Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EE: Προς απαγόρευση οι σαλάτες σε σακουλάκια στα σουπερμάρκετ!

ΑρχικήΝέαEE: Προς απαγόρευση οι σαλάτες σε σακουλάκια στα σουπερμάρκετ!
spot_img

Οι Ιταλοί αντιδρούν στον νέο κανονισμό της ΕΕ για τις συσκευασίες – Θα απαγορευτούν οι συσκευασίες σαλάτας, τα μικρά καλάθια για φρούτα και τα μεγάλα μπουκάλια κρασιού.

Ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συσκευασίες ενέχει τον κίνδυνο απαγόρευσης από τα ράφια των σουπερμάρκετ, των συσκευασιών σαλάτας (σε σακουλάκια), στα καλαθάκια με φράουλες, ντομάτες και πορτοκάλια, καθώς και για τα μεγάλα μπουκάλια κρασιού (magnum).

Αυτό υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ιταλική Ένωση Αγροτών Coldiretti, απορρίπτοντας ουσιαστικά τον επερχόμενο Ευρωπαϊκό νόμο για τις συσκευασίες, καθώς όπως λέει αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών και όχι μόνο.

Από την αρχή της πρότασης για τον νέο κανονισμό συσκευασίας και απορριμμάτων συσκευασίας (PPWR) που κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2022, οι αντιδράσεις είναι έντονες και κυρίως από τη βιομηχανία συσκευασίας αλλά και κολοσσούς εστίασης όπως η McDonald’s. H McDonald’s και άλλοι βιομηχανικοί όμιλοι έχουν χρηματοδοτήσει τρεις μελέτες , έχουν δημιουργήσει δύο ιστότοπους και έχουν χρηματοδοτήσει πολλά άρθρα που επιτίθενται στη νομοθεσία με το σκεπτικό ότι θα υπονόμευε τις καθαρές μηδενικές φιλοδοξίες της Ευρώπης.

Η θέση της Ιταλικής Coldiretti διατυπώθηκε στα εγκαίνια του Tuttofood στο Μιλάνο, σε ειδική εκδήλωση με τίτλο: “Italian food under attack” ( Τα ιταλικά τρόφιμα δέχονται επίθεση). Η πρόταση κανονισμού για τις συσκευασίες που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την Coldiretti – θα επιβάλλει, μεταξύ άλλων, το τέλος για συσκευασίες μιας χρήσης για φρούτα και λαχανικά, βάρους κάτω του 1,5 κιλού, -που βοηθούν στη μεταφορά και την ακεραιότητα των προϊόντων-, οι οποίες θεωρούνται περιττές και εξομοιώνονται με τα μικρά μπουκάλια σαμπουάν που χρησιμοποιούνται στα ξενοδοχεία.

Μια επιλογή που ανοίγει μια σειρά προβλημάτων, από υγειονομικής άποψης, συντήρησης και σπατάλης, τα οποία θα μπορούσαν να αυξηθούν, όπως και το κόστος για καταναλωτές και παραγωγούς. 

Υπάρχει όμως και ο κίνδυνος αρνητικής επίδρασης στην κατανάλωση – προσθέτει η Coldiretti – όπου διάφορα προϊόντα, – από σαλάτες σε σακούλες έως συσκευασμένα φρούτα – έχουν πλέον εισχωρήσει βαθιά στις συνήθειες των Ιταλών, με τον κίνδυνο να μειώσουν την κατανάλωσή τους, η οποία έχει ήδη μειωθεί κατά 8% για τα φρούτα και 10% για τα λαχανικά το 2022, με επικίνδυνο αντίκτυπο στην υγεία. Το αποτέλεσμα είναι ότι μόλις το 16,8% των Ιταλών κατανάλωνε φρούτα και λαχανικά τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα, με απότομη μείωση σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2018, όταν το ποσοστό ήταν 20%, σύμφωνα με ανάλυση Coldiretti στα στοιχεία του Istat.

Στη συνέχεια, η οδηγία επιβάλλει – εξηγεί ο Coldiretti – την τυποποίηση των φιαλών για κρασί και τη μείωση του βάρους τους, εξαλείφοντας ουσιαστικά τη μορφή magnum αλλά και τους πιο «σημαντικούς» τύπους όπως για παράδειγμα αυτούς που είναι απαραίτητοι για μεγάλα παλαιωμένα κρασιά, από το Barolo έως το «Amarone».

 Από την 1η Ιανουαρίου 2030, στο 10% των αλκοολούχων ποτών που διατίθενται στην αγορά πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν συσκευασίες που έχουν τοποθετηθεί σε συστήματα επαναχρησιμοποίησης, αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2040 αυτό το όριο θα ανέλθει στο 25% των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά. Για τους οίνους, με εξαίρεση τους αφρώδεις οίνους, υπάρχει όριο 5% από την 1η Ιανουαρίου 2030, το οποίο θα ανέλθει στο 15% έως την 1η Ιανουαρίου 2040.

Μια πραγματική ανατροπή που ειδικά στην περίπτωση του γυαλιού – όπως υποστηρίζει η Coldiretti- κινδυνεύει επίσης να ακυρώσει όλη τη δουλειά που έγινε όλα αυτά τα χρόνια στο μέτωπο της ανακύκλωσης.   

Ως δομημένος, ο κανονισμός στην πραγματικότητα – σημειώνει ο Coldiretti – θα έπληττε τους δύο τομείς του Made in Italy που εξάγονται περισσότερο στο εξωτερικό. Αν οι πωλήσεις κρασιού στις ξένες αγορές άγγιξαν την αξία ρεκόρ των 8 εκατ. ευρώ το 2022, αυτές των φρούτων και λαχανικών έφτασαν τα 5,7 δισ., σύμφωνα με την ανάλυση Coldiretti στα στοιχεία του Istat, στα οποία προστίθενται άλλα 4,8 δισ. επεξεργασμένων φρούτων και λαχανικών.

Λαχανικά, τα πιο εκτεθειμένα σε αλλαγές όσον αφορά τη συσκευασία.
Μολονότι συμμερίζεται την ανάγκη διασφάλισης μεγαλύτερης βιωσιμότητας της κατανάλωσης, η Coldiretti ζητά επομένως να διορθωθεί η τρέχουσα πρόταση, καταργώντας τις απαγορεύσεις για την εφάπαξ χρήση φρούτων και λαχανικών βάρους κάτω του 1,5 κιλού και επαναξιολόγηση των μέτρων για τον αμπελοοινικό τομέα, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ποιότητα των προϊόντων και οι επιλογές των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο