Επικαιροποίηση του παραρτήματος ΙΙ του (ΕΕ) 1169/2011, σχετικά με τις ουσίες που περιέχουν σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι.
Δημοσιεύτηκε σήμερα 25/9/2024 στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2024/2512 που τροποποιεί το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, όσον αφορά το βεχενικό οξύ από σπόρους σιναπιού προς χρήση στην παρασκευή ορισμένων γαλακτωματοποιητών.
Το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) 1169/2011 καταρτίζει κατάλογο ουσιών ή προϊόντων που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες σε ευπαθή άτομα και, ως εκ τούτου, οι πληροφορίες σχετικά με την παρουσία τους στα τρόφιμα πρέπει πάντα να παρέχονται στον καταναλωτή σύμφωνα με τον εν λόγω κανονισμό.
Το σινάπι είναι ένα φυτό που αποτελεί την πρώτη ύλη της μουστάρδας. Όπως αποδείχθηκε επιστημονικά, είναι εξαιρετικά απίθανο (≤ 1% πιθανότητα), η από του στόματος κατανάλωση γαλακτωματοποιητών που παρασκευάζονται με χρήση βεχενικού οξέος από σπόρους σιναπιού (E470a, E471 και E477) να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα που είναι αλλεργικά στο σινάπι υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης.
Για την αποφυγή περιττών υποχρεώσεων, όσον αφορά την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα, το σημείο 10 του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011
«10. Σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι.»
αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«10. Σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι, εκτός από: βεχενικό οξύ με καθαρότητα τουλάχιστον 85 % που λαμβάνεται μετά από δύο στάδια απόσταξης προς χρήση για την παρασκευή των γαλακτωματοποιητών E 470a, E 471 και E 477·».
Ο καν. (ΕΕ) 2024/2512 εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου 2025.
Τα τρόφιμα που διατίθενται νόμιμα στην αγορά ή επισημαίνονται πριν από την 1η Απριλίου 2025, τα οποία δεν συμμορφώνονται με τον παρόντα κανονισμό, μπορούν να διατίθενται στην αγορά έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματα των εν λόγω τροφίμων.