Η EFRA προειδοποιεί ότι καθημερινά φορτηγά με παράνομο και μη ψυγμένο κρέας εισέρχονται στη χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο καταναλωτές και αγορές, ενώ οι υφιστάμενοι έλεγχοι στα λιμάνια θεωρούνται ανεπαρκείς
Η Βρετανία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση ασφάλειας τροφίμων στην ιστορία της μετά από το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου που βαπτιζόταν βόειο το 2013, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (EFRA) για τη λαθραία εισαγωγή κρέατος. Οι επιθεωρητές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα δημόσια στοιχεία για την έκταση και τη φύση του παράνομου κρέατος που εισέρχεται στη χώρα, ούτε για τον τελικό του προορισμό.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι απάντησε η μεγάλη ελληνική εταιρεία για το ξένο σώμα στα κατεψυγμένα λαχανικά μετά το δημοσίευμα του cibum
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αποσύρεται ελληνική και άλλες σαλάτες από τα ψυγεία μεγάλου σούπερ μάρκετ – Ένοχα τα αγγούρια που είναι τίγκα στα φυτοφάρμακα!
Το παράνομο κρέας αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς οι συνθήκες σφαγής, χειρισμού και αποθήκευσης είναι αγνώστου προέλευσης και μη ρυθμιζόμενες, αυξάνοντας την πιθανότητα παρουσίας βακτηρίων, ιών και παρασίτων που προκαλούν ασθένειες. Η Επιτροπή προειδοποιεί ότι αυτό το κρέας μπορεί να φτάσει σε καταστήματα, αγορές, εστιατόρια και τραπέζια καταναλωτών, ενώ η Βρετανία έχει αποφύγει σοβαρό ξέσπασμα νόσου περισσότερο λόγω τύχης παρά λόγω συστημικού ελέγχου.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρώτη φορά: Τα παχύσαρκα παιδιά σχολικής ηλικίας παγκοσμίως είναι περισσότερα από αυτά που υποσιτίζονται – Η θέση της Ελλάδας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κρατικοί έλεγχοι εντόπισαν σαλμονέλα σε χαλβά – Άμεση ανάκληση
Σύμφωνα με την αναφορά, οι λαθραίες εισαγωγές αυξάνονται επί σειρά ετών. Το 2024, 235 τόνοι προϊόντων ζωικής προέλευσης κατασχέθηκαν από 2.600 περιστατικά. Η ζήτηση παραμένει υψηλή λόγω χαμηλής τιμής. Κατά την επίσκεψή της στο Λιμάνι του Ντόβερ τον Μάρτιο, η Επιτροπή διαπίστωσε ανεπαρκείς υποδομές για επιθεωρήσεις και απολύμανση, ενώ ένας έλεγχος σε φορτηγό με κρέας από Μολδαβία (οδηγός Ρουμάνος) έδειξε ότι το προϊόν είχε διανύσει πάνω από 1.000 μίλια από την Ανατολική Ευρώπη.
Ο επικεφαλής της EFRA, Alistair Carmichael, δήλωσε: “Κάθε μέρα φορτηγά γεμάτα με μη δηλωμένο, ανθυγιεινό και μη ψυγμένο κρέας περνούν από τα λιμάνια μας προς διανομή και πώληση. Η Βρετανία βρίσκεται σε σοβαρή κρίση ασφάλειας τροφίμων, και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση.”
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνο βακτήριο μόλυνε ολόκληρη μονάδα παραγωγής τυριών και οδήγησε σε μαζική ανάκληση – Το παρόδοξο με τη διαχείριση των παραπόνων
Η Επιτροπή καλεί σε εθνική taskforce για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου προϊόντων ζωικής προέλευσης, σε συνεργασία με το National Food Crime Unit, τις αρχές τροφίμων Σκωτίας, τις λιμενικές υπηρεσίες και τις τοπικές αρχές, με στόχο να δημιουργηθεί στρατηγική μέχρι τον Ιανουάριο του 2026. Επιπλέον, προτείνεται η επιβολή προστίμων και ποινών σε επαναλαμβανόμενους παραβάτες ως μέτρο αποτροπής.
Ο Tony Baldock, μέλος του Chartered Institute of Environmental Health και πρόεδρος του Association of Port Health Authorities, τόνισε ότι οι ειδικοί περιβαλλοντικής υγείας είναι ιδιαίτερα κατάλληλοι για την ταυτοποίηση και πρόληψη αυτών των παράνομων δραστηριοτήτων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού για ελέγχους τόσο στα σύνορα όσο και στις κοινότητες.
Η αναφορά καταδεικνύει ότι, χωρίς άμεση δράση και σαφείς στρατηγικές, η Βρετανία κινδυνεύει σοβαρά για ξεσπάσματα νόσων από παράνομα εισαγόμενο κρέας, ενώ η τρέχουσα κατάσταση δείχνει περιορισμένο δίκτυο πληροφοριών και ανεπαρκή δυνατότητα εφαρμογής νόμων στα λιμάνια και τις αγορές.