Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ξαφνική διάρροια: Πώς να χειριστείτε τα αυγά για να μην αρρωστήσετε από σαλμονέλα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΞαφνική διάρροια: Πώς να χειριστείτε τα αυγά για να μην αρρωστήσετε από σαλμονέλα
spot_img

Εάν αναρωτιέστε γιατί έχετε ξαφνικά διάρροια ή τάση για εμετό, προσπαθήστε να θυμηθείτε πως χειριστήκατε ένα αυγό τις προηγούμενες ώρες

Τα αυγά είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στη γη και μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, είναι ευπαθή, όπως το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Και τόσο οι εταιρείες όσο και οι αρχές, δεν προχωρούν σε ανακλήσεις αυγών με μολυσμένο κέλυφος αλλά μόνο εάν είναι μολυσμένο το εσωτερικό και αυτό δεν γίνεται πάντα. Οπότε μόνο ο ίδιος καταναλωτής μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του από τα μολυσμένα με σαλμονέλα αυγά.

- Advertisement -

Η επιφάνεια του κελύφους του αυγού, μπορεί να είναι μολυσμένη με σαλμονέλα και άλλα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις με συμπτώματα όπως εμετό, διάρροια, και πόνους τα οποία περνάνε σε λίγες ώρες ή ημέρες, αλλά μπορεί να οδηγήσουν και σε πιο σοβαρές ασθένειες. Εκτός του ότι το βακτήριο μπορεί να διεισδύσει εύκολα από το κέλυφος στο εσωτερικό, μπορεί επίσης να μολύνει τους ανθρώπους μέσω του χειρισμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό μετά τη χρήση αυγών και γιατί οι επιφάνειες προετοιμασίας φαγητού πρέπει να καθαρίζονται μετά από επαφή με αυγά και κελύφη αυγών.

Η διακύμανση της θερμοκρασίας είναι κρίσιμη για την ασφάλεια. Για να μειωθεί  η ανάπτυξη της σαλμονέλας, τα αυγά θα πρέπει να ψύχονται το συντομότερο δυνατό. Αφού τα αυγά μπουν στο ψυγείο, πρέπει να παραμείνουν εκεί. Ένα κρύο αυγό που αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να, διευκολύνει την κίνηση των βακτηρίων μέσα στο αυγό. Επιπλέον, οποιαδήποτε σαλμονέλα μέσα ή πάνω στο αυγό θα πολλαπλασιαστεί σε θερμοκρασία δωματίου. Τα αυγά δεν πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου περισσότερο από δύο ώρες.

Το σωστό μαγείρεμα θα σκοτώσει τη σαλμονέλα. Ωστόσο, η σπιτική μαγιονέζα και τυχόν τρόφιμα που περιέχουν άψητα αυγά/κρόκους ή ασπράδια χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και καλό θα είναι να αποφεύγονται.

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο ασφάλειας είναι ότι δεν πρέπει να πλένουμε τα αυγά. Το πλύσιμο αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης επειδή το νερό μπορεί να απορροφηθεί στο αυγό μέσω των πόρων στο κέλυφος και να παρασύρει και τα τυχόν παθογόνα που υπάρχουν στο κέλυφος.

Συμβουλές προς τους καταναλωτές για να αποφύγουν τη μόλυνση από αυγά που μπορεί να έχουν μολυνθεί από σαλμονέλα:

  • Διατηρήστε τα αυγά στο ψυγείο μετά την αγορά.
  • Αποφύγετε τα ωμά ή τα άψητα προϊόντα αυγών. Ειδικότερα, μην σερβίρετε ωμά αυγά σε παιδιά κάτω των δύο ετών, έγκυες γυναίκες, αδύναμους και ηλικιωμένους και άτομα με χαμηλό ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Μαγειρέψτε καλά τα αυγά – μέχρι το ασπράδι να σφίξει εντελώς και ο κρόκος αρχίσει να πυκνώνει.
  • Πλύνετε τα χέρια σας μετά το χειρισμό των αυγών.
  • Καταναλώστε αυγά εντός της συνιστώμενης ημερομηνίας στο κουτί.
  • Διατηρείτε τις επιφάνειες και τα σκεύη κουζίνας καθαρά και στεγνά πριν και μετά το χειρισμό των αυγών.
  • Χρησιμοποιήστε καθαρά αυγά χωρίς βρωμιά, κόπρανα και ρωγμές.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σαλμονέλα και σε παστάκια – Επείγουσα ανάκληση μετά από δεκάδες ασθένειες

Πωλήθηκαν σε ζαχαροπλαστεία αλλά και σε χώρους όπως καφετέριες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα