Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
22.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Pepsi: Tέλος το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ποικιλία πατάτας των Lay’s

ΑρχικήΝέαΔιεθνήPepsi: Tέλος το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ποικιλία πατάτας των Lay's
spot_img

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί απέρριψε την έφεση της PepsiCo κατά της ανάκλησης του διπλώματος ευρεσιτεχνίας για ποικιλία πατάτας.

Ανάκληση ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας της PepsiCo διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί, απορρίπτοντας την έφεση που έκανε η εταιρεία σε προηγούμενη αντίστοιχη απόφαση.

- Advertisement -

Το δίπλωμα της  PepsiCo αφορούσε  μια ποικιλία πατάτας που καλλιεργούνταν αποκλειστικά για τα δημοφιλή πατατάκια Lay’s της εταιρείας, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η Αρχή Προστασίας Φυτικών Ποικιλιών και Δικαιωμάτων των Αγροτών (PPVFR) το 2021 ανακάλεσε την πνευματική προστασία που χορηγήθηκε στην ποικιλία πατάτας FC5 της PepsiCo, λέγοντας ότι οι κανόνες της Ινδίας δεν επιτρέπουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ποικιλίες σπόρων, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Economic Times India.

Το θέμα τέθηκε στην προσοχή της Αρχής από μια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των αγροτών ονόματι Kavitha Kuruganti, η οποία υποστήριξε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να διεκδικήσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια ποικιλία σπόρων.

Από την πλευρά της, η PepsiCo υπέβαλε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί κατά της ανάκλησης του διπλώματος ευρεσιτεχνίας της, η οποία απορρίφθηκε. Σε αυτή τη φάση, η πολυεθνική επανεξετάζει την απόφαση προτού προχωρήσει σε κάποια κίνηση.

Η Pepsi  ίδρυσε το πρώτο της εργοστάσιο για τα πατατάκια της στην Ινδία το 1989 και προμηθεύει την ποικιλία σπόρων FC5 σε μια ομάδα αγροτών που με τη σειρά τους πωλούν τα προϊόντα τους στην εταιρεία σε σταθερή τιμή. Η πολυεθνική αναψυκτικών και σνακ υποστηρίζει ότι κατέχει αποκλειστικότητα στην ανάπτυξη της ποικιλίας πατάτας από το 2016, είδος το οποίο έχει λιγότερη υγρασία που απαιτείται για την παρασκευή σνακ όπως πατατάκια.

Μάλιστα, ήταν τόσο προστατευτική για την ποικιλία FC5 που το 2019 μήνυσε ορισμένους Ινδούς αγρότες για παραβίαση της πατέντας της, επειδή καλλιεργούσαν ο συγκεκριμένο είδος, μήνυση που βέβαια απέσυρε μετά από λίγους μήνες.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα