Η τοποθέτηση έτοιμης σάλτσας σε λάθος μέρος στην κουζίνα μπορεί να είναι «επικίνδυνη» για την υγεία
Η κέτσαπ είναι από τις σάλτσες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κουζίνας. Τα εστιατόρια συχνά αφήνουν τα μπουκάλια σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά στο σπίτι συνήθως την αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Είναι όμως σωστή αυτή η πρακτική;
Η κέτσαπ είναι ιδιαίτερα όξινη χάρη στα δύο κύρια συστατικά της: τις ντομάτες και το ξύδι. Περιέχει επίσης αρκετή ποσότητα αλατιού και ζάχαρης, που είναι φυσικά συντηρητικά. Εξαιτίας αυτού και του γεγονότος ότι η κέτσαπ μαγειρεύεται, μπορεί και να «επιβιώσει» στο ράφι σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).
Θεωρείται λοιπόν ασφαλής σάλτσα για αποθήκευση σε αεροστεγές δοχείο στο ντουλάπι… με έναν περιορισμό: Να καταναλωθεί το συντομότερο δυνατό!
Πόσο συχνά τρώτε κέτσαπ; Περνάτε με μια συσκευασία λίγες μέρες; Ή χρειάζεται να περάσει ένας μήνας ή και περισσότερο για να την καταναλώσετε;
Όπως και στα τουρσιά, η γεύση και η υφή μειώνονται από τη στιγμή που θα ανοίξετε το μπουκάλι ή το βάζο και η κέτσαπ εκτεθεί στον αέρα.
Για να επιβραδύνετε πολύ αυτή τη διαδικασία, βάλτε την στο ψυγείο. Αυτό διατηρεί τη γεύση της κέτσαπ αλμυρή, γλυκιά, και πικάντικη. Σύμφωνα με το USDA, το κέτσαπ μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για περίπου έξι μήνες από τη στιγμή που θα ανοίξετε τη συσκευασία.