Το κόστος του καταναλωτικού καλαθιού στη Βουλγαρία αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα κατά 0,50 ευρώ
Το κόστος του καταναλωτικού καλαθιού στη Βουλγαρία αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα από 97 σε 98 λέβες, δηλαδή κατά 1 λέβα (0,50 ευρώ), σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κρατικής Επιτροπής για τις Εμπορικές Συναλλαγές και τις Αγορές, Βλαντιμίρ Ιβάνοφ. Η αύξηση αυτή συνδέεται κυρίως με τις αλλαγές στις τιμές βασικών χονδρικών τροφίμων, όπως το χοιρινό κρέας, το γιαούρτι, το τυρί, το λάδι, καθώς και ορισμένων φρούτων και λαχανικών, μεταξύ των οποίων οι ντομάτες και τα αγγούρια.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τζελ νυχιών: Τα τοξικά βερνίκια που πρέπει να αποσυρθούν από τα κέντρα αισθητικής μέχρι 1η Σεπτεμβρίου – Πώς θα τα αναγνωρίσετε
Ο Ιβάνοφ διευκρίνισε ότι οι μεταβολές είναι ως επί το πλείστον εποχιακές και σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, ενώ έχουν επιβαρυνθεί από καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση με την επικείμενη υιοθέτηση του ευρώ από τη Βουλγαρία.
Στις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων, αυξημένες εμφανίζονται οι τιμές σε αγγούρια, ντομάτες και λεμόνια, ενώ καρπούζια, ροδάκινα και καρότα είναι πλέον φθηνότερα. Στα βασικά τρόφιμα, αυξήσεις καταγράφονται σε χοιρινό κρέας, γιαούρτι, τυρί και λάδι, ενώ μειώσεις παρατηρούνται σε βούτυρο, αλεύρι και αυγά.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι η διαφορά του 1 λέβα είναι μια φυσιολογική διακύμανση στο καταναλωτικό καλάθι και δεν υποδηλώνει κάποια ευρύτερη τάση που να σχετίζεται με τη νομισματική μετάβαση. Οι τρέχουσες διακυμάνσεις θεωρούνται τυπικές για την εποχική περίοδο.