στο ψυγείο σε άλλο δροσερό μέρος λόγω έλλειψης χώρου στο ψυγείο. Η διατήρηση του ψυγείου στη σωστή θερμοκρασία των 5°C ή χαμηλότερη βοηθά στην πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης.
«Εάν πάθετε διάρροια και εμετό αυτά τα Χριστούγεννα, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αποφύγετε να τα μεταδώσετε στην οικογένειά σας», δήλωσε ο Dr. Gauri Godbole, αναπληρωτής διευθυντής στον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες με χλωρίνη και πλένετε τα κλινοσκεπάσματά σας σε θερμοκρασία 60°C υψηλότερη. Αποφύγετε την προετοιμασία φαγητού για άλλους εάν έχετε συμπτώματα και μην επισκέπτεστε ευάλωτα άτομα για 48 ώρες μετά τη διακοπή των συμπτωμάτων. Συνεχίστε να πλένετε τα χέρια σας, καθώς τα τζελ με οινόπνευμα δεν λειτουργούν σε όλα τα βακτήρια».
Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι το 55% των ανθρώπων ανησυχεί για το σωστό μαγείρεμα της γαλοπούλας και το 30% ανησυχεί για το χρονοδιάγραμμα, ώστε να είναι έτοιμη μαζί με όλα τα άλλα πιάτα.
Η έρευνα της Safefood αποκάλυψε ότι το 60% των ανθρώπων αρχίζουν τον προγραμματισμό του χριστουγεννιάτικου δείπνου τους στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ το 26% τον αρχίζουν μόλις λίγες ημέρες πριν από την κύρια ημέρα. Η Safefood προωθεί την ασφάλεια των τροφίμων και τη διατροφή στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Το κόστος ζωής εξακολουθεί να έχει αντίκτυπο, με περισσότερους από 1 στους 3 να ψωνίζουν για φθηνότερες επιλογές τροφίμων και το 27% να μαγειρεύει μια μικρότερου μεγέθους γαλοπούλα. Η Safefood διαπίστωσε επίσης ότι το 43% θα έχει υπολείμματα γαλοπούλας έως και δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα.
Η Trish Twohig, διευθύντρια ασφάλειας τροφίμων της Safefood, δήλωσε: «Με περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους που μαγειρεύουν φέτος το χριστουγεννιάτικο δείπνο να ανησυχούν είτε για το αν θα μαγειρέψουν τη γαλοπούλα τους λίγο είτε πολύ, έχουμε όλα τα πρακτικά εργαλεία που χρειάζεστε για το πώς να μαγειρέψετε αυτό που είναι ίσως το πιο αναμενόμενο γεύμα της χρονιάς. Χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο κρέατος για να ελέγξετε ότι το παχύτερο μέρος της γαλοπούλας έχει φτάσει τους 75°C είναι ο αλάνθαστος τρόπος για να ξέρετε ότι είναι πλήρως ψημένη και θα είναι υπέροχα ζουμερή».
Η γαλοπούλα πρέπει να αποθηκεύεται στο κάτω ράφι του ψυγείου. Δεν πρέπει να πλένεται, καθώς αυτό μπορεί να μεταδώσει επιβλαβή μικρόβια στο νεροχύτη και στις επιφάνειες της κουζίνας – το σωστό μαγείρεμα θα σκοτώσει τυχόν βακτήρια. Πάντα να σκεπάζετε τυχόν περισσεύματα και να τα τοποθετείτε στο ψυγείο εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα. Μόλις μπουν στο ψυγείο, τα περισσεύματα θα πρέπει να καταναλώνονται εντός τριών ημερών. Ζεσταίνετε τα τρόφιμα μόνο μία φορά.