Η ιστορία ενός φοιτητή κολεγίου της Νέας Αγγλίας που χρειάστηκε να του ακρωτηριάσουν και τα δύο του πόδια αφού έφαγε ρύζι, κοτόπουλο, που ήταν υπολείμματα από ένα γεύμα εστιατορίου, παίρνει επιπλέον προσοχή λόγω ενός viral βίντεο.
Ο 19χρονος εισήχθη στην παιδιατρική μονάδα εντατικής θεραπείας (PICU) του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης ως αποτέλεσμα «σοκ, πολυοργανικής ανεπάρκειας και εξανθήματος», σύμφωνα με το New England Journal of Medicine.
Ο άνδρας είχε μια “παρατεταμένη νοσοκομειακή πορεία”, με επιπλοκές όπως νέκρωση των χεριών και των ποδιών και γάγγραινα.
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ συνιστά στους ανθρώπους να βεβαιωθούν ότι τα τρόφιμα μαγειρεύονται σε ασφαλή θερμοκρασία και να ψύχουν τα όποια υπολείμματα αμέσως για να διασφαλίσουν ότι είναι ασφαλή για κατανάλωση.
“Το να μην μαγειρεύεις το φαγητό σε ασφαλή θερμοκρασία και να αφήνεις τα τρόφιμα έξω σε μη ασφαλή θερμοκρασία είναι οι δύο κύριες αιτίες της τροφιμογενούς ασθένειας. Ο ασφαλής χειρισμός των υπολειμμάτων τους είναι πολύ σημαντικός για τη μείωση των τροφιμογενών ασθενειών”, ανέφερε η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων της υπηρεσίας σύμφωνα με το Fox News.
Τα κόκκινα κρέατα πρέπει να μαγειρεύονται σε ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία 62.8C, όπως μετράται με θερμόμετρο τροφίμων πριν από την αφαίρεση του κρέατος από την πηγή θερμότητας. Το κρέας πρέπει να ξεκουραστεί για τουλάχιστον τρία λεπτά πριν από την κατανάλωση.
Όλοι οι κιμάδες κρέατος, πρέπει να μαγειρεύονται σε εσωτερική θερμοκρασία 71,1C και τα πουλερικά σε εσωτερική θερμοκρασία 73.9C.
Το USDA επεσήμανε ότι τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα και έδωσε εντολή ότι τα ζεστά τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται ζεστά στους 60C ή υψηλότερα, για να αποφευχθεί αυτή η ανάπτυξη.
Τα υπολείμματα πρέπει να ψύχονται εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα και όλα τα αλλοιώσιμα τρόφιμα που έχουν αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες θα πρέπει να απορρίπτονται.
Τα κρύα αλλοιώσιμα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται στους 4.4 C ή πιο κάτω. Στην ίδια θερμοκρασία πρέπει να αποθηκεύονται όλα τα μαγειρεμένα τρόφιμα, αφού ψυχθούν γρήγορα και τα υπολείμματα πρέπει να καλύπτονται και να τυλίγονται σε αεροστεγή συσκευασία.Τα υπολείμματα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για τρεις έως τέσσερις ημέρες ή να καταψυχθούν για τρεις έως τέσσερις μήνες.
Τα κατεψυγμένα υπολείμματα είναι ασφαλή επ ‘αόριστον, αλλά μπορούν να χάσουν την υγρασία και τη γεύση όταν αποθηκεύονται.
Τα υπολείμματα πρέπει να θερμαίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να φτάσουν σε εσωτερική θερμοκρασία 73,9C και οι άνθρωποι πρέπει να περιστρέφουν το φαγητό για ομοιόμορφη θέρμανση.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), εκτιμάται ότι 48 εκατομμύρια Αμερικανοί αρρωσταίνουν και 3.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο από τροφιμογενείς ασθένειες.
Οι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι έγκυες γυναίκες είναι πιο πιθανό να λάβουν τροφική δηλητηρίαση και να έχουν μια πιο σοβαρή ασθένεια.
Τα άτομα σε αυτές τις ομάδες δεν πρέπει να τρώνε υποψημένα ή ωμά τρόφιμα από ζώα, ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα λάχανα, μη παστεριωμένο γάλα /χυμούς και μαλακό τυρί – εκτός εάν επισημαίνεται ότι το τυρί είναι φτιαγμένο με παστεριωμένο γάλα.
Το CDC συντονίζει συνήθως τη διερεύνηση μεταξύ 17 και 36 πιθανών πολυκρατικών εστιών τροφιμογενών ασθενειών κάθε εβδομάδα.
Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης συχνά περιλαμβάνουν διάρροια, έμετο, στομαχικές διαταραχές και ναυτία.