Η εταιρεία τροφίμων North Yorkshire Farm Produce Ltd, η οποία λειτουργεί στη βιομηχανική περιοχή του Riverside στο Ηνωμένο Βασίλειο, έλαβε εντολή απαγόρευσης έκτακτης ανάγκης για την υγιεινή στο ειρηνοδικείο του Teesside την Τρίτη 19 Οκτωβρίου.
Ο αξιωματικός περιβαλλοντικής υγείας του συμβουλίου, Mark Kearns, πίστευε ότι υπήρχε «σημαντικός κίνδυνος μόλυνσης [των τροφίμων] και ασφάλειας» στην περιοχή, γεγονός που θα μπορούσε να «διακινδυνεύσει τη διάθεσή μη ασφαλών τροφίμων στην αγορά».
Ο σύμβουλος επισκέφθηκε την επιχείρηση στις 14 Οκτωβρίου και εξέδωσε ειδοποίηση απαγόρευσης έκτακτης ανάγκης για την υγιεινή λόγω της κατάστασης του ακινήτου, η οποία ίσχυε για τρεις ημέρες. Όμως, η νέα αυτή εντολή από το δικαστήριο ισχύει επ’ αόριστον.
Ο Kearns βρήκε στην εγκατάσταση αποσυντιθέμενα λαχανικά, έντομα στο πάτωμα, βρώμικα δοχεία τροφίμων, σκουπίδια στην αίθουσα παρασκευής τροφίμων, σκουριασμένα και κατεστραμμένα εργαλεία και λιμνάζοντα νερά.
Ο δήμαρχος του Μίντλεσμπρο Andy Preston δήλωσε, σύμφωνα με το TheNorthernEcho: «Γνωρίζω ότι στο Middlesbrough η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων τροφίμων διατηρούν καλή υγιεινή και διασφαλίζουν ότι ακολουθούν τους κανόνες ασφάλειας των τροφίμων. Ως εκ τούτου, είναι σοκαριστικό όταν μια επιχείρηση ενεργεί ανεύθυνα και αποτυγχάνει να εφαρμόσει τη βασική υγιεινή, γεγονός που δεν αφήνει στους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Υγείας του Συμβουλίου άλλη επιλογή, από το να αναλάβουν δράση και να την κλείσουν”.
Η επιχείρηση πρέπει να παραμείνει κλειστή μέχρι να πεισθεί το συμβούλιο ότι οι συνθήκες υγιεινής έχουν βελτιωθεί.
Μιλώντας μετά την έκδοση της διαταγής, η Judith Hedgley, επικεφαλής δημόσιας προστασίας του Middlesbrough, δήλωσε: «Τα τρόφιμα σε όλα τα στάδια της παραγωγής πρέπει να προστατεύονται από κινδύνους μόλυνσης. Αυτό απαιτεί καλά πρότυπα καθαριότητας και αποτελεσματικής διαχείρισης της υγιεινής, τα οποία απουσίαζαν σε αυτή την επιχείρηση.
“Η απόφαση απαγόρευσης που εκδόθηκε από το δικαστήριο θα εμποδίσει οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις ως επιχείρηση τροφίμων, και θα αρθεί μόνο εάν ο ιδιοκτήτης μπορεί να αποδείξει ότι οι εγκαταστάσεις συμμορφώνονται με τους νόμους περί ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων”.