Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα τρόφιμα που δεν αγοράζουν ΠΟΤΕ από σουπερμάρκετ επιστήμονες ασφάλειας τροφίμων

ΑρχικήΝέαΤα τρόφιμα που δεν αγοράζουν ΠΟΤΕ από σουπερμάρκετ επιστήμονες ασφάλειας τροφίμων
spot_img

Αν δεν ξέρουν αυτοί ποιος ξέρει;

Οι επιστήμονες τροφίμων, είναι οι άνθρωποι που διασφαλίσουν ότι όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα πληρούν σημαντικά πρότυπα κατά την παρασκευή, τη συσκευασία, αποθήκευση και διανομή μετριάζοντας την ανησυχία μας για το τι είναι ασφαλές κατά την αγορά.

- Advertisement -

Υπάρχουν ωστόσο πράγματα που οι άνθρωποι αυτοί δε θα ψώνιζαν ποτέ από ένα σούπερ μάρκετ; Η παρακάτω λίστα είναι αποκαλυπτική:  

Μη παστεριωμένο (ωμό) γάλα

Γνωστό και ως νωπό γάλα, το μη παστεριωμένο γάλα είναι το γάλα που δεν έχει περάσει από διαδικασία θέρμανσης που σκοτώνει παθογόνους παράγοντες, όπως σαλμονέλα, το E. coli, η λιστέρια, η βρουκέλλα και άλλα, παρατείνει τη διάρκεια ζωής και κάνει το ποτό ασφαλέστερο για κατανάλωση.

  • «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι το νωπό γάλα έχει οφέλη για την υγεία, αλλά απλά δεν αξίζει τον κίνδυνο γιατί υπάρχουν πολλοί παθογόνοι οργανισμοί που είναι ακόμα ζωντανοί σε αυτό το γάλα, ειδικά αν προέρχεται κατευθείαν από εγκατάσταση επεξεργασίας», δήλωσε ο Δρ. Bryan Quoc Le , χημικός τροφίμων και σύμβουλος βιομηχανίας με έδρα την Ουάσιγκτον. 

Ωμά λαχανικά

Εδώ το ρήμα δεν είναι ακριβώς «αποφεύγουν» αλλά «δεν καταναλώνουν αν δεν πλύνουν καλά!» Δεδομένου ότι το φαγητό μπορεί να είναι πηγή επιβλαβών βακτηρίων όπως το E. coli και η σαλμονέλα, είναι σημαντικό να πλένουμε καλά όλα αυτά τα προϊόντα πριν τα καταναλώσουμε. Όχι με σαπούνι ή απορρυπαντικό πιάτων άφθονο, απλό τρεχούμενο νερό. 

Κομμένα λαχανικά και φρούτα

«Αν πρόκειται να φάτε ωμά προκομμένα προϊόντα, αντιμετωπίζετε τον ίδιο μικροβιακό κίνδυνο όπως με τα ωμά λαχανικά», λέει ο Le. «Αυτό συμβαίνει γιατί δεν γνωρίζουμε τι έχει κάνει το άτομο πίσω από τον πάγκο ενώ κόβει τα προϊόντα και ποιες πρακτικές εφαρμόζει. Τα συσκευασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να περάσουν από μια αυστηρή διαδικασία, αλλά τα τρόφιμα που έχουν παραχθεί επιτόπου δεν ακολουθούν αυτά τα πρότυπα».

Η Kniel προειδοποιεί ιδιαίτερα για τα κομμένα πεπόνια, καθώς τείνουν να υποστηρίζουν τη γρήγορη ανάπτυξη βακτηρίων. Τα πεπόνια είναι πιο ευαίσθητα στη μόλυνση για διάφορους λόγους : Αναπτύσσονται στο έδαφος και επομένως μπορούν να μουλιάσουν και να παγιδεύσουν μολυσμένο νερό σε όλη τη διαδικασία συγκομιδής τους. Στο έδαφος, μπορούν επίσης να έρθουν σε επαφή με βακτήρια από περιττώματα ζώων. Τέλος, το δέρμα του πεπονιού ή του πεπονιού προσφέρεται για την ανάπτυξη βακτηρίων καθώς τα παθογόνα μπορούν εύκολα να κολλήσουν σε αυτό και, ίσως, να διεισδύσουν και στο φλοιό.

Μαγειρεμένα φαγητά σε μπουφέ

Όταν πρόκειται για μπαρ ζεστού φαγητού σε ντελικατέσεν, σούπερ μάρκετ και παρόμοια καταστήματα, οι ειδικοί τείνουν να εξετάζουν τις συνθήκες όπου φυλάσσεται το παρασκευασμένο φαγητό σε σχέση με αυτό που πραγματικά προσφέρεται.

Κανόνας νούμερο ένα: Όλα τα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε πιθανή ανάπτυξη βακτηρίων. Επίσης ελέγξτε ότι το προστατευτικό τζάμι είναι κλειστό και καθαρό και ότι οι λαβίδες που χρησιμοποιούνται είναι επίσης καθαρές. Αν αγοράσετε φαγητό λίγο πριν κλείσει το σούπερ μάρκετ να έχετε κατά νου ότι τα φαγητά μπορεί να έμειναν στη βιτρίνα αρκετές ώρες και να ζυγίσετε τις επιλογές σας.

Μακριά από τρόφιμα που μυρίζουν άσχημα

Αν παρατηρήσετε συσκευασμένα τρόφιμα που φαίνονται επικίνδυνα ή μυρίζουν άσχημα, μείνετε μακριά… Εάν ένα κρέας ή ένα προϊόν θαλασσινών μυρίζει «άσχημα» ή έντονα ψαρίλα, τότε μπορεί να έχει χαλάσει.

Επίσης: Ελέγξτε τις ημερομηνίες πώλησης στις συσκευασίες φρέσκων προϊόντων που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πότε η ποιότητα μπορεί να αρχίσει να υποβαθμίζεται, εκτός εάν πρόκειται να τα φάτε αμέσως. Αυτό ισχύει κυρίως για τις σαλάτες σε σακούλες. Για φρούτα σε κεσεδάκια γυρίστε το προϊόν και ελέγξτε για τυχόν ανάπτυξη μούχλας στο κάτω μέρος.

Συμβουλή: Πλένετε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αγορών

Ένα σημαντικό ζήτημα είναι οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες οι οποίες πρέπει να πλένονται τακτικά, ιδανικά πριν από κάθε χρήση. Η διασταυρούμενη μόλυνση είναι η μεγάλη απειλή σε αυτήν την περίπτωση.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα