Αν δεν ξέρουν αυτοί ποιος ξέρει;
Οι επιστήμονες τροφίμων, είναι οι άνθρωποι που διασφαλίσουν ότι όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα πληρούν σημαντικά πρότυπα κατά την παρασκευή, τη συσκευασία, αποθήκευση και διανομή μετριάζοντας την ανησυχία μας για το τι είναι ασφαλές κατά την αγορά.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να πλένετε τα καινούργια ρούχα πριν τα φορέσετε
Υπάρχουν ωστόσο πράγματα που οι άνθρωποι αυτοί δε θα ψώνιζαν ποτέ από ένα σούπερ μάρκετ; Η παρακάτω λίστα είναι αποκαλυπτική:
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να καθαρίσετε το τζάμι του φούρνου σας με δύο συστατικά που έχετε ήδη στην κουζίνα
Μη παστεριωμένο (ωμό) γάλα
Γνωστό και ως νωπό γάλα, το μη παστεριωμένο γάλα είναι το γάλα που δεν έχει περάσει από διαδικασία θέρμανσης που σκοτώνει παθογόνους παράγοντες, όπως σαλμονέλα, το E. coli, η λιστέρια, η βρουκέλλα και άλλα, παρατείνει τη διάρκεια ζωής και κάνει το ποτό ασφαλέστερο για κατανάλωση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι αρρώστιες που πιθανώς “κουβαλάει” ο Αϊ Βασίλης
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι πατάτες McDonald’s περιέχουν εκτός από πατάτες και άλλα 12 συστατικά!
- «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι το νωπό γάλα έχει οφέλη για την υγεία, αλλά απλά δεν αξίζει τον κίνδυνο γιατί υπάρχουν πολλοί παθογόνοι οργανισμοί που είναι ακόμα ζωντανοί σε αυτό το γάλα, ειδικά αν προέρχεται κατευθείαν από εγκατάσταση επεξεργασίας», δήλωσε ο Δρ. Bryan Quoc Le , χημικός τροφίμων και σύμβουλος βιομηχανίας με έδρα την Ουάσιγκτον.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα φτιάξετε πεντανόστιμο ψωμί σε φριτέζα αέρα
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | O σωστός τρόπος αποθήκευσης για να μην μπαγιατέψουν οι ξηροί καρποί
Ωμά λαχανικά
Εδώ το ρήμα δεν είναι ακριβώς «αποφεύγουν» αλλά «δεν καταναλώνουν αν δεν πλύνουν καλά!» Δεδομένου ότι το φαγητό μπορεί να είναι πηγή επιβλαβών βακτηρίων όπως το E. coli και η σαλμονέλα, είναι σημαντικό να πλένουμε καλά όλα αυτά τα προϊόντα πριν τα καταναλώσουμε. Όχι με σαπούνι ή απορρυπαντικό πιάτων άφθονο, απλό τρεχούμενο νερό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προειδοποίηση για μολυσμένο κατεψυγμένο μπρόκολο: «Ελέγξτε τους καταψύκτες σας και πετάξτε το!»
Κομμένα λαχανικά και φρούτα
«Αν πρόκειται να φάτε ωμά προκομμένα προϊόντα, αντιμετωπίζετε τον ίδιο μικροβιακό κίνδυνο όπως με τα ωμά λαχανικά», λέει ο Le. «Αυτό συμβαίνει γιατί δεν γνωρίζουμε τι έχει κάνει το άτομο πίσω από τον πάγκο ενώ κόβει τα προϊόντα και ποιες πρακτικές εφαρμόζει. Τα συσκευασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να περάσουν από μια αυστηρή διαδικασία, αλλά τα τρόφιμα που έχουν παραχθεί επιτόπου δεν ακολουθούν αυτά τα πρότυπα».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χουρμάδες: Πώς η συχνή κατανάλωση αυξάνει την ανοσία και βοηθά στην απώλεια βάρους
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έχετε καούρα; Εύκολες σπιτικές θεραπείες για γρήγορη ανακούφιση
Η Kniel προειδοποιεί ιδιαίτερα για τα κομμένα πεπόνια, καθώς τείνουν να υποστηρίζουν τη γρήγορη ανάπτυξη βακτηρίων. Τα πεπόνια είναι πιο ευαίσθητα στη μόλυνση για διάφορους λόγους : Αναπτύσσονται στο έδαφος και επομένως μπορούν να μουλιάσουν και να παγιδεύσουν μολυσμένο νερό σε όλη τη διαδικασία συγκομιδής τους. Στο έδαφος, μπορούν επίσης να έρθουν σε επαφή με βακτήρια από περιττώματα ζώων. Τέλος, το δέρμα του πεπονιού ή του πεπονιού προσφέρεται για την ανάπτυξη βακτηρίων καθώς τα παθογόνα μπορούν εύκολα να κολλήσουν σε αυτό και, ίσως, να διεισδύσουν και στο φλοιό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ειδικός ασφάλειας τροφίμων αποκαλύπτει το λαχανικό που είναι γεμάτο παθογόνα βακτήρια
Μαγειρεμένα φαγητά σε μπουφέ
Όταν πρόκειται για μπαρ ζεστού φαγητού σε ντελικατέσεν, σούπερ μάρκετ και παρόμοια καταστήματα, οι ειδικοί τείνουν να εξετάζουν τις συνθήκες όπου φυλάσσεται το παρασκευασμένο φαγητό σε σχέση με αυτό που πραγματικά προσφέρεται.
Κανόνας νούμερο ένα: Όλα τα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε πιθανή ανάπτυξη βακτηρίων. Επίσης ελέγξτε ότι το προστατευτικό τζάμι είναι κλειστό και καθαρό και ότι οι λαβίδες που χρησιμοποιούνται είναι επίσης καθαρές. Αν αγοράσετε φαγητό λίγο πριν κλείσει το σούπερ μάρκετ να έχετε κατά νου ότι τα φαγητά μπορεί να έμειναν στη βιτρίνα αρκετές ώρες και να ζυγίσετε τις επιλογές σας.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεγάλες ποσότητες αρσενικού σε βρεφικές και παιδικές τροφές – Ομαδική αγωγή γονέων κατά μεγάλης εταιρείας
Μακριά από τρόφιμα που μυρίζουν άσχημα
Αν παρατηρήσετε συσκευασμένα τρόφιμα που φαίνονται επικίνδυνα ή μυρίζουν άσχημα, μείνετε μακριά… Εάν ένα κρέας ή ένα προϊόν θαλασσινών μυρίζει «άσχημα» ή έντονα ψαρίλα, τότε μπορεί να έχει χαλάσει.
Επίσης: Ελέγξτε τις ημερομηνίες πώλησης στις συσκευασίες φρέσκων προϊόντων που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πότε η ποιότητα μπορεί να αρχίσει να υποβαθμίζεται, εκτός εάν πρόκειται να τα φάτε αμέσως. Αυτό ισχύει κυρίως για τις σαλάτες σε σακούλες. Για φρούτα σε κεσεδάκια γυρίστε το προϊόν και ελέγξτε για τυχόν ανάπτυξη μούχλας στο κάτω μέρος.
Συμβουλή: Πλένετε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αγορών
Ένα σημαντικό ζήτημα είναι οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες οι οποίες πρέπει να πλένονται τακτικά, ιδανικά πριν από κάθε χρήση. Η διασταυρούμενη μόλυνση είναι η μεγάλη απειλή σε αυτήν την περίπτωση.
Πολύ σωστά. Πόση ώρα όμως μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου ή εκτός μπουφε με 60 βαθμούς τα προϊόντα, σφού τα αγοράσουμε;