Τι προβλέπουν τα νέα σχέδια του USDA.
Σχέδια για περιορισμό της σαλμονέλας στα προϊόντα πουλερικών στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Γεωργίας (USDA), μια πρόταση που σύμφωνα με αξιωματούχους θα κρατήσει το μολυσμένο κρέας από τα ράφια των καταστημάτων και θα οδηγήσει σε λιγότερες ασθένειες. Όπως αναφέρει το AP News, σύμφωνα με τον προτεινόμενο νέο κανόνα, οι εταιρείες πουλερικών θα πρέπει να διατηρούν τα επίπεδα σαλμονέλας κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο και να ελέγχουν την παρουσία έξι ιδιαίτερα νοσηρών μορφών του βακτηρίου, τρεις που βρίσκονται στη γαλοπούλα και τρεις στο κοτόπουλο. Εάν τα βακτήρια υπερβαίνουν το προτεινόμενο πρότυπο και εντοπιστεί κάποιο από αυτά τα στελέχη, τα πουλερικά δεν θα μπορούσαν να πωληθούν και θα υπόκεινται σε ανάκληση.
Η βιομηχανία πουλερικών έχει σημειώσει πρόοδο στη μείωση της ποσότητας σαλμονέλας στα προϊόντα της τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, δήλωσε ο Δρ. Emilio Esteban, υφυπουργός για την ασφάλεια των τροφίμων του USDA. «Ωστόσο, δεν υπήρξε παρόμοια μείωση στον αριθμό των ασθενειών στους ανθρώπους», είπε.
Σύμφωνα με την πρόταση, οι εταιρείες πουλερικών θα πρέπει επίσης να καταρτίσουν προγράμματα παρακολούθησης που θα εντοπίζουν τη μόλυνση σε όλο το σύστημα σφαγής. Η πρόταση περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση της πιθανότητας εξάπλωσης της σαλμονέλας στα σμήνη πριν από τη συγκομιδή, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού των πτηνών κατά των βακτηρίων.
Ωστόσο το Εθνικό Συμβούλιο Κοτόπουλου, το οποίο ασκεί πιέσεις για τη βιομηχανία κοτόπουλου κρεατοπαραγωγής των ΗΠΑ, αντιτίθεται στις πρόσθετες απαιτήσεις.Η Ashley Peterson, ανώτερος αντιπρόεδρος του ομίλου, αμφισβήτησε εάν η πρόταση είχε «αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά τη δημόσια υγεία» και είπε ότι θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις τιμές. Είπε ότι το συμβούλιο έχει δεσμευτεί για περαιτέρω μείωση της σαλμονέλας και ανυπομονεί να επανεξετάσει την πλήρη πρόταση του USDA.
Ο Martin Bucknavage, επιστήμονας τροφίμων στο Penn State, είπε ότι η παρακολούθηση συγκεκριμένων επιπέδων και τύπων βακτηρίων «δεν είναι εύκολη υπόθεση», ειδικά με τον γρήγορο ρυθμό με τον οποίο τα πουλερικά φτάνουν στα ράφια των καταστημάτων. Αναμένει ότι ο κλάδος θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί και θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να δούμε εάν οι νέες απαιτήσεις επιβραδύνουν πραγματικά τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης.
Το USDA ανέλαβε παρόμοια δράση με τα βακτήρια E. coli το 1994 μετά από θανατηφόρες επιδημίες τροφικής δηλητηρίασης που συνδέονται με τον κιμά και ο αριθμός των σχετικών τροφιμογενών ασθενειών μειώθηκε κατά περισσότερο από 50%. Ο οργανισμός δεν έθεσε όρια στα επίπεδα σαλμονέλας μέχρι τώρα, επειδή δεν υπήρχαν αρκετά καλά εργαλεία και τεχνολογία για την παρακολούθηση των βακτηρίων με αυτόν τον τρόπο, αλλά τώρα “ήρθε η ώρα να αλλάξουμε την προσέγγισή μας”, είπε ο Esteban.