Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι μας ταΐζουν οι Κινέζοι; Καρκινογόνος ουσία σε σκόνη τζίντζερ που πωλείται σε 21 Ευρωπαϊκές χώρες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι μας ταΐζουν οι Κινέζοι; Καρκινογόνος ουσία σε σκόνη τζίντζερ που πωλείται σε 21 Ευρωπαϊκές χώρες
spot_img

Νέα ειδοποίηση από τις Ευρωπαϊκές αρχές για τζίντζερ που περιέχει άκρως επικίνδυνη ουσία.

Το διακρατικό εμπόριο της ΕΕ με την Κίνα αν και περνάει από διάφορα στάδια αναταραχής και από τις δύο πλευρές, εντούτοις είναι κραταιό και συνεχίζεται, σχεδόν ανενόχλητο. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι πολλά κινέζικα προϊόντα μεταξύ των οποίων οικιακά σκεύη αλλά και τρόφιμα, έχει βρεθεί ότι περιέχουν επικίνδυνες, για την υγεία των καταναλωτών, ουσίες. Να θυμίζουμε μόνο μερικά από το πλήθος περιστατικών όπως το κινέζικο κύμινο με τα 8 φυτοφάρμακα, το κινέζικο κέικ με το απαγορευμένο πρόσθετο που πωλήθηκε και στη χώρα μας και τις καρκινογόνες τοξίνες σε κινέζικους ξηρούς καρπούς. Σύμφωνα με μελέτη «Οι περισσότερες από τις ειδοποιήσεις RASFF για μόλυνση από μυκοτοξίνες στους ξηρούς καρπούς ελήφθησαν σε φιστίκια από την Κίνα».

Δείτε επίσης: Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Ο κίνδυνος υπάρχει και από κινέζικα οικιακά σκεύη που έχουν κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά. Από μαχαίρια με BPA (που μάλιστα, διακινήθηκαν μέσω Ελλάδας) μέχρι σπάτουλες και πιάτα (στην Ελλάδα είχαν πωληθεί από τα Jumbo) ,  σετ φαγητού λόγω μετανάστευσης μολύβδου στο τρόφιμο,  επικίνδυνα κινεζικά τηγάνια και κατσαρόλες ακόμα και  ποτήρια με βαρέα μέταλλ Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκθεση ο “Bamboo-zling” η Κίνα κατέχει την πρωτιά σε εξαγωγές οικιακών σκευών με προορισμό ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία σκεύη, κρύβουν κινδύνους μετανάστευσης τοξικών ουσιών στα τρόφιμα. 

Τώρα ένα νέο περιστατικό απασχολεί τις ευρωπαϊκές Αρχές. Μέσω του Συστήματος RASFF ειδοποιήθηκαν σήμερα 21 χώρες, για σοβαρό κίνδυνο από σκόνη τζίντζερ. Η ειδοποίηση έγινε από την Ιταλία, οι ελεγκτικές αρχές της οποίας βρήκαν ότι περιέχει υψηλή ποσότητα πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (ΡΑΗ). Το βενζο(α)πυρένιο είναι ο πιο κοινός PAH που προκαλεί καρκίνο και βρέθηκε σε ποσότητα 39µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 10 µg/kg, ενώ το άθροισμα των ΡΑΗ είναι 165 µg/kg με μέγιστο όριο τα 50 µg/kg. Το τζίντζερ πωλείται σε Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία, Ισπανία, Σλοβακία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Πολωνία Νορβηγία, Ολλανδία, Μάλτα, Ιταλία Ιρλανδία, Ουγγαρία, Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία, Δανία, Τσεχία και Κροατία. Η Ιταλία προχώρησε ήδη σε ανάκληση του προϊόντος με την επωνυμία SEMI DI CUMINO BIO.

Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) είναι μια κατηγορία χημικών ουσιών που απαντώνται φυσικά στον άνθρακα, το αργό πετρέλαιο και τη βενζίνη. Προκύπτουν από την καύση άνθρακα, πετρελαίου, φυσικού αερίου, ξύλου, σκουπιδιών και καπνού. Η μακροχρόνια έκθεση ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ορισμένων PAH έχει προκαλέσει καρκίνο σε πειραματόζωα. Το βενζο(α)πυρένιο είναι ο πιο κοινός PAH που προκαλεί καρκίνο. Μελέτες εργαζομένων που εκτέθηκαν σε μείγματα PAH και άλλων ενώσεων έχουν επισημάνει αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης και του γαστρεντερικού.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο