Εκτός από τις δυσκολίες στην παραγωγική διαδικασία και την διάθεση τροφίμων, η έλλειψη εργατικού δυναμικού ενέχει και σοβαρούς κινδύνους ασφάλειας τροφίμων και κατ’ επέκταση ζημιάς στην εταιρεία.
Η έλλειψη εργατικού δυναμικού και κυρίως ικανών και με συγκεκριμένες δεξιότητες εργαζομένων στην βιομηχανία τροφίμων είναι δεδομένη. Μάλιστα πρόσφατα υπεγράφη Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής -Πειραιώς (Σ.Β.Α.Π.) προς ενίσχυση της κοινής προσπάθειας των παραγωγικών φορέων για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της έλλειψης εργατικού δυναμικού, που εμποδίζει και δυσκολεύει την παραγωγική διαδικασία.
Οι κατηγορίες έλλειψης εργατικού δυναμικού είναι:
α)εποχικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού
β) Ελλείψεις εργατικού δυναμικού λόγω κινήτρων που χαρακτηρίζεται από υψηλό ποσοστό εθελούσιας αποχώρησης, αλλαγής εργασίας και συνταξιοδότησης μαζί με χαμηλό ποσοστό προσέλκυσης, πρόσληψης, κατάρτισης και διατήρησης νέων εργαζομένων και
γ)Ελλείψεις εργατικού δυναμικού με γνώμονα την υποχρησιμοποίηση δεξιοτήτων που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμία αντιστοίχισης των προσφερόμενων δεξιοτήτων, με αυτούς που απαιτούνται.
Οι επιπτώσεις έλλειψης εργαζομένων στην ασφάλεια τροφίμων σύμφωνα με τον FSA
Οι επιπτώσεις για την βιομηχανία από αυτή την έλλειψη είναι πολύπλευρες, συμπεριλαμβανομένου και του σημαντικού παράγοντα της ασφάλειας των τροφίμων. Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) προχώρησε σε μελέτη για τους τρόπους με τους οποίους οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε κρίσιμους ρόλους επηρεάζουν την ασφάλεια τροφίμων.
Ο FSA παραθέτει περιληπτικά τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την έλλειψη εργατικού δυναμικού στη βιομηχανία τροφίμων και πρόκειται για:
Ρόλος | Σχετικοί κίνδυνοι |
κρεοπωλεία | Κίνδυνοι επαλήθευσης πληροφοριών της τροφικής αλυσίδας κατά τις επιθεωρήσεις πριν από τη σφαγή, Κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων (βιολογικοί, φυσικοί, χημικοί, αλλεργιογόνοι και διασταυρούμενη μόλυνση), κίνδυνοι νοθείας τροφίμων, υποκατάστασης και ψευδών δηλώσεων, Πιθανοί κίνδυνοι ασφάλειας, προέλευσης και ιχνηλασιμότητας, Πιθανή αύξηση της παραπλανητικής περιγραφής του προϊόντος και Κίνδυνοι απάτης εγγράφων, Πιθανός κίνδυνος παράνομης επεξεργασίας και εκτροπής τροφίμων που προορίζονται για απόρριψη στην αλυσίδα. |
HGV | Πιθανοί κίνδυνοι για την ασφάλεια λόγω μικροβιολογικής ανάπτυξης που προκύπτουν από καθυστερημένη μεταφορά κρέατος που δεν έχει ψυχθεί ή έχει ψυχθεί μόνο μερικώς και κίνδυνοι απόσυρσης και ανάκλησης τροφίμων από κινδύνους ασφάλειας και ποιότητας. |
Συσκευαστές και Επιλογείς | Κίνδυνοι πληθωρισμού διαθεσιμότητας, ποικιλίας και τιμών (ψωμί αυγών, φρούτα και λαχανικά), Πιθανοί μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι επισιτιστικής ασφάλειας, Πιθανοί κίνδυνοι απάτης τροφίμων, ανάκλησης και απόσυρσης, υψηλότεροι κίνδυνοι προέλευσης και ιχνηλασιμότητας που σχετίζονται με την εναρμόνιση των εθνικών κανονιστικών προτύπων με το νέο περιφερειακό εμπόριο και -πλευρικές απαιτήσεις ασφάλειας τροφίμων για εισαγωγές από νέες τοποθεσίες. |
MHIs | Κίνδυνοι βιοασφάλειας, πιθανή αύξηση των κινδύνων παρακολούθησης της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας των τροφίμων, της υγείας των ζώων και της καλής διαβίωσης. |
OVs | Πιθανή αύξηση του κινδύνου απάτης σχετικά με την τεκμηρίωση τροφίμων, παραβιάσεων της καλής μεταχείρισης των ζώων και διαβεβαίωσης της δημόσιας υγείας στους καταναλωτές και παρεμπόδιση της μεταφοράς γνώσης των υποκειμενικών κριτηρίων βαθμολόγησης για επιθεωρήσεις βάσει κινδύνου από το συνταξιοδοτούμενο εργατικό δυναμικό. |
Υπεύθυνοι λιανικής, υπηρεσιών τροφίμων και αποθηκών | Κίνδυνοι διαθεσιμότητας τροφίμων, μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι επισιτιστικής ασφάλειας |
Για να μάθετε περισσότερα για τις επιπτώσεις της έλλειψης εργατικού δυναμικού πατήστε ΕΔΩ.