Το δελτίο τύπου του Συμβουλίου της ΕΕ για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή.
Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε στις 16 Δεκεμβρίου 2024, τα συμπεράσματά του σχετικά με την «Ενίσχυση της στήριξης της Ομάδας Ευρώπη για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή», σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο τύπου.
Στο πλαίσιο των πρωτοφανών επιπέδων επισιτιστικής ανασφάλειας, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε στις 16 Δεκεμβρίου 2024 τα συμπεράσματά του με θέμα «Ενίσχυση της στήριξης της Ομάδας Ευρώπη για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή». Τα συμπεράσματα παρέχουν ένα στρατηγικό πλαίσιο δράσης για την εξάλειψη της πείνας και όλων των μορφών υποσιτισμού κατά μήκος των τεσσάρων πυλώνων: αλληλεγγύη, παραγωγή, εμπόριο και πολυμέρεια. Αντανακλούν επίσης τη δέσμευση της ΕΕ να διασφαλίσει ότι οι εσωτερικές και οι εξωτερικές πολιτικές είναι συνεκτικές, με βάση τις αξίες της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.
Αναγνωρίζοντας ότι η επισιτιστική ανασφάλεια προκαλείται από τις σύνθετες επιπτώσεις των οικονομικών κλυδωνισμών, των ακραίων καιρικών συνθηκών και της εξάντλησης των φυσικών πόρων, η ΕΕ τάσσεται υπέρ μιας πολυτομεακής και πολυμερούς στρατηγικής που βασίζεται σε ισχυρή συνεργασία με πολυμερείς εταίρους. Δεσμεύεται επίσης να αντιμετωπίσει το κενό χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας και να προωθήσει τη μετατροπή προς τη βιώσιμη γεωργία και τα βιώσιμα επισιτιστικά συστήματα.
Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο καταδικάζει έντονα την οπλοποίηση των τροφίμων και τη χρήση της πείνας ως μέθοδο πολέμου. Υπενθυμίζει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που προκλήθηκαν από την εσκεμμένη καταστροφή της ουκρανικής γεωργικής υποδομής, καθώς και λιμένων, αποθηκευτικών και εξαγωγικών εγκαταστάσεων, μαζί με επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που μετέφεραν ουκρανικά σιτηρά.
Το Συμβούλιο επαινεί περαιτέρω τις προσπάθειες της Ουκρανίας για τη διασφάλιση της γεωργικής παραγωγής και των εξαγωγών και επαναβεβαιώνει την αμέριστη υποστήριξή του προς την Ουκρανία για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
Όσον αφορά την κατάσταση στη Γάζα και το Σουδάν, το Συμβούλιο παροτρύνει για άμεση κατάπαυση του πυρός και ζητεί πλήρη, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια σε κλίμακα, υπενθυμίζοντας ότι όλα τα μέρη σε ένοπλες συγκρούσεις έχουν την υποχρέωση να επιτρέπουν την παροχή επισιτιστικής βοήθειας στους αμάχους που έχουν ανάγκη.