Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διεθνή: Πρόστιμο πάνω από 75.000€ σε υπεύθυνο επιχείρησης τροφίμων

ΑρχικήPicksNews LineΔιεθνή: Πρόστιμο πάνω από 75.000€ σε υπεύθυνο επιχείρησης τροφίμων
spot_img

Ο πρώην υπεύθυνος μιας επιχείρησης κρεοπωλείου καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 25.000 λιρών συν 40.000 λίρες σε έξοδα (συνολικά περίπου 77.857€) μετά από ένα ξέσπασμα Listeria που συνδέεται με τις εγκαταστάσεις του στο Μάνσφιλντ Γούντχαουζ και έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Στον Robert Bowring, 58 ετών, των Bowring Butchers, απαγορεύτηκε επίσης να διαχειρίζεται οποιαδήποτε επιχείρηση τροφίμων στο μέλλον, αφού καταδικάστηκε στο Δικαστήριο του Νότιγχαμ στις 22 Φεβρουαρίου 2022. Η συγκεκριμένη εντολή θα τον εμποδίσει να διαχειρίζεται τις διαδικασίες τροφίμων και την παραγωγή τροφίμων, αλλά θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να κάνει εργασίες όπως η πραγματοποίηση παραδόσεων.

Ο Bowring είχε παραδεχθεί και τις οκτώ κατηγορίες για την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων στο δικαστήριο πέρυσι, αλλά η ποινή καθυστέρησε μέχρι τώρα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο του Μάνσφιλντ άσκησε δίωξη στον Robert Bowring, μετά από έρευνα της αρμόδιας ομάδας περιβαλλοντικής υγείας, αφού διαπίστωσε την παρουσία Listeria monocytogenes σε μαγειρεμένα προϊόντα κρέατος και σε εξοπλισμό παραγωγής τροφίμων στις εγκαταστάσεις της High Street, Mansfield Woodhouse. Παρατηρήθηκαν επίσης διάφορες μη ασφαλείς πρακτικές παραγωγής τροφίμων. Ο ίδιος ήταν ο ιδιοκτήτης και εγγεγραμμένος διαχειριστής τροφίμων της επιχείρησης κατά τον χρόνο της έρευνας τον Απρίλιο του 2019.

Οι οκτώ κατηγορίες που ασκήθηκαν σύμφωνα με τους κανονισμούς για την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων στην Αγγλία του 2013 ήταν ότι:

  • διατίθενται στην αγορά μη ασφαλή τρόφιμα με ανεπαρκείς διαδικασίες παραγωγής και ημερομηνίες «use by».
  • δεν συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή, η μεταποίηση και η διανομή τροφίμων προστατεύονταν από τη μόλυνση που ενδέχεται να καταστήσει τα τρόφιμα ακατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
  • απέτυχε να θεσπίσει και να διατηρήσει μόνιμες διαδικασίες με βάση τις αποδεκτές αρχές υγιεινής των τροφίμων.
  • δεν διατήρησε τις εγκαταστάσεις καθαρές και συντηρημένες σε καλή κατάσταση επισκευής και κατάστασης.
  • δεν κατόρθωσε να καθαρίσει αποτελεσματικά και επαρκώς και, όπου είναι αναγκαίο, να απολυμάνει όλα τα αντικείμενα, τα εξαρτήματα και τον εξοπλισμό με τον οποίο έρχονται σε επαφή τα τρόφιμα.
  • δεν διασφάλισε ότι οι χειριστές τροφίμων εποπτεύονταν και εκπαιδεύονταν σε θέματα υγιεινής των τροφίμων.
  • δεν διασφάλισε ότι τα παραγόμενα τρόφιμα συμμορφώνονταν με τους μικροβιολογικούς κανονισμούς.
  • δεν διενήργησαν μελέτες για τη διερεύνηση της συμμόρφωσης με τα μικροβιολογικά κριτήρια καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους.

