Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δισφαινόλη Α (BPA) σε συσκευασίες τροφίμων: Στο τελικό στάδιο ο νέος κανονισμός της ΕΕ

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΔισφαινόλη Α (BPA) σε συσκευασίες τροφίμων: Στο τελικό στάδιο ο νέος κανονισμός της ΕΕ
spot_img

Περιορισμοί για τη δισφαινόλη Α (BPA) και άλλες δισφαινόλες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η οριστικοποίηση του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού, καθώς στη διαδικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Πείτε την άποψή σας», έχει δημοσιευτεί μία πρωτοβουλία για την απαγόρευση της χρήσης της δισφαινόλης Α σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM), συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών και των επιστρωμένων συσκευασιών.

Αυτό έπεται της δημοσίευσης της γνώμης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία εκφράζει ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία. Στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης κινδύνου , η EFSA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει ανησυχία για την υγεία από την έκθεση σε BPA μέσω της διατροφής» επειδή «οι διατροφικές εκθέσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες υπερέβαιναν την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη(TDI) κατά δύο έως τρεις τάξεις μεγέθους».

Αυτό επιβεβαίωσε και έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον ΕΟΠ, η έκθεση των Ευρωπαίων στη συνθετική χημική ουσία Bisphenol A (BPA), η οποία χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από πλαστικά και μεταλλικά δοχεία τροφίμων έως επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού και σωλήνες πόσιμου νερού, είναι πολύ πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας υγείας, σύμφωνα με ενημερωμένα ερευνητικά δεδομένα. Αυτό ενέχει δυνητικό κίνδυνο για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.

Υπάρχει η δυνατότητα υποβολής παρατηρήσεων μέχρι τις 8/3/2024, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη για την οριστικοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας και την έγκριση του νέου σχεδίου πράξης.  Ο προτεινόμενος Κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα τροποποιήσει τους Κανονισμούς (ΕΕ) 10/2011 & 1895/2005 και θα καταργήσει τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/213.

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13832-BPA-_el

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο