Παραπλάνηση των καταναλωτών και απάτη σχετικά με τους ισχυρισμούς βιωσιμότητας διαπιστώνει έρευνα για τα χάρτινα καλαμάκια
Τα χάρτινα καλαμάκια έχουν δεχθεί πολλές επιθέσεις για «δυσάρεστη εμπειρία» στη χρήση, για κίνδυνο πνιγμού, και για παρουσία χημικών PFAS. Tώρα το CVUA Stuttgart (Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών της Στουτγάρδης) κάνει λόγο και για παραπλάνηση των καταναλωτών και απάτη σχετικά με τους ισχυρισμούς βιωσιμότητας.
Το χαρτί ή τα προϊόντα που κατασκευάζονται από άλλα ανανεώσιμα υλικά δεν είναι αυτόματα φιλικά προς το περιβάλλον ή βιώσιμα προϊόντα αναφέρει το CVUA Stuttgart.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 200.000 κονσέρβες με φασολάκια
Καταναλωτικά αγαθά ή συσκευασίες τροφίμων όπως για παράδειγμα, χάρτινα καλαμάκια πόσιμου ή αντικείμενα από ζαχαροκάλαμο, ισχυρίζονται όπως είναι « φιλικά προς το περιβάλλον », « πράσινα », «οικολογικά εναλλακτικά» και «αειφόρα φιλικά προς το περιβάλλον». Το πρόβλημα: Η διαφήμιση αυτών των προϊόντων με αυτές τις γενικές δηλώσεις, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις πτυχές της βιωσιμότητας σε σύγκριση με άλλα προϊόντα, είναι πιθανό να παραπλανήσει τον καταναλωτή. Και όπως τονίζεται «Σας δελεάζουν να προτιμήσετε αυτό το «φιλικό προς το περιβάλλον» προϊόν από ένα προϊόν που δεν διαφημίζεται με περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς, παρόλο που δεν είναι χειρότερο ή καλύτερο». Συνολικά 43 προϊόντα κρίθηκαν παραπλανητικά το 2024 λόγω των ισχυρισμών τους σχετικά με τη φιλικότητα προς το περιβάλλον, τις μεθόδους απόρριψης, την ικανότητα αποικοδόμησης ή τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.
Το χαρτί, δεν είναι ένα καθαρά φυσικό προϊόν. Σε μια πολύπλοκη διαδικασία, οι ίνες κυτταρίνης εξάγονται πρώτα από το ξύλο και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαρτιού. Πολλά χημικά και μερικές φορές ακόμη και πλαστικές ρητίνες, όπως παράγοντες υγρής αντοχής, χρησιμοποιούνται στη διαδικασία κατασκευής για να επιτευχθούν οι επιθυμητές ιδιότητες του χαρτιού. Στη συνέχεια, τα χαρτιά υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία για τον προορισμό τους: κόβονται, κολλούνται, τυπώνονται, επικαλύπτονται κ.λπ. Για αυτό χρησιμοποιούνται επίσης χημικά ή πολυμερή, τα οποία παραμένουν στο προϊόν. Εάν το χαρτί μπει στο περιβάλλον, οι χημικές ουσίες εισέρχονται επίσης στο περιβάλλον. Επομένως, το χαρτί δεν πρέπει να πετιέται απρόσεκτα. Κατά τη διαδικασία ανακύκλωσης, μερικές από τις χημικές ουσίες διαλύονται, ενώ άλλες παραμένουν στην ίνα του χαρτιού. Οι κλειστοί κύκλοι του νερού συμβάλλουν στη μείωση του χημικού φορτίου στα λύματα, αλλά χρειάζεται πολύς χρόνος για να απομακρυνθεί η μόλυνση από τη διαδικασία ανακύκλωσης.