Κατά την καταδίκη, ο δικηγόρος Tim Pole εξ ονόματος του συμβουλίου, δήλωσε: «Είχαν επισημανθεί πολλές από τις ελλείψεις σε προηγούμενες επιθεωρήσεις και ωστόσο υπήρξε αποτυχία αντιμετώπισης αυτών των ελλείψεων και συμμόρφωσης με το νόμο, με τρόπο που μπορεί να περιγραφεί σωστά ως κατάφωρος.

“Υπήρχε προφανής και υψηλός κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης μεταξύ περιοχών ακατέργαστων και μαγειρεμένων προϊόντων. Φαίνεται ότι υπήρξε σκόπιμη προσπάθεια συγκάλυψης της αποτυχίας ακριβούς καταγραφής των ημερομηνιών ανάλωσης και υπήρξε σκόπιμη προσπάθεια παραπλάνησης του κοινού σχετικά με τα ζητήματα που αντιμετώπισε η επιχείρηση”.

Το συμβούλιο ξεκίνησε την έρευνά του στις 2 Απριλίου 2019, αφού ενημερώθηκε από την PHE East Midlands (νυν UKHSA) ότι η αλληλουχία γονιδιώματος είχε συνδέσει δύο περιπτώσεις λιστερίωσης. Η ύποπτη πηγή ήταν το Bowring Butchers και, ειδικότερα, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με το βόειο κρέας σε κατσαρόλα.

Από την επιθεώρηση των χώρων αποκαλύφθηκαν οι ακόλουθοι κίνδυνοι που ενείχαν επικινδυνότητα:

  • Η διασταυρούμενη μόλυνση δεν ελεγχόταν επαρκώς μεταξύ των χώρων προετοιμασίας των πρώτων υλών και έτοιμων για κατανάλωση τροφίμων.
  • Το κιγκλίδωμα των σκαλοπατιών μεταξύ των δύο περιοχών χρησιμοποιήθηκε τόσο από το προσωπικό που προετοίμαζε ωμό κρέας όσο και από το προσωπικό που προετοίμαζε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, παρουσιάζοντας προφανή κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης.
  • Μόλις παρήχθη, δόθηκε στο βόειο κρέας κατσαρόλας μια διάρκεια ζωής επτά ημερών, χωρίς ποτέ να έχουν παραχθεί αρχεία για την υποστήριξη αυτής της διάρκειας ζωής.
  • Οι αστυνομικοί βρήκαν βρωμιά στον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε στην παραγωγή του βοείου κρέατος κατσαρόλας.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε αρχείο για το πότε είχαν παραχθεί διάφορα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα και πολλά δεν είχαν επισημανθεί με ημερομηνία λήξης. Οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν ότι οι ημερομηνίες παραγωγής καταγράφηκαν σε ένα μαύρο βιβλίο που κρατήθηκε πίσω από τον πάγκο, αλλά το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι αυτό το βιβλίο δεν βρέθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Παρά το γεγονός ότι το συμβούλιο συνέστησε να κλείσει το κατάστημα για ένα καλό καθαρισμό, εξακολουθούσε να δουλεύει κανονικά την επόμενη μέρα. Το κατάστημα έκλεισε στις 26 Απριλίου 2019, όταν ο Robert Bowring υπέγραψε συμφωνία οικειοθελούς κλεισίματος.

Οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν ότι μια ποσότητα μαγειρεμένου κρέατος σε φέτες είχε πωληθεί στις 24 και 25 Απριλίου και ότι δύο οίκοι ευγηρίας – το Thistle Hill Hall, το Mansfield Woodhouse και το Sherwood Grange, Edwinstowe, είχαν εφοδιαστεί με κρέας στις 24 Απριλίου.

Το δικαστήριο ενημερώθηκε για το θάνατο της Καθλίν Φέργκιουσον, η οποία είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο αφού αρρώστησε. Βρέθηκαν βακτήρια Listeria σε ένα δείγμα αίματός της , το οποίο επιβεβαίωσε τη διάγνωση της λιστερίωσης αν και η αιτία θανάτου της καταγράφηκε ως καρδιακή νόσος. Το προφίλ DNA αποκάλυψε ότι τα βακτήρια που βρέθηκαν στο αίμα της Καθλίν ήταν από την ίδια κοινή πηγή με αυτά που βρέθηκαν σε δείγματα που ελήφθησαν στις εγκαταστάσεις του Bowring, όπου η Καθλίν ήταν τακτικός πελάτης.

Αφού τα αποτελέσματα των δοκιμών επιβεβαίωσαν τη μόλυνση, το κατάστημα συμβουλεύτηκε να ανακαλέσει οικειοθελώς όλα τα μαγειρεμένα κρέατα σε φέτες και το μοσχάρι κατσαρόλας. Τους είπαν ότι η ειδοποίηση ανάκλησης προϊόντος έπρεπε να εμφανιστεί στο χώρο της εγκατάστασης και ότι θα πρέπει να γίνει δήλωση στη σελίδα του καταστήματος στο Facebook, συμβουλεύοντας τους πελάτες να μην καταναλώνουν κανένα από τα επηρεαζόμενα προϊόντα. Οι υπάλληλοι του Συμβουλίου δεν βρήκαν καμία ειδοποίηση ανάκλησης προϊόντος και μια παραπλανητική ειδοποίηση στην πόρτα του καταστήματος που υποδηλώνει ότι το κλείσιμο οφειλόταν σε “έκτακτα ηλεκτρικά ζητήματα και ζητήματα συντήρησης”. Ως αποτέλεσμα των παραπλανητικών πληροφοριών στη σελίδα της εταιρείας στο Facebook, η ανακοίνωση δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του συμβουλίου και στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης.

Επετράπη να ανοίξουν ξανά οι εγκαταστάσεις για την πώληση προϊόντων νωπού κρέατος στις 7 Μαΐου 2019, αφού τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας έδειξαν ότι ο καθαρισμός ήταν αποτελεσματικός. Η παραγωγή και η πώληση έτοιμων προς κατανάλωση προϊόντων όμως δεν επιτρεπόταν έως ότου οι αξιωματικοί έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα ελέγχου.

Η δικηγόρος Τζούλια Κέντρικ, είπε ότι ο Bowring ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για ό,τι συνέβη. Είπε ότι ήταν συντετριμμένος και ζήτησε ειλικρινά συγγνώμη.
Ανάμεσα στις διορθωτικές ενέργειες που αναφέρθηκαν, μερικές ήταν πως είχε διοριστεί σύμβουλος, είχε γίνει πλήρης ανακαίνιση των χώρων, το προσωπικό είχε εκπαιδευτεί και είχαν τεθεί σε εφαρμογή νέες διαδικασίες και διαδικασίες. Επίσης ο Bowring είχε αποσυρθεί από την λειτουργία της επιχείρησης, την οποία είχε παραδώσει στα παιδιά του.

Το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι το κατάστημα Mansfield Woodhouse έχει τρέχουσα βαθμολογία υγιεινής τροφίμων 4. Οι αναφορές ως προς τον χαρακτήρα του, περιέγραψαν τον Robert Bowring ως έναν ευγενικό, τρυφερό, γενναιόδωρο οικογενειάρχη που είχε ισχυρή εργασιακή ηθική, καθώς και ανιδιοτέλεια, ειλικρίνεια και ακεραιότητα.

Κατά την ανακοίνωση της ποινής, ο δικαστής Godsmark QC δήλωσε ότι αν και η κ. Φέργκιουσον πέθανε με και όχι από λιστερίωση, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι δυνητικά σοβαρές, ιδιαίτερα για ευάλωτους και ηλικιωμένους ανθρώπους σε οίκους ευγηρίας. Πρόσθεσε όμως ότι ο Bowring δεν ήταν κακός άνθρωπος και δεν είχε βάλει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια

Ο Cllr Marion Bradshaw, Κάτοχος Χαρτοφυλακίου για Ασφαλέστερες Κοινότητες, Στέγαση και Ευημερία, δήλωσε: “Η υπόθεση αυτή χρησιμεύει ως υπενθύμιση στις επιχειρήσεις τροφίμων ότι έχουν νομική υποχρέωση να ακολουθούν το νόμο περί υγιεινής των τροφίμων και θα επιδιώκουμε πάντα να λαμβάνουμε μέτρα επιβολής όταν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία“.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα