Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Poisoned: The Dirty Truth About Your Food”: Τι δεν ειπώθηκε στο ντοκιμαντέρ του Netflix

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων"Poisoned: The Dirty Truth About Your Food”: Τι δεν ειπώθηκε στο ντοκιμαντέρ του Netflix
spot_img

Ο πρώην αναπληρωτής επίτροπος του FDA, επισημαίνει μια μεγάλη παράληψη.

    Στο ντοκιμαντέρ του Netflix «Poisoned: The Dirty Truth About Your Food», (που αν δεν το έχετε δει αξίζει να το δείτε), αποκαλύπτει το πως, τόσο η αδυναμία λήψης αποφάσεων όσο και εντοπισμού των κενών όσον αφορά την ασφάλεια τροφίμων, άφησε τους καταναλωτές ευάλωτους στο πέρασμα των χρόνων. Σημαντικότερη αναφορά, το θανατηφόρο ξέσπασμα του Jack in the Box E. coli πριν 30 χρόνια, που επηρέασε 732 άτομα και στοίχισε τη ζωή σε 4 παιδιά και βρέφη. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει εκτός από ιστορίες των θυμάτων τροφικών δηλητηριάσεων, και την εξέλιξη του συστήματος τροφίμων. 

   Σε συνέντευξη που παραχώρησε το IST, o πρώην αναπληρωτής επίτροπος του FDA, Frank Yiannas, εξυμνεί την αμεσότητα του ντοκιμαντέρ, ωστόσο επισημαίνει μια μεγάλη παράληψη, την αδυναμία προτάσεων για πρόληψη. Όπως ο ίδιος τονίζει, η παραγωγή του Netflix κάνει εξαιρετική δουλειά καθώς μεταφέρει την αλήθεια για τις τραγικές και θανατηφόρες συνέπειες των τροφιμογενών ασθενειών. Κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπολογίζονται 48 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών, ένας αριθμός που αντικατοπτρίζει τόσο τα ίδια άτομα τόσο και τους οικείους τους.

Ο Yiannas, σημειώνει πως τα στοιχεία αυτά φαίνεται να τα λαμβάνει σοβαρά υπόψην του το ντοκιμαντέρ, αφού επισημαίνει με ακρίβεια ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλές τροφιμογενείς ασθένειες στη χώρα και δεν αποτυγχάνει να αναφερθεί στην ανάγκη μεγαλύτερης προσπάθειας και επένδυσης τόσο από τη βιομηχανία όσο και από κυβερνητικούς αξιωματούχους στην πρόληψη. “Ωστόσο, για όλα όσα το Poisoned έκανε σωστά, λείπουν λεπτομέρειες που θα ήθελα να είχαν συμπεριληφθεί”, υπογραμμίζει.

   Ο ίδιος επικροτεί την αναφορά στα περιστατικά του παρελθόντος που έκανε η ταινία, καθώς από το παρελθόν μαθαίνουμε, όπως λέει, ωστόσο τονίζει πως δεν αναγνώρισε την τεράστια πρόοδο που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, σε μεγάλο βαθμό λόγω των εξελίξεων της επιστήμης. Καθώς όμως τροφιμογενή παθογόνα συνεχώς εξελίσσονται, τονίζει την ανάγκη εστίασης στην πρόληψη ώστε το σύστημα τροφίμων να ακολουθεί τα γεγονότα. “Η ταινία απεικονίζει αποτυχίες στην ασφάλεια των τροφίμων τόσο από την πλευρά της βιομηχανίας όσο και από την κυβέρνηση”. Ωστόσο επικαλούμενος τις προσωπικές του εμπειρίες όταν βρισκόταν στον FDA, τονίζει πως το ντοκιμαντέρ έχασε την ευκαιρία να αναφέρει ότι οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις γίνονται μέσω της δημόσιας και ιδιωτικής συνεργασίας. 

    Καταλήγει πως “Το Poisoned υπαινίχθηκε τον κατακερματισμένο χαρακτήρα του ρυθμιστικού συστήματος εποπτείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αμέλησε να προσφέρει ή να τονίσει λύσεις”. “Επιθυμία μου είναι το Poisoned να οδηγήσει σε μεγαλύτερες, βαθύτερες, κρίσιμες συζητήσεις για την ασφάλεια του εφοδιασμού μας σε τρόφιμα και να ωθήσει μεγαλύτερες επενδύσεις στην προστασία…. Και ίσως τελικά να οδηγήσει στο Poisoned 2: The Truth About the Safety of Food Your … and Everything That’s Being Done About It”, καταλήγει.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο