Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το λάδι καρύδας και το παθογόνο Escherichia albertii, ως αναδυόμενοι κίνδυνοι στο τραπέζι στην ΕΕ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο λάδι καρύδας και το παθογόνο Escherichia albertii, ως αναδυόμενοι κίνδυνοι στο τραπέζι στην ΕΕ
spot_img

Η αλλαγή στις τάσεις των καταναλωτών φέρνει στο προσκήνιο νέους πιθανούς κινδύνους.

    Οκτώ αναδυόμενοι κίνδυνοι όσον αφορά την ασφάλεια τροφίμων, αναδείχθηκαν σε πρόσφατη έκθεση της ΕΕ, από τα 18 πιθανά αναδυόμενα ζητήματα που συζητήθηκαν το 2021, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Τα δίκτυα της EFSA που συμβάλλουν στο θέμα περιλαμβάνουν το Emerging Risks Exchange Network (EREN), την Ομάδα Συζήτησης Ενδιαφερομένων για τους Αναδυόμενους Κινδύνους, τις επιστημονικές μονάδες της EFSA και την Επιστημονική Επιτροπή.

Το EREN περιλαμβάνει τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ελβετία, και παρατηρητές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), τα πρότυπα τροφίμων της Αυστραλίας Νέας Ζηλανδίας (FSANZ), την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). ) και τον Καναδικό Οργανισμό Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA).

   Σε τέσσερα από τα θέματα που συζητήθηκαν το 2021, η αλλαγή στις τάσεις των καταναλωτών αναγνωρίστηκε ως κινητήριος δύναμη για τους νέους κινδύνους στην ασφάλεια τροφίμων. Έξι ταξινομήθηκαν ως μικροβιολογικοί κίνδυνοι και τέσσερις ως χημικοί.

     Ένας αναδυόμενος κίνδυνος ήταν η βιταμίνη D στα συμπληρώματα υγείας. Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές είχαν ειδοποιηθεί για αρκετές περιπτώσεις σοβαρής υπερασβεστιαιμίας και νοσηλείας, σε προηγουμένως υγιή βρέφη που είχαν λάβει βιταμίνη D με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Το 2019 και το 2020, τα Κέντρα Ελέγχου Δηλητηριάσεων κλήθηκαν για τουλάχιστον 23 υπερβολικές δόσεις μετά από κατανάλωση συμπληρώματος που περιέχει βιταμίνη D για παιδιά. Το 2020, δύο σοβαρές περιπτώσεις δηλητηρίασης από βιταμίνη D αναφέρθηκαν στο ANSES σε βρέφη που έπαιρναν συμπληρώματα που αγοράστηκαν από το Διαδίκτυο. Το 2021, άλλο ένα περιστατικό ακραίας υπερασβεστιαιμίας αναφέρθηκε από παιδιατρικό νοσοκομείο. Οι χώρες συμβουλεύτηκαν να επικοινωνήσουν με παιδιάτρους σε εθνικό επίπεδο για να δουν εάν υπήρχε τάση στα μωρά να υπερδοσολογούν τη βιταμίνη D.

    Ένα άλλο θέμα ήταν το Escherichia albertii που παράγει τοξίνη Shiga. Πρόκειται για ένα αναδυόμενο εντεροπαθογόνο του ανθρώπου και πολλών ειδών πτηνών. Η φυσική δεξαμενή του E. albertii είναι ασαφής, αλλά τέτοιες πληροφορίες απαιτούνται για τον προσδιορισμό της δυναμικής μετάδοσης και την πρόληψη λοιμώξεων. Ζητήθηκε από τις χώρες να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης, τον επιπολασμό στους ανθρώπους και τις οδούς έκθεσης σε κίνδυνο για τον καλύτερο χαρακτηρισμό του κινδύνου.

   Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία του λαδιού καρύδας επισημάνθηκαν επίσης. Οι ειδικοί είπαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να ενισχυθεί η βάση στοιχείων σχετικά με την πιθανή τοξικότητα και οι χώρες κλήθηκαν να ελέγξουν τα εθνικά δεδομένα για να δουν εάν θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί μια αυξανόμενη τάση στην κατανάλωση λαδιού καρύδας.

   Επίσης αναφέρθηκαν οι βρεβετοξίνες στα γαλλικά οστρακοειδή. Αυτές είναι θαλάσσιες βιοτοξίνες υπεύθυνες για τη νευροτοξική δηλητηρίαση από οστρακοειδή μετά την κατανάλωση μολυσμένων οστρακοειδών. Επί του παρόντος δεν υπάρχει ρύθμιση στην Ευρώπη, και οι επιστήμονες είπαν ότι συνιστάται η παρακολούθηση των Brevetoxins στα ευρωπαϊκά ύδατα.   

    Το 2021, τα μέλη της EREN συζήτησαν 35 πιθανά αναδυόμενα ζητήματα που εντοπίστηκαν από τις δικές τους δραστηριότητες σάρωσης ορίζοντα. Οι τομείς που δεν κρίθηκαν ως αναδυόμενοι κίνδυνοι περιελάμβαναν την υποεκτίμηση των μολύνσεων από ανθρώπινο αρκοβακτηρίδιο, τους κινδύνους από μη ειδικούς που ζυμώνουν τρόφιμα στο σπίτι, πιθανή δηλητηρίαση από ασιατικά μανιτάρια μορέλα και συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν κουμαρίνη.

   Άλλα ζητήματα ήταν η αυξανόμενη κατανάλωση κρέατος κροκοδείλου, περισσότερες δηλητηριάσεις από το μανιτάρι Chlorophyllum molybdites στην Ιταλία, τα συνθετικά κανναβινοειδή στα τρόφιμα και ο ανθρώπινος ιός Bocavirus στα οστρακοειδή.

https://www.foodsafetynews.com/2023/09/eu-experts-discussed-eight-emerging-risks/

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα