O καφές αποτελεί κύριο στόχο απομιμήσεων και Food Fraud.
Έκλεισε εργοστάσιο που πουλούσε πλαστά προϊόντα στο όνομα της Nescafé, στην Αίγυπτο. Μετά από έφοδο των αρχών στις εγκαταστάσεις στο βόρειο Κάιρο, διαπιστώθηκε ότι ήταν προς πώληση 5 εκατομμύρια πλαστές συσκευασίες με επωνυμία Nescafé, και τρεις τόνοι πρώτες ύλες.
Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι εγκαταστάσεις λειτουργούσαν χωρίς άδεια, διενεργώντας εμπορική απάτη, και όπως φάνηκε εκτός από προϊόντα Nescafé, παράγονταν και άλλα προϊόντα. Εκτός από αυτές τις κατηγορίες, υπήρχαν φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι οι απομιμήσεις του Necafe, περιείχαν κεραμική σκόνη. Ωστόσο οι φήμες, σύμφωνα με το Food Business Africa, διαψεύστηκαν από τον επικεφαλής του τομέα εσωτερικού εμπορίου στο Υπουργείο Εφοδιασμού, Abdel Moneim Khalil, ο οποίος ανακοίνωσε πως “ανεστάλη επ’ αόριστον η λειτουργία του εργοστασίου λόγω παραποίησης μιας διεθνούς μάρκας”.
Πριν δυο χρόνια, η εταιρία είχε προειδοποιήσει ότι είχε συναντήσει πλαστές συσκευασίες σε Γερμανικές και Ολλανδικές αλυσίδες εφοδιασμού, γεγονός που την οδήγησε σε χρήση σφραγίδας ασφαλείας για την προστασία των προϊόντων της.
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (διεθνής όμιλο με 36 χωρών μέλη που παρέχει αναλύσεις και συστάσεις πολιτικής) που αναλύει η New York Times, το 3,3% του παγκόσμιου εμπορίου, αντιπροσωπεύει την πώληση πλαστών προϊόντων. Στις ΗΠΑ το 2018, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων η αξία των κατασχεθέντων αγαθών ανέρχεται στα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο καφές είναι ένας “κοινός στόχος” ανάμεσα στις άπατες του εμπορίου, γεγονός που αποδίδεται στη μείωση παραγωγής κόκκων καφέ χάρη στην κακή συγκομιδή σε ορισμένους βασικούς παραγωγούς όπως η Βραζιλία, το Βιετνάμ και η Αιθιοπία.
Στα παραδείγματα επίσης παραποιημένων καφέδων, συμπεριλαμβάνεται ένα περιστατικό του 2015 στο Βιετνάμ, που αφορά προϊόν που ενώ είχε τα χαρακτηριστικά καφέ (χρώμα, οσμή), μετά από ανάλυση αποδείχθηκε ότι περιείχε τοξικά βαρέα μέταλλα.