Τι λένε οι ειδικοί για τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη κατανάλωση;
Σε αρκετές περιπτώσεις θέλοντας να απολαύσουμε το αγαπημένο μας φρούτο το οποίο μπορεί να έχει μουχλιάσει εν μέρει ή να έχει συμπιεστεί σε κάποια σημεία, αντιμετωπίζουμε το δίλλημα “Να το φάει κανείς ή να μην το φάει;” Μπορεί πραγματικά να μας βλάψει ένα χαλασμένο κομμάτι φρούτου ή μπορούμε να το καταναλώσουμε; Η απάντηση είναι ναι μεν αλλά!
Ως επί το πλείστον οι ειδικοί προτείνουν πως αν και ένα μουχλιασμένο φρούτο προκαλεί απέχθεια, συνήθως δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. “Η μούχλα στα τρόφιμα είναι πολύ πιο συνηθισμένη από ό,τι νομίζετε”, λέει ο Dr. William Li, γιατρός-επιστήμονας και συγγραφέας του Eat To Beat Disease: The New Science of How Your Body Can Heal Itself.
- Δείτε επίσης: “Η βρώμικη αλήθεια για τα τρόφιμά σας” : Nτοκιμαντέρ στο Netflix η φονική τροφική δηλητηρίαση του 1993 – Δείτε το τρέιλερ
“Μερικές μούχλες” λέει, “είναι στην πραγματικότητα βρώσιμες, όπως αυτά που βρίσκεις στο τυρί”. Ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν μια βασική προϋπόθεση, πως παρόλο που η μεμονωμένη κατανάλωση μουχλιασμένου φρούτου δεν αποτελεί κίνδυνο, η κατανάλωση κατ΄εξακολούθηση μπορεί να είναι επιβλαβής για τη συνολική ευεξία. Ο John Ward, IICRC, NAMP και πιστοποιημένος από την InterNACHI επιθεωρητής στην Οτάβα του Καναδά, προσθέτει ότι η μακροχρόνια έκθεση στη μούχλα μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα ή ακόμη και καρκίνο.
“Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι μυκοτοξίνες μπορούν να βλάψουν το μικροβίωμα του εντέρου σας, το οποίο είναι ένα από τα συστήματα άμυνας της υγείας του σώματός σας”, λέει ο Dr. Li.
Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όμως, που σύμφωνα με τη Lisa Richards, διατροφολόγο και συγγραφέα του The Candida Diet, μπορεί να μην γνωρίζετε καν ότι τα φρούτα που καταναλώσατε ήταν μουχλιασμένα. “Η κατάποση μούχλας από φρούτα μπορεί να συμβεί, πιο συχνά από όσο νομίζετε”, λέει, “τις περισσότερες φορές χωρίς καν να συνειδητοποιήσετε ότι συνέβη”. Κάποιες γαστρεντερικές παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν μετά την κατανάλωση μουχλιασμένου φρούτου, σύμφωνα με την Richards, μπορεί να είναι η ναυτία, ο έμετος, τα αέρια και η διάρροια.
“Αν θέλετε να ενισχύσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας, τρώτε μερικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, kimchi και ξινολάχανο”, λέει ο Li. “Η κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού ροδιού μπορεί επίσης να βοηθήσει τα υγιή βακτήρια να αναπτυχθούν φυσικά στο έντερό σας”
Η Amanda A. Kostro Miller, RD, LDN, η οποία υπηρετεί στη συμβουλευτική επιτροπή για την Έξυπνη Υγιεινή Διαβίωση λέει, “Εάν ανήκετε σε πληθυσμό υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, ανοσοκατασταλμένοι), είναι εξαιρετικά σημαντικό να αγοράζετε, να αποθηκεύετε και να μαγειρεύετε τρόφιμα με ασφάλεια. Κάποιος που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος ή που αρρωσταίνει από μουχλιασμένα φρούτα μπορεί να παρουσιάσει ναυτία, έμετο ή διάρροια καθώς και άλλα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης”. Προειδοποιεί επίσης ότι ορισμένοι τύποι μούχλας είναι πιο επικίνδυνοι από άλλους. “Ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες μούχλες ανήκουν στην ταξινόμηση των μυκοτοξινών”, λέει, σημειώνοντας ότι συνήθως βρίσκονται σε δημητριακά, ξηρούς καρπούς, σέλινο, χυμό σταφυλιού και μήλα. “Για να παραμείνετε ασφαλείς, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με αυτά τα τρόφιμα εάν έχουν μουχλιάσει. Τα άτομα με αλλεργίες στη μούχλα θα θέλουν επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με την έκθεσή τους σε μουχλιασμένα φρούτα”.
Σύμφωνα με τον Miller, μπορείτε να κόψετε το μουχλιασμένο μέρος από ένα σταθερό κομμάτι φρούτου, αρκεί επίσης να κόψετε ένα άλλο περίγραμμα σε βάθος ίντσας γύρω από τη μούχλα.“Επίσης, φροντίστε να μην ακουμπήσει το μαχαίρι στη μούχλα και στη συνέχεια να ακουμπήσει το φρούτο σε άλλα μέρη, γιατί θα απλώσετε τη μούχλα σε όλο το φρούτο καθώς κόβετε”, λέει.