Το ξύλο ως ξένο σώμα σε ένα τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό (π.χ. πνιγμό ή κόψιμο στο στόμα)
Το να βρεθεί ξύλο σε συσκευασμένες μπριζόλες δεν είναι φυσιολογικό και σίγουρα δεν είναι συνηθισμένο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, πρόκειται είτε για παραβίαση στους κανόνες ασφάλειας τροφίμων, είτε για λάθος στη διαδικασία παραγωγής ή συσκευασίας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφές κατοικίδιων μολυσμένες ταυτόχρονα με σαλμονέλα και λιστέρια – Σοβαρός κίνδυνος και για τα ζώα και για τους ιδιοκτήτες τους
Το ξύλο ως ξένο σώμα σε ένα τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό (π.χ. πνιγμό ή κόψιμο στο στόμα) και σίγουρα σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στη γραμμή ελέγχου ποιότητας.
Καναδοί αξιωματούχοι ασφάλειας τροφίμων εξέδωσαν ανάκληση για ορισμένες συσκευασμένες μπριζόλες και καρνίτες (χοιρινό κρέας για τάκος) λόγω παρουσίας κομματιών ξύλου στα προϊόντα, τα οποία πωλούνται στη Walmart, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης στον κόσμο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ξέσπασμα E. coli σε σχολεία από μολυσμένα γαλακτοκομικά – Πέντε παιδιά εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές με Αιμολυτικό Ουραιμικό Σύνδρομο
Σύμφωνα με την Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων, η μάρκα M&M Food Market Brazilian Style Picanha Steaks και η μάρκα Marc Angelo Carnitas υπόκεινται σε ανάκληση σε εθνικό επίπεδο στον Καναδά.
Οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ακόλουθες πληροφορίες ετικέτας για να προσδιορίσουν εάν έχουν τα προϊόντα που ανακαλούνται στα σπίτια τους. M&M Food Market, Brazilian Style Picanha Steaks σε συσκευασίες 400 γραμμαρίων με κωδικούς 0595 ή 0625 και αριθμό UPC 6 61815 02315 0. Marc Angelo Carnitas μάρκας σε συσκευασίες 800 γραμμαρίων με αριθμό UPC 6 27907 10992 8 και έναν από τους παρακάτω κωδικούς: BEST BEFORE 2025 MR 26, 2025 MR 30, 2025 MR 31, 2025 2025 AL 2025 AL 01 05, 2025 AL 06, 2025 AL 09, 2025 AL 12, 2025 AL 13, 2025 AL 15, 2025 AL 16, 2025 AL 19, 2025 AL 20, 25 AL 202, 2025 AL 20, 2025 2025 AL 23, 2025 AL 26, 2025 AL 27
Oι καταναλωτές που έχουν τα προϊόντα που ανακαλούνται στα σπίτια τους καλούνται να μην τα φάνε και να τα πετάξουν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο βραστήρας που αλλάζει τη γεύση του νερού – Άμεση ανάκληση λόγω ακαταλληλότητας υλικών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το υλικό που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας και κάνει το μπέικον στη φριτέζα απίστευτα τραγανό και νόστιμο
Πώς βρέθηκε το ξύλο στο κρέας;
Αν και στην ανακοίνωση της ανάκλησης δεν διευκρινίζεται πώς βρέθηκε το ξύλο στο συσκευασμένο κρέας, η παρουσία ξύλου μπορεί να προήλθε από τις παρακάτω αιτίες:
- Συσκευασία σε ξύλινη παλέτα ή καφάσι: Αν το κρέας μεταφέρθηκε ή αποθηκεύτηκε σε ξύλινες παλέτες, ίσως κάποιο σπασμένο κομμάτι να κόλλησε κατά λάθος στο προϊόν.
- Εργοστασιακός εξοπλισμός: Αν η γραμμή παραγωγής έχει ξύλινες επιφάνειες ή εργαλεία (σπάνιο αλλά όχι αδύνατο σε παλαιότερες εγκαταστάσεις), μπορεί να αποκολληθεί θραύσμα.
- Ανθρώπινο λάθος: Κατά το τεμαχισμό ή τη συσκευασία, κάποιος εργαζόμενος μπορεί να ακουμπήσει την μπριζόλα σε επιφάνεια με ξύλο ή να πέσει κομματάκι από εργαλεία/παλέτες.
- Σκόπιμη ή αμέλεια: Σε σπάνιες περιπτώσεις, υπάρχουν περιστατικά όπου εργαζόμενοι ή προμηθευτές δεν ακολουθούν τα πρωτόκολλα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επιμόλυνση.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.