Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χιλιάδες σολομοί διέφυγαν από ιχθυοτροφείο της Ισλανδίας

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΧιλιάδες σολομοί διέφυγαν από ιχθυοτροφείο της Ισλανδίας
spot_img

Κίνδυνος για την επιβίωση του άγριου σολομού.

Χιλιάδες ψάρια που καλλιεργούνται στο ισλανδικό ιχθυοτροφείο, Patreksfjörður που ανήκει στην Arctic Fish, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκτροφής σολομού της χώρας, άγνωστο πως, διέφυγαν θέτοντας σε κίνδυνο τον πληθυσμό άγριου σολομού της περιοχής. Οι «δραπέτες» έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 32 ποταμούς στη βορειοδυτική Ισλανδία, σύμφωνα με τον Guardian. Η αστυνομία της Ισλανδίας ξεκίνησε έρευνα για το εάν η Arctic Fish παραβίασε τους νόμους που διέπουν την ιχθυοκαλλιέργεια. Ειδικοί δύτες, που πληρώνονται από το Arctic Fish, κυνηγούν τους δραπέτες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Στάιν Όβε Τβέιτεν, ο οποίος μαζί με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών εάν κριθεί ένοχος για αμέλεια, ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό. Αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση «απόδρασης» σολομού. Σε μια άλλη εταιρεία εκτροφής σολομού, τη Arnarlax, επιβλήθηκε πρόστιμο 705.000 λιρών επειδή δεν ανέφερε διαφυγή 81.000 ψαριών το 2021.

- Advertisement -

Οι ψαράδες της περιοχής εντοπίζουν τους σολομούς που έχουν διαφύγει και τους ξεχωρίζουν από τους άγριους καθώς έχουν φθαρμένα βράγχια, κοντές και παραμορφωμένες μύτες και με σκισμένα ή καθόλου πτερύγια. Περιβαλλοντολόγοι και ψαράδες έχουν απευθύνει έκκληση να περιοριστούν τα “ανοιχτά” ιχθυοτροφεία. Το περιστατικό υπογραμμίζει την ανάγκη ρυθμιστικής επανεξέτασης της χρήσης ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς ενώ προσφέρουν μια οικονομική μέθοδο μαζικής παραγωγής ψαριών, οι πιθανές οικολογικές συνέπειες είναι καταστροφικές.

Πρόκειται για περιβαλλοντική καταστροφή. Αν αναπαραχθούν, ο σολομός θα χάσει την ικανότητά του να επιβιώσει στη φύση, λένε οι ειδικοί. Πράγματι, μελέτες έχουν δείξει ότι η διασταύρωση μεταξύ εκτρεφόμενων και άγριων ψαριών παράγει απογόνους που ωριμάζουν ταχύτερα και νεότερους, υπονομεύοντας την ικανότητα του είδους να αναπαράγεται στη φύση.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα