Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ε.Ε.: Παράταση στην ευελιξία των ελέγχων για την ασφάλεια τροφίμων λόγω COVID

ΑρχικήΝέαΕ.Ε.: Παράταση στην ευελιξία των ελέγχων για την ασφάλεια τροφίμων λόγω COVID
spot_img

cibum team


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκτεινε και πάλι τους προσωρινούς κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων σχετικά με τους επίσημους ελέγχους λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Η επικαιροποιημένη νομοθεσία αναφέρει ότι η ευελιξία στους ελέγχους που δίνεται στις χώρες της Ε.Ε. πρέπει να συνεχιστεί, καθώς και τα προβλήματα λόγω COVID είναι πιθανό να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες.

Αξιωματούχοι των κρατών μελών δήλωσαν στην Επιτροπή της ΕΕ ότι η κρίση COVID-19, έχει προκαλέσει ορισμένες σοβαρές δυσκολίες στην εκτέλεση των ελέγχων και άλλων δραστηριοτήτων σε επίσημα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που σχετίζονται με τη μετακίνηση ζώων και αγαθών εντός και εντός της ΕΕ.

Προσωρινά μέτρα έως τον Σεπτέμβριο

Οι κανόνες, οι οποίοι αρχικά τέθηκαν σε ισχύ τον Μάρτιο του 2020, παρατάθηκαν για τέταρτη φορά τον Φεβρουάριο και έπρεπε να λήξουν αυτόν τον μήνα, αλλά τώρα με την νέα παράταση θα διαρκέσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι επίσημοι έλεγχοι διενεργούνται από τις αρχές των χωρών της ΕΕ για να επαληθευτεί ότι οι επιχειρήσεις συμμορφώνονται με τη νομοθεσία για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Προηγουμένως, 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Δανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, των Κάτω Χωρών, της Πολωνίας και της Σουηδίας, ήταν γνωστό ότι εφάρμοσαν την ευελιξία στους ελέγχους η οποία περιλαμβάνει και ελέγχους μέσω διαδικτύου.

Τα ζητήματα περιελάμβαναν την κλινική εξέταση των ζώων, ορισμένους ελέγχους σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, φυτικά προϊόντα και σε τρόφιμα και ζωοτροφές μη ζωικής προέλευσης και δοκιμή δειγμάτων σε επίσημα εργαστήρια.

Πρόγραμμα COVID για προϊόντα που πωλούνται διαδικτυακά

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε για τα ευρήματα από ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης σχετικά με τις διαδικτυακές προσφορές και τη διαφήμιση τροφίμων που σχετίζονται με το COVID-19.

Το 2020, οι εθνικές αρχές διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα προϊόντα που πωλήθηκαν μέσω του Διαδικτύου διαφημίζονταν ότι προσφέρουν άμυνα απέναντι στη λοίμωξη από κοροναϊό. Ένας ισχυρισμός που δεν υποστηρίζεται ακόμη από επιστημονικά στοιχεία. Έτσι, τον Απρίλιο του 2020, η Επιτροπή της ΕΕ κάλεσε τις χώρες να ενισχύσουν την επαγρύπνηση και να προσαρμόσουν τους ελέγχους για να καλύψουν αυτό το θέμα.

Οι κοινοποιημένες εθνικές και διασυνοριακές υποθέσεις δεν έχουν αλλάξει σχεδόν τους τελευταίους μήνες με το σύνολο, στις αρχές Ιουνίου, να ανέρχεται σε 545 εθνικές προειδοποιήσεις και 88 διασυνοριακές. Έχει αναληφθεί δράση σε 500 περιπτώσεις, με τη συνεργασία σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου σε σχεδόν 100 περιπτώσεις. Ο αριθμός των τρεχουσών ερευνών είναι σχεδόν 150.

Η διαφήμιση έχει αφαιρεθεί για περισσότερες από 170 περιπτώσεις, οι ισχυρισμοί υγείας έχουν αφαιρεθεί ή αλλάξει περισσότερες από 220 φορές, έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε σχεδόν 90 περιπτώσεις και έχουν εκδοθεί μερικές διαταγές.

Η Ιταλία έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 200 αναφορές, με τη Γερμανία, την Τσεχική Δημοκρατία, τις Κάτω Χώρες και τη Γαλλία να είναι οι πέντε πρώτες. Τα διαιτητικά τρόφιμα, τα συμπληρώματα και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι η κορυφαία κατηγορία προϊόντων που εμπλέκεται, ενώ πολύ λίγες είναι αυτές που σχετίζονται με παρασκευάσματα κακάου, καφέ και τσάι. βότανα και μπαχαρικά, μέλι και βασιλικό πολτό ή λίπη και έλαια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο