Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία για την διασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κίνδυνος τροφιμογενών ασθενειών είναι υψηλός μεταξύ των παιδιών, των ηλικιωμένων, των εγκύων και των ανοσοκατεσταλμένων ομάδων. Οι στρατηγικές για τη βελτίωση της παροχής ασφαλών τροφίμων είναι ελάχιστα κατανοητές μεταξύ των ενδιαφερομένων. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Safety, αναλύθηκε η σημασία της υιοθέτησης προτύπων ασφάλειας τροφίμων, οι επιπτώσεις της μη συμμόρφωσης με τα πρωτόκολλα ασφάλειας τροφίμων, η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών-παραγωγών για την ασφάλεια των τροφίμων και οι προκλήσεις που φέρνει η υιοθέτηση των πρωτοκόλλων για την ασφάλεια των τροφίμων.
Οι κύριες προκλήσεις περιλαμβάνουν:
- κενά στη διάδοση των σχετικών πληροφοριών
- κόστος που συνεπάγεται η υιοθέτηση πολλών προγραμμάτων για την ασφάλεια των τροφίμων
- χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης των χειριστών τροφίμων
- ανεπαρκή εργαστήρια δοκιμών τροφίμων
- ανεπαρκής χρηματοδότηση, εξοπλισμός και εξειδικευμένο προσωπικό
- κόστος κατάρτισης και εκπαίδευσης
- έλλειψη συντονισμού μεταξύ των οργανισμών που χειρίζονται θέματα ασφάλειας των τροφίμων.
Η οικοδόμηση ικανοτήτων προσωπικού για την ασφάλεια των τροφίμων, επιθεωρήσεων, εθνικών ή περιφερειακών εργαστηρίων και η επαρκής υποστήριξη πόρων προς τη βιομηχανία και τους φορείς υποστήριξης θα ενισχύσουν την ασφάλεια του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.