Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ειδοποίηση από το RASFF για “βιολογικό” τσάι ιδιωτικής ετικέτας τίγκα σε τοξικό φυτοφάρμακο – Ξεπερνά το όριο κατά 400%

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕιδοποίηση από το RASFF για "βιολογικό" τσάι ιδιωτικής ετικέτας τίγκα σε τοξικό φυτοφάρμακο - Ξεπερνά το όριο κατά 400%
spot_img

Τοξικό φυτοφάρμακο που προκαλεί καρκίνο, δερματικά και αναπνευστικά προβλήματα εντοπίστηκε σε τσάι προέλευσης Ιταλίας

Η Ιταλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF, για την παρουσία ανθρακινόνης, σε τσάι προέλευσης Ιταλίας. Η ανθρακινόνη που χρησιμοποιείται κατά των πτηνών σε φυτείες τσαγιού, πάνω από το όριο έχει οδηγήσει στην ανάκληση πολλών παρτίδων τσαγιού που παράγονται για τα σούπερ μάρκετ Cadoro στην γειτονική Ιταλία. Σύμφωνα με το RASFF το τσάι υπερβαίνει το όριο παρουσίας ανθρακινόνης (που ισχύει για συμβατικά και όχι για βιολογικά προϊόντα) κατά 400%! Πιο συγκεκριμένα ενώ το όριο είναι 0,02mg/Kg στο τσάι βρέθηκε σε ποσότητα 0,10mg/Kg.

- Advertisement -

Η ανάκληση αφορά παρτίδες βιολογικού τσαγιού Blue Hills Teas & Infusions. Συγκεκριμένα, οι παρτίδες που ανακαλούνται είναι: EG302, EG305, EG306, EG401, EG402, EG403, EG501, EG502 με ημερομηνίες λήξης αντίστοιχα 28.09.2025 – 28.11.2025 – 28.06.2026 21.6 – 09.28. 28.01.2027 – 28.02.2027. Σύμφωνα με την ανάκληση, το προϊόν δεν πρέπει να καταναλώνεται και οι πελάτες του σούπερ μάρκετ μπορούν να το επιστρέψουν στο σημείο πώλησης για επιστροφή χρημάτων.

Τι είναι η ανθρακινόνη και γιατί είναι επικίνδυνη;

Η ανθρακινόνη είναι μια φυτοφαρμακολογική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως σε φυτείες τσαγιού για την καταπολέμηση των πτηνών και έχει προφίλ πολύ υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με μελέτες, σε μεγάλα ποσά ή χρόνια έκθεση, η ανθρακινόνη μπορεί να προκαλέσει καρκινογένεση (κυρίως σε ζώα). Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών (ECHA) την έχει ταξινομήσει ως ύποπτο καρκινογόνο.

Μπορεί να προκαλέσει δερματικούς ή αναπνευστικούς ερεθισμούς, ενώ σε μεγάλες δόσεις ή μέσω κατάποσης, μπορεί να έχει τοξική επίδραση στο ήπαρ ή στα νεφρά.

Η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων) έχει εκφράσει ανησυχίες για μετανάστευση της ουσίας στα τρόφιμα.

Σε ορισμένες χώρες (π.χ. Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία), η ανθρακινόνη έχει χρησιμοποιηθεί σε φυτείες τσαγιού για να προστατεύσουν τα φύλλα τσαγιού από πτηνά που τα τσιμπούν και να μειώσουν τις απώλειες της παραγωγής. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για επιπτώσεις στο περιβάλλον και σε μη στοχευόμενα είδη πτηνών. Η μεγαλύτερη ανησυχία φυσικά είναι ότι υπάρχουν πιθανά υπολείμματα στο τελικό προϊόν (δηλαδή στο τσάι που καταναλώνεται), όπως βλέπουμε και από την αυτήν την τελευταία ανάκληση.

Στα βιολογικά προϊόντα επιτρέπονται φυτοπροστατευτικά, αλλά μόνο φυσικά και εγκεκριμένα. Όλη η διαδικασία της χρήσης τους πρέπει παρακολουθείται από πιστοποιητικό οργανισμό, και τα προϊόντα πρέπει να πληρούν ειδικά πρότυπα για να φέρουν την ένδειξη “βιολογικό”. Δηλαδή, απαγορεύουνται συνθετικά φυτοφάρμακα, χημικά ζιζανιοκτόνα (όπως glyphosate/RoundUp), ουσίες με πιθανή τοξικότητα ή καρκινογόνο δράση όπως η ανθρακινόνη και προϊόντα με μακροχρόνια υπολείμματα στο έδαφος ή το τρόφιμο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα