Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
25.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ασφάλεια Τροφίμων: Έρευνα για τις απόψεις των χρηστών των social media

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΑσφάλεια Τροφίμων: Έρευνα για τις απόψεις των χρηστών των social media
spot_img

Νέα μελέτη τονίζει την αύξηση της ευαισθητοποίησης των χρηστών social media για την ασφάλεια τροφίμων

Το ενδιαφέρον των χρηστών κοινωνικών δικτύων για την ασφάλεια των τροφίμων μελέτησαν ερευνητές μέσα από τεχνικές ανάλυσης κοινωνικών δικτύων. Με πάνω από 1 δις χρήστες μόνο στην Κίνα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει ένα σημαντικό μέσο για το ευρύ κοινό ώστε να εκφράζει τις στάσεις και τις απόψεις του και να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διάδοση της κοινής γνώμης.

- Advertisement -

Με την εμφάνιση του Covid-19 αλλά και πολλών άλλων ασθενειών που προέρχονται από ανθυγιεινά ή μολυσμένα τρόφιμα, η ασφάλεια των τροφίμων έχει γίνει ένα σημαντικό ζήτημα στη σημερινή κοινωνία και αποτελεί μείζον θέμα συζήτησης. Πολλοί άνθρωποι έχουν στραφεί σε διαδικτυακά φόρουμ για να βρουν απαντήσεις σε απορίες τους σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Το ποια είναι αυτά τα θέματα ενδιαφέροντος για τους χρήστες και τα συναισθήματα που τους προκαλούν ανέλυσε νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods.

Οι ερευνητές υιοθέτησαν τεχνικές από τη γλωσσική επεξεργασία και την ανάλυση κοινωνικών δικτύων για να μελετήσουν τις απόψεις του κοινού και χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα και αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν τα συμπεριφορικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά των χρηστών της online κοινότητας. Το υλικό συλλέχθηκε από την πλατφόρμα Zhihu, όπου χρήστες θέτουν ερωτήσεις και άλλοι απαντούν, για το διάστημα 2020-2022.

Τα «hot topics» που εντοπίστηκαν από την έρευνα μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:

1) Ζητήματα ασφάλειας των τροφίμων που έχουν προβληθεί από τα μέσα ενημέρωσης, όπως το σκάνδαλο με το κινεζικό λάχανο τουρσί Laotan και το γάλα Weidendorf

2) Άρθρα για την ασφάλεια των τροφίμων, όπως π.χ. για τη διάρκεια ζωής των προϊόντων και το μαγειρικό λάδι

3) Ζητήματα ασφάλειας τροφίμων που αντιμετωπίζονται στην καθημερινή ζωή των διαδικτυακών χρηστών, όπως η έλλειψη υγιεινής των συστατικών που χρησιμοποιούνται σε φαγητά και εστιατόρια, και η δυσκολία που οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν κατά τη διαπραγμάτευση, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και την προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά τα συναισθήματα που προκαλούν αυτές οι συζητήσεις στους χρήστες, τα συνολικά θετικά και αρνητικά συναισθήματα των χρηστών είναι σχεδόν ίσα, με το 48% των χρηστών να έχουν αρνητική συναισθηματική κατάσταση και το 52% των χρηστών να έχουν θετική. Τα θετικά συναισθήματα σχετίζονται κυρίως με την αποκάλυψη σκανδάλων από τα μέσα ενημέρωσης για υποθέσεις τροφίμων, ενώ τα αρνητικά έχουν να κάνουν με τα παράπονα των χρηστών απέναντι σε εστιατόρια. Άλλο ένα εύρημα της μελέτης καταδεικνύει το ότι τα περισσότερα θέματα ασφάλειας τροφίμων που συζητούνται στο Zhihu προσελκύουν χρήστες από συναφείς τομείς απασχόλησης.

Συμπερασματικά, η έρευνα αποδεικνύει ότι η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για την ασφάλεια των τροφίμων και για τα δικαιώματά τους ενισχύονται. Με την ανάπτυξη της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, οι καταναλωτές έχουν πλέον μεγαλύτερη επίγνωση των δικαιωμάτων τους και απαιτούν διαφάνεια και ειλικρίνεια από τους επαγγελματίες της βιομηχανίας τροφίμων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα