Κίνδυνος για την επιβίωση του άγριου σολομού.
Χιλιάδες ψάρια που καλλιεργούνται στο ισλανδικό ιχθυοτροφείο, Patreksfjörður που ανήκει στην Arctic Fish, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκτροφής σολομού της χώρας, άγνωστο πως, διέφυγαν θέτοντας σε κίνδυνο τον πληθυσμό άγριου σολομού της περιοχής. Οι «δραπέτες» έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 32 ποταμούς στη βορειοδυτική Ισλανδία, σύμφωνα με τον Guardian. Η αστυνομία της Ισλανδίας ξεκίνησε έρευνα για το εάν η Arctic Fish παραβίασε τους νόμους που διέπουν την ιχθυοκαλλιέργεια. Ειδικοί δύτες, που πληρώνονται από το Arctic Fish, κυνηγούν τους δραπέτες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Στάιν Όβε Τβέιτεν, ο οποίος μαζί με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών εάν κριθεί ένοχος για αμέλεια, ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό. Αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση «απόδρασης» σολομού. Σε μια άλλη εταιρεία εκτροφής σολομού, τη Arnarlax, επιβλήθηκε πρόστιμο 705.000 λιρών επειδή δεν ανέφερε διαφυγή 81.000 ψαριών το 2021.
Οι ψαράδες της περιοχής εντοπίζουν τους σολομούς που έχουν διαφύγει και τους ξεχωρίζουν από τους άγριους καθώς έχουν φθαρμένα βράγχια, κοντές και παραμορφωμένες μύτες και με σκισμένα ή καθόλου πτερύγια. Περιβαλλοντολόγοι και ψαράδες έχουν απευθύνει έκκληση να περιοριστούν τα “ανοιχτά” ιχθυοτροφεία. Το περιστατικό υπογραμμίζει την ανάγκη ρυθμιστικής επανεξέτασης της χρήσης ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς ενώ προσφέρουν μια οικονομική μέθοδο μαζικής παραγωγής ψαριών, οι πιθανές οικολογικές συνέπειες είναι καταστροφικές.
Πρόκειται για περιβαλλοντική καταστροφή. Αν αναπαραχθούν, ο σολομός θα χάσει την ικανότητά του να επιβιώσει στη φύση, λένε οι ειδικοί. Πράγματι, μελέτες έχουν δείξει ότι η διασταύρωση μεταξύ εκτρεφόμενων και άγριων ψαριών παράγει απογόνους που ωριμάζουν ταχύτερα και νεότερους, υπονομεύοντας την ικανότητα του είδους να αναπαράγεται στη φύση.