Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με τον κατάλογο αλλεργιογόνων για το σινάπι στα τρόφιμα

ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ: Τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με τον κατάλογο αλλεργιογόνων για το σινάπι στα τρόφιμα
spot_img

Επικαιροποίηση του παραρτήματος ΙΙ του (ΕΕ) 1169/2011, σχετικά με τις ουσίες που περιέχουν σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι.

Δημοσιεύτηκε σήμερα 25/9/2024 στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2024/2512 που τροποποιεί το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, όσον αφορά το βεχενικό οξύ από σπόρους σιναπιού προς χρήση στην παρασκευή ορισμένων γαλακτωματοποιητών.

- Advertisement -

Το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) 1169/2011 καταρτίζει κατάλογο ουσιών ή προϊόντων που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες σε ευπαθή άτομα και, ως εκ τούτου, οι πληροφορίες σχετικά με την παρουσία τους στα τρόφιμα πρέπει πάντα να παρέχονται στον καταναλωτή σύμφωνα με τον εν λόγω κανονισμό.

Το σινάπι είναι ένα φυτό που αποτελεί την πρώτη ύλη της μουστάρδας.  Όπως αποδείχθηκε επιστημονικά, είναι εξαιρετικά απίθανο (≤ 1% πιθανότητα), η από του στόματος κατανάλωση γαλακτωματοποιητών που παρασκευάζονται με χρήση βεχενικού οξέος από σπόρους σιναπιού (E470a, E471 και E477) να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα που είναι αλλεργικά στο σινάπι υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης.

Για την αποφυγή περιττών υποχρεώσεων, όσον αφορά την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα, το σημείο 10 του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011

«10. Σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι.»

αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«10. Σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι, εκτός από: βεχενικό οξύ με καθαρότητα τουλάχιστον 85 % που λαμβάνεται μετά από δύο στάδια απόσταξης προς χρήση για την παρασκευή των γαλακτωματοποιητών E 470a, E 471 και E 477·».

Ο καν. (ΕΕ) 2024/2512 εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου 2025.

Τα τρόφιμα που διατίθενται νόμιμα στην αγορά ή επισημαίνονται πριν από την 1η Απριλίου 2025, τα οποία δεν συμμορφώνονται με τον παρόντα κανονισμό, μπορούν να διατίθενται στην αγορά έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματα των εν λόγω τροφίμων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα